کیک زرد چیست؟
کیک زرد پودری است زبر و غیر قابل حل در آب که دارای حدود ۸۰ درصد اکسید اورانیوم است.
سنگ معدن اورانیوم حاوی یک تا بیست درصد اکسید اورانیوم که معمولا دارای فرمول شیمیایی U3O8 است می باشد. در اکثر معادن درصد خلوص اورانیوم بسیار کم است لذا تبدیل آن به کیک زرد برای صادرات الزامی است.
به این ترتیب هر کشوری که دارای معدن اورانیوم باشد برای بهره برداری از آن باید حداقل دارای صنایع تبدیل سنگ معدن به کیک زرد باشد.
برای تولید کیک زرد سنگ معدن ابتدا خرد و سپس بصورت خمیر درمی آید. سپس با پروسه های شیمیایی و افزودن اسید سولفوریک فیلتر و خشک کردن کیک زرد بدست می آید.
توجه داشته باشید که کیک زرد همیشه زرد نیست.
اولین بار که پروسه تولید کیک زرد انجام شد پودری متمایل به رنگ زرد حاصل شد که آن را کیک زرد نامیدند ولی در بسیاری از تاسیسات استخراج سنگ معدن کیک حاصله رنگ متفاوتی دارد که وابسته به نوع معدن، میزان هیدارته بودن محصول، درجه خلوص و درجه حرارتی است که درآن ماده خشک می گردد. درجه حرارت بالاتر در خشک کردن موجب تیره تر شدن محصول می گردد.بر این اساس کیک زرد ممکن است به رنگ های سبز تیره مایل به سیاه و قهوه ای هم باشد.
در روش ابتکاری که در ایران انجام شده و اخیرا توسط واحد مرکزی خبر به نقل از دكتـر حسـیـــن غفـوریـان، رئیـس مـركـز تحقیقات هسته ای اعلام شده است از فناوری زیستی برای تولید کیک زرد استفاده شده است.
بر این اساس با استفاده از نوعی باکتری مقاوم در برابر اشعه کیک زرد تولید می گردد. استفـاده از روش هـای فناوری زیستی موجب كاهش قـابـل تـوجـه هزینه ها، بهـره وری زیــاد و جلـوگــیــری از آلودگی های زیسـت محـیــطی می شود.
در ایـن روش بـاكتـری بـا تغـذیـه سولفور آهن همراه با سنـگ مـعـدن اورانیـوم، اسید سولفوریك تولید می كند و این اسید با تخریب و حل كردن سنگ مـعـدن، اورانـیـوم را جداسازی می كند.از آنجـا كـه عـمـل جـداسـازی به صورت خود به خودی و طبیعــی انجـام مـی شود, نیاز به سرمـایـه گــذاری اولیـه و نیـروی انسانی بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ برابر کاهش می یابد.
بـراین اسـاس ، مـحلـول حـاوی بـاكتـری در تونل های معدن اورانیوم یــا در محـل هـای انباشت سطحــی آن تــزریــق شـده و فـراینـد جداسازی به تدریج و خـود بـه خـود انجام می شود.زمانبندی جداسازی و تولید كـیـك زرد نیز با فرایند تزریق متناوب مـحلول حـاوی باكتری به ذخایر معدن انجام می شود. بـرخـی از ایـن باكتری هـا تـا قیمت 10میلیون دلار از طرف چینـی هـا بـه امریكا فروخته شده است.
منبع: خانه شیمی
مرکزیادگیری سایت تبیان - تنظیم: سمیرا بادامستانی