تبیان، دستیار زندگی
یکی از چیزهایی که در روزهای بعد از هدفمندی باعث تعجب همگان شد مبلغ بالای قبوض گاز مصرفی خانوارها بود. نتیجه نهایی این ماجرا چه خواهد بود؟ تقسیم بندی مبلغ گازبها چگونه باید باشد؟ گروه انرژی- با افزایش نگرانی‌های مردم از افزایش قیمت گاز در دوره جدید، دامنه
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سرنوشت قبوض گاز


یکی از چیزهایی که در روزهای بعد از هدفمندی باعث تعجب همگان شد مبلغ بالای قبوض گاز مصرفی خانوارها بود. نتیجه نهایی این ماجرا چه خواهد بود؟ تقسیم بندی مبلغ گازبها چگونه باید باشد؟


قبض برق

شاید یکی از بحث های همیشگی و داغ این روزها حتی در دید و بازدیدهای نوروزی شگفتی همه از قبضهای گاز بعد از هدفمندی باشد. به طوری که حتی مسئولین امر هم برای رفع این مشکل به طور جدی وارد عمل شده اند. در این نوشتار به اختصار از تصمیمات اتخاذ شده در این باره می گوییم.

جواد اوجی معاون وزیر نفت با اشاره به شکست رکورد صادرات گاز ایران به کشورهای اروپایی در سال گذشته گفت: سال 1389 در مجموع هشت میلیارد و 500 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به کشورهای همسایه صادر شده است که از رشد 26 درصدی نسبت به سال ماقبل آن برخوردار است.

معاون وزیر نفت همچنین با اعلام اینکه گازرسانی به صنایع عمده کشور در سال گذشته 16 درصد افزایش یافته است، تصریح کرد: بر این اساس در مجموع به طور متوسط روزانه حدود 74 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به صنایع عمده کشور تحویل داده شده است.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین از شکسته شدن رکورد گازرسانی به نیروگاهها و صنایع بزرگ کشور در سال همت و کار مضاعف خبر داد و افزود: سال گذشته به طور متوسط روزانه 123 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به نیروگاهها ارسال شده است که با وجود کاهش دمای هوا در فصل زمستان گازرسانی در این بخش 6 درصد رشد پیدا کرده است.

معاون وزیر نفت هم چنین با اعلام اینکه گازرسانی به صنایع عمده کشور در سال گذشته 16 درصد افزایش یافته است، تصریح کرد: بر این اساس در مجموع به طور متوسط روزانه حدود 74 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به صنایع عمده کشور تحویل داده شده است

این عضو هیئت مدیره شرکت ملی گاز در خصوص گازرسانی به روستاها و شهرها توضیح داد: در حال حاضر بیش از 10 هزار و 50 روستا در سطح کشور از نعمت گاز طبیعی برخوردار هستند که پیش بینی می شود در سال جهاد اقتصادی گازرسانی به روستاها افزایش قابل توجهی پیدا کند.

مشترکان بخش خانگی که در پرداخت بهای گاز خود مشکل دارند، می‌توانند با ارائه درخواست به ادارات شرکت گاز، بهای گاز مصرفی خود را در دو یا سه قسط پرداخت کنند.

به علاوه معاون وزیر نفت با بیان اینکه گازبهای مشترکان سهمی 17 تا 22 درصدی از یارانه نقدی خانوارها را به خود اختصاص داده است در خصوص انتشار برخی از گزارشها مبنی بر صدور قبوض گاز با حجم بار مالی بالا؛ با بیان اینکه در سه ماهه نخست اجرای قانون هدفمندی یارانه ها حداکثر گازبهای پرداختی 61 درصد از مشترکان به 12 هزار تومان در ماه رسیده است، افزود: در این مدت حداکثر گازبهای 85 درصد از خانوارها ماهانه 38 هزار تومان بوده است.

مدیر عامل شرکت ملی گاز با اعلام اینکه تنها 6 درصد از خانوارهای ماهانه بین 600 تا 700 متر مکعب و چهار درصد بین 700 تا 800 متر مکعب گاز مورد استفاده قرار دهند، اظهار داشت: بر این اساس به ترتیب گازبهای این دسته از مشترکان خانگی کمتر از54  و 73هزار تومان در ماه بوده است و پنج درصد خانوارهای کشور نیز ماهانه بیش از 800 متر مکعب گاز مصرف کرده اند.

