تبیان، دستیار زندگی
این متن به بررسی مسایل فتنه و فشارهای برقوه قضاییه در سال 89 می پردازد سران فتنه و سالی که گذشت سران فتنه و سالی که گذشت سران فتنه و سالی که گذشت سران فتنه و سالی که گذشت سران فتنه و سالی که گذشت سران فتنه و سالی که گذشت
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سران فتنه در سال گذشته

موسوی و کروبیدر طول یكسال گذشته فشارها بر قوه قضائیه برای بازداشت سران فتنه بیشتر شد و این قوه نیز واكنش‌های متفاوتی به این فشارها نشان داد بطوریكه زمانی رییس دستگاه قضا گفت "اگر برخوردی با آنها صورت می‌گرفت آنها امامزاده می شدند" و زمانی دیگر كه صحبت‌هایی از حصر خانگی به میان آمد سخنگوی قوه قضائیه با این جملات چنین خبری را تائید كرد: "تمام ارتباطات آنها (موسوی و كروبی) اعم از رفت و آمد و تماسهای تلفنی و ... محدود شده و اگر لازم باشد محدودیتهای دیگری نیز ایجاد می‌شود".در همین راستا، اوایل سال 89، 175 نماینده مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای به قوه قضائیه از عملكرد این قوه در برابر سران فتنه انتقاد كردند كه این مساله نیز از سوی دستگاه قضا بدون واكنش نماند بطوریكه رییس قوه قضاییه با انتقاد از نامه این نمایندگان مجلس تصریح كرد: « ما در شناخت فتنه، شناخت سران فتنه و در جرم آنها اعلام نظر كردیم و تردیدی هم نداریم. منتها باید توجه داشت قوه‌ قضاییه در راستای سیاست كلان نظام عمل می‌كند.»

البته دستگاه قضا بعدها یعنی درست پس از اتفاقات 25 بهمن ماه واكنش‌های متفاوتی بروز داد، چنانچه سخنگوی قوه قضاییه گفت: « مسببان اصلی جریان25بهمن ماه باید به كیفر اعمال خود برسند و سران فتنه حتما باید كیفر اقدامات مجرمانه و جنایتكارانه خود را ببینند و انشاء الله این اقدام صورت خواهد گرفت.»

این كنش‌ها و واكنش‌ها تا آنجا پیش رفت كه سخنگوی قوه قضاییه در روزهای ابتدایی اسفندماه، حصر خانگی موسوی و كروبی و قطع ارتباطات آنها را تائید كرد.

بیانات مقام معظم رهبری در ابتدای سال 89

مقام معظم رهبری در ابتدای سال نو طی بیاناتی، ضمن تحلیل شرایط پس از انتخابات و تقدیر از حضور هوشمندانه مردم در عرصه سیاسی، بر یكپارچگی ملت تاكید كردند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی، در آغاز بهار و در اولین روز سال نو، عصر روز یكشنبه در اجتماع عظیم زائران و مجاوران حرم مطهر ثامن الحجج حضرت علی بن موسی الرضا(ع)، با اشاره به پیروزی ملت در آزمون بزرگ و مهم حوادث پس از انتخابات، افزودند: تلاش برای تغییر نتیجه انتخابات بزور خشونت و اغتشاش، خلاف شرع و قانون بود و پیروزی هوشمندانه ملت در این حوادث، عبرت و درس‌های فراوانی دربرداشت.

حضرت آیت الله خامنه‌ای، تقسیم ملت به " دو گروه اقلیت و اکثریت " و " برنده و بازنده" و قرار دادن آن‌ها در مقابل یکدیگر را نقشه واضح بیگانگان برای ایجاد دو دستگی در ملت دانستند و افزودند: در این میان عده‌ای اغتشاشگر هم وارد میدان شدند تا با تحقق خواست دشمن، جنگ داخلی در ایران براه بیافتد اما ملت، هوشیار بود و آنان را ناکام گذاشت.

حضرت آیت الله خامنه‌ای: اگر آمریکایی‌ها، انگلیسی‌ها و صهیونیست‌ها می‌توانستند برای تحقق نقشه شوم شان نیرو وارد خیابان‌های تهران کنند، یقینا این کار را می‌کردند اما می‌دانستند که این کار به ضررشان تمام می‌شود؛ لذا در صحنه سیاسی و تبلیغات وارد شدند تا شاید بتوانند با حمایت از آشوبگران ، افکار عمومی داخلی و خارجی را منحرف کنند اما نتوانستند.

رهبر انقلاب اسلامی اظهار كردند: در روز انتخابات، مردم به دو گروه 14 میلیونی و 24میلیون تقسیم شدند و هرکس به فرد مورد نظر خود رای داد اما این دو گروه پس از مدتی نه چندان طولانی و هنگامی‌که نقشه بیگانگان را دیدند با هم یکی شدند و همه ملت، بیدار ویکپارچه در مقابل دشمنان، شورشگران و اغتشاشگران ایستادند.

