اتاقی مخصوص کودکان
احساسی که بچه ها نسبت به خانه ی خودشان، مخصوصا نسبت به اتاق خودشان، دارند بسیار مهم است و برای آن که آن ها بتوانند در اتاق شان راحت تر باشند باید هم اتاق شان تمیز و مرتب باشد؛ هم نکات ایمنی و بهداشتی در آن مورد توجه باشد.
در این مقاله قوانینی در خصوص اتاق کودکان آورده شده است البته این بدان معنی نیست که همه ی بچه ها باید اطاق جداگانه داشته باشند، در خیلی از خانواده ها این امکان وجود ندارد که فرزندشان اتاق جدا داشته باشد و آن ها می توانند گوشه ای از منزل را به فرزندشان اختصاص داده و لوازم او را آنجا بگذارند به گون ای که او احساس کند، آن قسمت متعلق به اوست.اما در این مقاله ما شرایطی را در نظر داریم که می توان اتاقی هرچند کوچ برای بچه ها در نظر گرفت.
1- نظم و ترتیب و نظافت
نظم و ترتیب و پاکیزگی نقش بسیار مهمی در سلامت روان کودکان دارد و در اتاق کودک نیز همیشه باید لباس های کودک مرتب و اسباب بازی های او جمع و فضای میانی اتاق خالی باشد تا کودک بدون استرس و پریشانی بتواند در آن راه رفته، بازی کند و بخوابد می توانید برای اسباب بازی ها سبدی تهیه کرده و آن را در کنار اتاق بگذارید تا خود کودک به راحتی اسباب بازی ها را از درون آن بیرون آورده یا سرجای شان بگذارد.2- رنگ آمیزی ملایم و روشن
براى طراحى رنگ اتاق كودكان دو راه وجود دارد: استفاده از رنگ هاى شاد و درخشان و دیگرى ایجاد فضایى مملو از رنگ هاى ملایم و رؤیایى كه اسباب بازى هاى رنگارنگ كودك در آن نقش آكسان هاى رنگى را ایفا مى كنند. هنگام طراحى رنگ در دكوراسیون اتاق كودك باید به خاطر داشت كه اغلب كودكان مجموعه اى از اسباب بازى هاى رنگارنگ را در فضاى اتاق خود جاى خواهند داد كه بى شك نماى اتاق را تحت تأثیر قرار مى دهند.
گاهى اوقات انتخاب رنگ و دكوراسیون اتاق كودك با توجه به جنسیت او انجام مى شود. بسیارى از والدین رنگ هاى گرم و ملایمى مانند صورتى و بنفش یاسى را براى دختران و رنگ هاى آبى و سبز را براى فرزند پسرشان مى پسندند.
3- انتخاب تخت مناسب
کودکان مرتبا در حال رشد بوده و به سرعت رشد می کنند. در نتیجه تخت آنها ممکن است برایشان کوچک و تنگ شود حین خرید تخت جدید به این مساله دقت کنید و آن را بر حسب سن کودک به گونه ای انتخاب کنید تا حداقل برای 5 سال آینده قابل استفاده باشد نکته ای که بسیار مهم است اینکه باید تخت کودکان را به نحوی قرار داد که سر به سمت شمال یا شرق باشد. در ضمن برای حفظ ایمنی و پیشگیری از خطر سقوط و یا بر خورد پنجره با سر کودکان هرگز نباید تخت آنها را زیر پنجره گذاشت.اگر چند کودک در یک اتاق می خوابند، نیز موضوع تفاوت نمی کند. بهتر است تخت های آنها به همین ترتیب چیده شود و در حد امکان هر گوشه به تخت یک کودک اختصاص داده شود. در ضمن رو ی تشک کودک بهتر است از پارچه های طبیعی به رنگ روشن ملایم انتخاب شود.
