معرفی پایگاه
انجمن فیزیک ایران
انجمن فیزیک ایران در سال 1310 تشکیل شد. بین سالهای 1310 تا 1320 عده معدودی از فیزیکدانان با راهنمایی استاد دکتر محمود حسابی، جلساتی به عنوان جمعیت فیزیک و شیمی در آزمایشگاه فیزیک دانشکده علوم دانشسرای عالی تشکیل میدادند. فعالیت این عده بسیار محدود و منقطع بود و به تدریج و با گذشت زمان با این که تعداد فیزیکدانان کشور از سال 1320 به بعد روبه افزایش بود، به دست فراموشی سپرده شد.
بین سالهای 1340 و 1350 باهمت عدهای از فیزیکدانان کشور و با تشویق وزارت فرهنگ و آموزش عالی نخستین گامها در راه تشکیل انجمن فیزیک ایران برداشته شد. بر این اساس 12 نفر از فیزیکدانان که اعضای هیأت مؤسس انجمن فیزیک ایران را تشکیل میدادند با سرپرستی آقای دکتر آزاد، اساسنامه انجمن را تنظیم کردند و این اساسنامه در تاریخ 24اردیبهشت 1342 با یک مقدمه، 42 ماده، و 9تبصره به تصویب هیأت مؤسس رسید. اعضای هیأت مؤسس عبارت بودند از آقایان: علی اصغر آزاد، اردشیر اردلان، پرویز اسدی، بیوک الستی، ماشاالله پورمنصوری، یوسف ثبوتی، کمالالدین جناب، کامبیز سینا، مصطفی شهرتاش، محمود عرب اوف، محسن علوینژاد و نصرتالله واحدی فربدی. با کوشش این هیأت نخستین «سمینار آموزش فیزیک در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی» با ریاست آقای دکتر محمود حسابی برگزار شد. در پایان این سمینار نخستین مجمع عمومی انجمن فیزیک ایران تشکیل شد و هیأت مدیره انجمن انتخاب شدند (23/2/1351). انجمن در آن زمان 4 کمیته آموزش، نیروی انسانی، مالی و اداری، و پژوهش داشت. هر یک از کمیتهها دارای سه نفر عضو و یک نفر مخبر بود که نفر اخیر گزارش فعالیتهای کمیته خود را به انجام میداده است. با کوشش انجمن فیزیک در اسفند 1352 نخستین کنفرانس علمی و پژوهشی فیزیک در باشگاه بانک سپه در تهران برگزار شد.
در اسفند ماه سال بعد (1353) نیز دومین کنفرانس علمی و پژوهشی فیزیک ایران به مدت 2 روز در دانشگاه ملی (شهید بهشتی) تشکیل شد. در این کنفرانس 23 مقاله تخصصی در زمینههای مختلف فیزیک ارائه شد. انجمن فیزیک در سال 1355 به عضویت «شورای ملی انجمنهای علمی ایران» درآمد.
در دوران انقلاب اسلامی و در سالهای نخستین پس از آن، انجمن فیزیک ایران از فعالیت باز ایستاد. در این دوران برخی از فیزیکدانان علاقهمند ضرورت ایجاد مرکزی به منظور ارتباط بین اساتید و مراکز تعلیم و تحقیق را در سراسر کشور احساس میکردند و سرانجام با همت ایشان مقدمات تجدید حیات دوباره انجمن فراهم آمد. در نخستین کنفرانس فیزیک ایران پس از انقلاب که در سال 1363 با همت مسؤولان مرکز نشر دانشگاهی در تهران تشکیل شد، کمیتهای با سرپرستی آقای دکتر رضا منصوری مسؤول پیگیری امور انجمن و مجمع عمومی شد. به این ترتیب در کنفرانس فیزیک سال بعد (1364) نخستین مجمع عمومی پس از انقلاب تشکیل شد.
اهداف انجمن فیزیک ایران
الف. ایجاد و تحکیم روابط علمی و تحقیقاتی در زمینه فیزیک بین فیزیکدانان و بین هیأت آموزشی مؤسسات آموزش عالی کشور.
ب. کوشش در جهت اعتلای سطح آموزش فیزیک در کشور.
پ. کوشش در جهت بالا بردن سطح دانش و اطلاعات هیأت آموزشی فیزیک.
ت. آشنا کردن معلمان فیزیک با تازهترین روشهای آموزشی.
ث. همکاری با مقامات مسؤول در تحقیق و ارزشیابی مستمر و تجدیدنظر در برنامهها و کتب درسی و هماهنگ کردن اصطلاحات علمی به منظور بهبود وضع تدریس فیزیک.
ج. برقراری ارتباط با مؤسسات علمی سایر کشورها و مجامع بینالمللی به منظور همکاری و آگاهی از پیشرفتهای حاصل در امر آموزش و پژوهش فیزیک در آن کشورها.
چ. انتشار نشریاتی که حاوی آخرین تحولات و تازههای علمی در رشته فیزیک و نشر اخبار فیزیک در کشور باشد.
ح. آگاه کردن سایر کشورها از پیشرفتهای آموزشی و پژوهشی فیزیک در ایران از طریق چاپ و انتشار جزوهها و رسالهها.
خ. ایجاد ارتباط دایمی میان فیزیکدانان کشور به منظور تبادل نظر در آموزش و پژوهش فیزیک.
د. تشکیل کنفرانسها و سمینارهای علمی و آموزشی (فصلی یا سالیانه).
ذ. تجلیل و قدردانی از محققان و مدرسان ممتاز فیزیک کشور که به پیشرفتهای علمی شایستهای نایل شدهاند و همچنین کسانی که به نحوی خدمات برجستهای در پیشبرد هدفهای انجمن انجام دادهاند.
ر. بزرگداشت دانشمندان مشهور فیزیک جهان.
ز. هرگونه بررسی در مسایلی که به پیشرفت فیزیک در کشور کمک کند و تسلیم نتیجه بررسی به شکل پیشنهاد به مقامات ذیربط.
ژ. ایجاد و تحکیم ارتباط فیزیکدانان با صنایع کشور.
گروه مرکز یادگیری سایت تبیان - گردآوری و تنظیم: نوربخش