حضرت آیت الله خامنه‌ای ، حمایت دشمنان اسلام و ایران از اغتشاشگران را یادآور شدند و خاطرنشان کردند: اگر آمریکایی‌ها، انگلیسی‌ها و صهیونیست‌ها می‌توانستند برای تحقق نقشه شوم شان نیرو وارد خیابان‌های تهران کنند، یقینا این کار را می‌کردند اما می‌دانستند که این کار به ضررشان تمام می‌شود؛ لذا در صحنه سیاسی و تبلیغات وارد شدند تا شاید بتوانند با حمایت از آشوبگران ، افکار عمومی داخلی و خارجی را منحرف کنند اما نتوانستند.

رهبر انقلاب اسلامی، حضور متحد و پر بصیرت ملت در حماسه 9 دی و 22 بهمن را قوی ترین و آخرین ضربه ملت به بیگانگان دانستند و افزودند: دراین دو حادثه عظیم ، همه کسانیکه به نامزدهای مختلف رای داده بود با شعار واحد، وارد صحنه شدند و اتحاد و پیروزی ملت را در پیمودن راه انقلاب و صراط مستقیم متجلی ساختند.

نامه 175 نماینده مجلس به رئیس قوه قضائیه و واكنش دستگاه قضا

در روزهای پایانی اردیبهشت، 175 تن از نمایندگان مجلس در نامه‌ای به آیت‌الله صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه، تسریع در محاكمه سران فتنه را خواستار شدند.

در ادامه این نامه خطاب به رئیس دستگاه قضا آمده بود: اعتقاد ما و مردمی كه از اعطای فرصت به سران فتنه ابرو در هم كشیده‌اند بر این است كه این اتفاقات با نیت خیر در گوشه‌ای از دستگاه قضا و آن هم به دلیل عدم توجه به این نكات در حال رخ دادن است و به یقین حضرتعالی با درایت و ورود به هنگام خود ضمن صدور دستور تسریع در محاكمه سران فتنه و رسیدگی به شكایات ملت ایران از آنها، قبل از فرارسیدن سالگرد كودتای انقلاب تقلب، از این روند غیرمدبرانه نیز جلوگیری خواهید كرد و رضایت مردم انقلابی و افتخارآفرین حماسه‌های 22 خرداد، 9 دی و 22 بهمن را هم چون برخی موارد دیگر در كارنامه دستگاه قضا به ثبت خواهید رساند.

در پی این نامه، رئیس قوه قضائیه ضمن گلایه از نمایندگان مجلس، تاكید كرد كه "در شناخت جرم سران فتنه تردیدی نداریم ولی قوه‌ قضاییه در راستای سیاست كلان نظام عمل می‌كند" و همچنین گفت كه " قوه قضاییه در كار خود مجامله‌ای ندارد. با تصریحاتی كه نسبت به مسئله شده تعجب می‌كنم چگونه احتمال می‌دهند مسوول دستگاه قضا كه منصوب رهبری است و اینجانب نیز شرعا و عقلا قائل هستم كه دستگاه قضا و سایر دستگاه‌ها باید در خط ولایت باشند، چطور به خود اجازه دهم كه برخلاف نظر ایشان كاری انجام دهم".

موسوی و كروبی به دلیل آنچه حمایت از جنبش مردم مصر و تونس عنوان كرده بودند، درخواست مجوز راهپیمایی كردند و پس از صادر نشدن این درخواست، از طرفداران خود دعوت كردند كه در روز 25 بهمن راهپیمایی كنند.

وی چند ماه بعد نیز در همین رابطه اظهاراتی را مطرح كرد، ازجمله اینكه: " در مورد سران فتنه، بحث مصلحت نظام مطرح است و تصمیم‌گیری در مورد آن فقط به عهده‌ی من نیست، بلكه مصالح نظام به ولی فقیه بستگی دارد و این مطلبی است كه فراتر از تصمیمات دستگاه قضایی است".

رییس قوه‌قضاییه همچنین در سخنان دیگری گفت: اینكه گفته شود دستگاه قضایی با فتنه‌گران تسامح كرده غیر‌منصفانه است. البته دستگاه قضایی معصوم نیست و ممكن است خطایی رخ داده یا تسامحی شده باشد اما بی‌شك درباره فتنه‌گران هیچ تسامحی نشده است.

رییس قوه‌قضاییه اظهار كرد: به بیش از هزار پرونده در رابطه‌ با فتنه‌گران رسیدگی شده است. عده‌یی محكوم شده و در حال سپری‌كردن مجازات خود هستند و نمی‌توان این را تسامح با فتنه‌گران دانست. اگر با سران فتنه برخورد می‌شد آنها امامزاده شده بودند. دستگیری افراد برای قوه‌قضاییه مقوله خاصی ندارد و در این ارتباط نیز در زمان لازم اقدام خواهد شد.