4- اختصاص گوشه ای به محل کار
بعضی بچه ها عادت دارند روی زمین لم می دهند و تکالیف مدرسه شان را انجام می دهند. این کار فشار زیادی به عضلات و استخوان ها وارد می کند و در طولانی مدت می تواند سبب بروز مشکلات اسکلتی و عضلاتی شود. به همین خاطر توصیه می شود کودکان هنگام درس خواندن و انجام تکالیف مدرسه از میز و صندلی مناسب استفاده کنند. لازم است در اتاق کودکان قسمتی به میز تحریم اختصاص داده شود این قسمت باید فضایی جدا از فضای خواب باشد. پس ترجیحا یک گوشه از اتاق را به تخت و سمت مقابل را به میز تحریر اختصاص دهید. هر یک از این قسمت ها باید نوری مخصوص به خود و به میزان مناسب داشته باشند.بررسی ها نشان داده است وجود تلویزیون و رایانه در اتاق کودک و نوجوانان
موجب اختلال خواب در آنها شده و رفتارهایی مانند عصبانیت، پرخاشگری،
انزوا و همچنین رفتارهای پرخطر را در آنها افزایش می دهد از لحاظ ایمنی نیز وجود سیم های برق، رایانه ویدیو، و تلویزیون در اتاق کودکان صحیح نیست
5- اختصاص گوشه ای به محل بازی
بازی کردن یکی از مهمتر ین فعالیت های دوران کودکی است که موجب رشد توانایی های فکری و جسمی کودکان شده و به گسترش روابط اجتماعی شان در آینده کمک می کند. در کنار تخت خواب و میز تحریر لازم است یک سمت اتاق را نیز به محل بازی کودک اختصاص داد. در این گوشه می توانید سبد اسباب بازی کودک را قرار دهید تا او حین بازی در همان سمت بنشیند و تمام اتاق را با اسباب بازی ها شلوغ نکند.6- روشنایی مناسب
یکی از مسائل مهمیکه در اتاق خواب کودک باید به آن توجه شود، وضعیت نور اتاق است.
البته کودک درسخوان شما باید در اتاق خصوصی خود که معمولا تکالیف مدرسه را هم در آنجا انجام میدهد، نور کافی داشته باشد اما اهمیت نور، فراتر از خصوصیات فردی و شخصیتی کودک است. نور، عنصر لازمیاست که هیچ کودکی – چه درسخوان و چه تنبل – نباید از آن محروم بماند و هر انسانی – چه کودک و چه بزرگسال – برای ادامه حیات به آن نیاز دارد.
به طور کلی، وضعیت نور اتاق خواب کودکان به لحاظ نیازهای خاص این سنین، توجه و حساسیت بیشتری نسبت به اتاق خواب بزرگسالان میطلبد. کودک نیز مانند فرد بزرگسال، باید نوری در اتاق خواب داشته باشد که هنگام روز، انجام کارهایی از قبیل پوشیدن لباس و پیداکردن اشیا را بهخوبی امکانپذیر کند، امکان تشخیص رنگها را به او بدهد و برای کارهایی همچون نقاشی و مطالعه و نوشتن تکالیف درسی، مقدار کافی و جهت مناسبی داشته باشد؛ مثلا جهت تابش نور – چه از پنجره و چه از چراغ مطالعه – نسبت به میز تحریر برای فارسیزبانها که جهت خط نوشتاری آنها از راست به چپ است، باید از چپ به راست باشد. هنگام شب نیز باید آنقدر نور در اتاق باشد که کودک، هم بتواند خوب استراحت کند و هم در صورت نیاز به برخاستن از تختخواب در نیمهشب، توانایی تشخیص اشیای پیرامون خود را داشته باشد.
این نکات ایمنی را در اتاق خواب کودک در نظر داشته باشید:
- مطمئن شوید که انگشتان کودک کنجکاوتان نمیتواند روکش قطعات برقی را بردارد، به حباب داغ چراغ برسد یا به سیمکشی برق نزدیک شود.
- از لامپهایی استفاده کنید که به دیوار نصب میشوند. چراغهای پایهدار ممکن است بهسادگی واژگون شوند.
- اگر کودکتان کامپیوتـــر یا تلویزیـــون در اتاقـــش دارد، اجــازه ندهید در تاریــکی مطلق به صفحه مونیتور یا تلویزیون خیره شود. برای چشم کودک بهتر است که هنگام نگاهکردن به تلویزیون، چراغ کمنوری در اتاق، روشن باشد. این چراغ ممکن است یک لامپ قابلتنظیم سقفی یا چراغ مطالعهای باشد که شعاع آن از سقف به میز تحریر میتابد.
چراغهای دیمردار برای اتاق کودک عالی هستند. این چراغها ذهن کودک را برای خوابیدن آماده میکنند.
در مورد طرح نور اتاق کودک، به یاد داشته باشید که کودک شما مدام رشد میکند و نیازها و علایق او نیز در حال تغییر است؛ بنابراین طرح نور اتاق او نیز باید قابلیت تغییر مداوم را داشته باشد. برای سنین مختلف، انواع طرحهای دکوراتیو چراغ از هواپیما تا چرخوفلک را میتوانید پیدا کنید.
فرآوری بخش خانواده ی ایرانی
منابع : مجله خانه خوبان - پایگاه اینترنتی پرشین
مقالات مرتبط :