قبض

معاون وزیر نفت در پایان با اشاره به اینکه 17 تا 22 درصد از سهم یارانه ی پرداختی دولت به گاز اختصاص می یابد، تصریح کرد: مشترکان خانگی با اصلاح الگوی مصرف می توانند به میزان قابل توجهی در هزینه های مصرف این حامل انرژی صرفه جویی کنند.

مدیرعامل شرکت ملی گاز در ادامه با تاکید بر اینکه مشترکان بخش خانگی که در پرداخت بهای گاز خود مشکل داشته باشد می توانند با ارائه درخواست به شرکتهای گاز استانی گازبهای مصرفی خود را به صورت اقساط پرداخت کنند، تاکید کرد: این اقساط را می توان در دو تا سه قسط به شرکتهای گاز پرداخت کرد.

اوجی با اعلام اینکه تاکنون بیش از 70 درصد مشترکان هزینه قبوض گاز خود را پرداخت کرده اند، بیان کرد: مابقی مشترکان تا پایان فروردین و مطابق با مهلت درج شده در قبضها زمان برای پرداخت قبوض گاز را دارند.

البته این آمار و ارقام ذکر شده در جای خود جالب است، اما مشکل دیگری درباره قبوض گاز وجود دارد و آن هم نحوه تقسیم گاز بها در میان خانوارهای مختلف واحد های آپارتمانی است.

برخی معتقدند که گازبهای مصرفی باید بر تعداد واحدهای مسکونی تقسیم و از ساکنان دریافت شود. برخی با مخالفت با این روش، می‌گویند: پرداخت گازبهای مصرفی باید بر اساس تعداد نفرات در هر واحد محاسبه و پرداخت شود.

برخی دیگر نیز این شیوه‌ها را عادلانه ندانسته و معتقدند: میزان گازبها برای هر واحد باید بر اساس تعداد وسایل گازسوز و تعداد رادیاتورها محاسبه شود.

سال گذشته به طور متوسط روزانه 123 میلیون متر مکعب گاز طبیعی به نیروگاهها ارسال شده است که با وجود کاهش دمای هوا در فصل زمستان گازرسانی در این بخش 6 درصد رشد پیدا کرده است.

بر همین اساس است که  با افزایش دامنه این اختلافات و قوت گرفتن احتمال تاخیر در پرداخت قبوض گاز، شرکت ملی گاز با عقب نشینی از پرداخت به موقع قبوض گاز، اعلام می‌کند: مشترکان بخش خانگی که در پرداخت بهای گاز خود مشکل دارند، می‌توانند با ارائه درخواست به ادارات شرکت گاز، بهای گاز مصرفی خود را در دو یا سه قسط پرداخت کنند.

تداوم انتقادها از افزایش قیمت گاز پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، گمانه بازنگری در قیمت گاز خانگی را افزایش داده و گفته می‌شود یکی از اصلی‌ترین محورهای پیشنهادی، تجدید نظر در سقف گاز مصرفی در پله‌های تعیین شده است.این مسئله باعث شده مجلسی‌ها نیز به این موضوع ورود کنند، به طوری که رییس كمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی چیش از این از جلسه امروز  كمیسیون در مورد موضوع قبض‌های گاز مصرفی خانوار با حضور مسوولان ذی ‌ربط در این كمیسیون خبر داده است.

البته گزارش ها حاکی از آن است که احتمال تجدیدنظر در قیمت گاز پس از آن صورت می‌گیرد که تمهید شرکت ملی گاز مبنی بر پرداخت اقساطی گازبها نگرانی مردم را رفع نکرده است و برخی مشترکان همچنان نسبت به بالابودن هزینه گاز خود گلایه دارند

منصفانه است که بگوییم هنوز کمی برای قضاوت درباره نرخهای تعیین شده گاز بها و اثرات آن زود است. به ویژه اینکه فصل سرد سال را پشت سر گذاشته ایم و خانوارها توجه کمتری به اصلاح الگوی مصرف خود داشته اند. امید است که با ورود به روزهای گرمتر سال این مشکل نیز مرتفع شده و طرح ملی هدفمند کردن یارانه ها در این مرحله هم به خوبی اجرا شود.

فرآوری:ریحانه حمیدی فر

بخش اقتصاد تبیان


منابع:

دنیای اقتصاد

خیرگزاری مهر