25 بهمن 1389

در حالیكه فشارها بر قوه قضائیه برای محاكمه سران فتنه از سوی برخی شخصیت‌ها، دستگاهها و گروه‌ها نظیر بسیج دانشجویی ادامه داشت، موسوی و كروبی به انجام چند دیدار و صدور اطلاعیه‌ها و بیانیه‌هایی به مناسبت‌های مختلف بسنده كردند ولی وضع به همین منوال پیش نرفت بطوریكه این دو تن، به دلیل آنچه حمایت از جنبش مردم مصر و تونس عنوان كرده بودند، درخواست مجوز راهپیمایی كردند و پس از صادر نشدن این درخواست، از طرفداران خود دعوت كردند كه در روز 25 بهمن راهپیمایی كنند.

چنین شد كه نقطه اوج این وقایع در سال 89 اتفاقات روز 25 بهمن بود که از سوی طیف ها و گروه های مختلف محکوم شد و بعد از آن شاهد حصر خانگی موسوی و کروبی از سوی دستگاه قضایی بودیم؛ البته در این میان شایعاتی نیز مبنی بر بازداشت و انتقال آنها به زندان حشمتیه منتشر شد که قوه قضاییه نه تنها این اخبار را تایید نکرد بلكه به شدت آن را تكذیب كرد.

پس از این وقایع بود كه سخنگوی قوه قضاییه بر اینكه "مسببان اصلی جریان ??? بهمن ماه باید به كیفر اعمال خود برسند" تاكید كرد و گفت: سران فتنه حتما باید كیفر اقدامات مجرمانه و جنایتكارانه خود را ببینند و انشاء الله این اقدام صورت خواهد گرفت.

تایید حصر خانگی موسوی و كروبی

سخنگوی قوه قضائیه با بیان اینکه نوع برخورد با سران فتنه از این پس متفاوت است، گفت: در قدم اول تمام ارتباطات آنها اعم از رفت و آمد و تماسهای تلفنی و ... محدود شده است و اگر لازم باشد محدودیتهایی برای برقراری ارتباط بین آنها و سایر عوامل فتنه ایجاد می شود.

محسنی اژه ای این سخنان را در یك نشست خبری عنوان كرد و افزود: امروز جریان فتنه از این مرحله عبور کرده است، چراکه فتنه برای زمانی بود که همه قضایا مبهم بود و مرزها روشن و مشخص نبود ولی هم اکنون تحریکات بیگانگان از جمله غرب و آمریکا کاملا مشخص شده و ضد انقلاب به شکل عریان به میدان آمده و بنابراین از این پس سیاست برخورد با آنها متفاوت است.

واكنش مجلس به 25 بهمن و تشكیل كمیته بررسی این حوادث

مجلس

یك روز بعد از وقایع 25 بهمن، علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود ضمن محكوم كردن برخی تحركات در 25 بهمن آن را اقدامی آمریكایی، صهیونیستی، ضد انقلابی و ضد ملی از سوی گمراهان فتنه‌گر توصیف كرد و پیشنهاد داد تا مجلس با تشكیل كمیته‌ای ماهیت جریان ضد انقلاب را بررسی كند و آن را به اطلاع عموم مردم برساند.

بر این اساس تشكیل كمیته بررسی حوادث 25 بهمن متشكل از روسای پنج كمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی، شوراها و امور داخلی، ‌اصل 90،‌ كمیسیون فرهنگی و كمیسیون حقوقی و قضایی كلید خورد تا قوه مقننه كشور در كسوت نظارتی به پیگیری این امر بپردازد و گزارش خود در این باره را به ملت ایران ارائه كند.

همان روز روسای كمیسیون های مربوطه در قالب كمیته بررسی حوادث 25 بهمن در خلال جلسه علنی مجلس تشكیل جلسه دادند و پس از تعیین حجت الاسلام و المسلمین محمد ابراهیم نكونام رییس كمیسیون اصل 90 به عنوان ریاست این كمیته، به بحث و بررسی در رابطه با ابعاد مختلف این موضوع پرداختند.

13 روز بعد از تشكیل كمیته بررسی حوادث 25 بهمن، گزارش نهایی این كمیته تهیه و روز یكشنبه 8 اسفند به هیات رئیسه مجلس برای قرائت در صحن علنی مجلس تقدیم و در نهایت در روز یازدهم اسفند، این گزارش توسط رییس كمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در صحن علنی قرائت شد.

در بندهای مختلف این گزارش، به نقش بیگانگان در جریان این اتفاقات و نقش سران فتنه و نیز اقدامات خائنانه ضد انقلاب اشاره شد و از نیروهای امنیتی و اطلاعاتی كشور به خاطر عملكرد مطلوبشان در این حوادث تقدیر به عمل آمد.

پس از بروز این وقایع و تشدید فشارها بر موسوی و كروبی، برخی از حامیان و مشاوران آنها نسبت به دعوت از حامیان خود برای انجام راهپیمایی و اعلام اعتراض به حصر خانگی آنها اقدام كردند و از سوی دیگر، همچنان اظهارنظرهای مختلف درباره سرنوشت سران فتنه و بحث محاكمه آنها در واپسین روزهای سال 89 ادامه یافت.

حسین آشنا

بخش سیاست تبیان