قانون گازها
در فصلهای قبلی رفتار مواد جامد و مایع را در اثر گرم شدن و سرد شدن بررسی كردیم. اكنون میخواهیم رفتار گازها را به صورت كمی و عددی بررسی كنیم. در این جا میخواهیم رابطه بین فشار(P)، حجم (V) و دما(T) یك گاز را به دست آوریم.
قبل از پرداختن به رفتار گازها، مفهوم فشار را مرور میكنیم. همان طور كه میدانید فشار یعنی نیروی وارد بر واحد سطح كه از رابطه زیر به دست میآید.
به طور مثال فشار هوا حدود 1atm یا 10 5 paاست. فشار 10 5 N بدین معنی است كه روی یك صفحه با مساحت 1m2 كه در مجاورت هوا قرار گرفته، نیرویی برابر 10 5 N وارد می شود.
همچنین در شكل مقابل اگر پیستون با بدنه، هیچ اصطكاكی نداشته باشد فشار گاز محبوس زیر پیستون را میتوانیم به شكل زیر بیابیم:
F نیرویی است كه گاز به پیستون (به سمت بالا) وارد میكند و چون پیستون در تعادل دینامیكی است، بنابراین این نیرو با وزن پیستون به علاوه نیرویی كه جو به پیستون وارد میكند برابر است یعنی داریم:
فشار گاز محبوس زیر پیستون چقدر است؟ (در صورتی كه جرم پیستون 2kg، جرم وزنه M برابر 10kg و سطح مقطع پیستون برابر 30 cm 2 باشد.)
راهنمایی و حل:
بنابراین فشار گاز محبوس 0/4 atm از فشار جو بیشتر است.
رفتار گازها:
حال به بررسی رفتار گاز میپردازیم. به نظر شما اگر دمای گازی را زیاد كنیم چه اتفاقی میافتد؟ آیا حجم آن زیاد میشود؟ در صورتی كه جواب شما اینست كه حجم آن ثابت میماند، میتوانید به آزمایش اوّل مراجعه كنید تا خلاف آن را ببینید و اگر جواب شما اینست كه حجم آن تغییر میكند (به طور مثال زیاد میشود) میتوانید به آزمایش دوّم این بحث مراجعه كنید تا خلاف آنرا ببینید؟!!
سر یك بادكنك را به درب یك بطری نوشابه وصل كنید طوری كه هیچ هوایی از بیرون وارد مجموعه بطری و بادكنك نشده و از آن خارج نگردد. حال بطری را طوری در آب جوش قرار دهید كه بادكنك بیرون آب جوش باشد. آیا حجم هوای داخل بطری و بادكنك ثابت میماند؟
درب نوشابه خانواده را محكم ببندید و بدنه آنرا با انگشتان خود به فشارید (براحتی میتوانید آنرا فشرده سازید)
حالت ارتجاعی و میزان نیرویی كه برای فشردن آن وارد میكنید را به خاطر بسپارید.
حال ظرف را به مدت دو دقیقه در آب جوش قرار دهید، سپس آنرا خارج كنید. مجدداً بدنه آنرا با انگشتان فشار دهید. آیا باز مثل حالت قبل فشردن آن راحت است؟ آیا حالت ارتجاعی آن مانند قبل است؟
در این آزمایش آیا حجم گاز محفظه (در حین انجام آزمایش) تغییر میكند؟
درب ظرف نوشابه را به سرعت باز كنید؟، صدای پیستی میشنوید. علت به وجود آمدن صدا چیست؟
با توجّه به مطالب بالا میتوان گفت تغییرات دمای یك گاز روی حجم و فشار گاز تأثیر میگذارد. حال به نظر شما آیا تغییر حجم یك گاز فقط با تغییر دما امكان پذیر است؟ به عبارتی آیا میتوان حجم یك گاز را بدون گرم كردن یا سرد كردن تغییر داد؟
شاید بارها چنین تجربیاتی داده اید، به طور مثال:
هنگامی كه با تلمبه مشغول باد كردن تیوپ دوچرخه هستید حجم هوا كم میشود.
یا وقتی انتهای سرنگی را با انگشت یك دست گرفته و با دست دیگر قسمت متحرّك سرنگ را میفشارید در حقیقت حجم هوای محبوس را با افزایش فشار كاهش میدهید.
برای درك بهتر این موضوع به فیلم زیر توجّه كنید.
برای مشاهده فیلم کلیک کنید.
با توجّه به مطالب بالا میتوان گفت كه با تغییر یكی از مشخصههای (فشار، حجم و دما) گاز دو مشخصه دیگر نیز تغییر میكنند مگر اینكه یكی از آنها را ثابت نگه داشته باشیم. بنابراین به سه نتیجه مهم دست یافتیم.
1- در حجم ثابت اگر دمای گاز را افزایش دهیم، فشار گاز هم افزایش مییابد و اگر دما را كاهش دهیم فشار نیز كاهش مییابد.
2 ـ در فشار ثابت، افزایش دما باعث افزایش حجم و كاهش دما باعث كاهش حجم گاز میشود.
3- در دمای ثابت میتوان با افزایش فشار گاز حجم آنرا كم كرد و با كاهش فشار گاز، حجم آن را زیاد نمود.
حال به دنبال ارتباط كمی سه مشخصه گاز هستیم. به عبارتی میخواهیم رابطه بین فشار، حجم و دمای مقدار معینی از یك گاز را به دست آوریم.
بنابراین رابطه دو به دو آنها را به دست میآوریم. برای این منظور بایستی سه نوع آزمایش انجام دهیم:
1- در حجم ثابت
2- در فشار ثابت
3- در دمای ثابت
البته نتیجه دو تا از آزمایش های بالا كفایت میكند.
پرسش:
چگونه میتوان حجم یك بادكنك باد شده را كم كرد؟ آیا میتوانیم آن را خیلی زیاد مچاله كنیم؟!
راهنمایی و حل:
برای یافتن پاسخ سؤال فوق به فیلم زیر توجّه كنید.
برای مشاهده فیلم کلیک کنید.
همان طور كه ملاحظه نمودید در آزمایش فوق، بر روی بادكنك نیتروژن مایع (با دمای فوق العاده كم) ریخته شده است و این امر باعث كاهش شدید حجم بادكنك گردید.
حال توجّه شما را به پدیده جالب دیگری جلب میكنیم. در فیلم زیر بادكنك مچاله و كم بادی (كه در دمای فوق العاده پایین قرار دارد) را در دمای محیط قرار میدهیم. به نظر شما چه اتفاقی میافتد؟
برای مشاهده فیلم کلیک کنید.
مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: محسنی
تنظیم: مریم فروزان کیا