گرمای نهان تبخیر و میعان
به نظر شما گرمای مورد نیاز برای بخار كردن یك مایع به چه عواملی بستگی دارد؟
آیا گرمای مورد نیاز برای بخار كردن یك لیوان آب و یك پارچ آب با هم برابر است؟
آیا برای بخار كردن مقداری آب و جیوه (هم جرم) به یك میزان گرما نیاز داریم؟
با توجّه به تجربه روزمره و بررسیهای ساده درمییابیم كه گرمای مورد نیاز برای تبخیر یك مایع به جرم و جنس جسم آن بستگی دارد و با انجام آزمایش دقیق مشاهده میكنیم كه گرمای مورد نیاز برای تبخیر(Q) با جرم جسم (m) رابطه مستقیم دارد یعنی:
و برای تبدیل تناسب به تساوی به یك ضریب نیاز داریم كه در اینجا به جنس جسم بستگی دارد و با LV نشان داده میشود. بنابراین داریم:
QV=mLV
گرمایی كه به یك مایع در نقطه جوش میدهیم تا بخار شود گرمای نهان تبخیر (QV) نام دارد.
مقدار گرمایی كه باید به یك كیلوگرم از یك ماده در دمای نقطه جوش داده شود تا به بخار تبدیل شود گرمای نهان ویژه تبخیر (LV) نام دارد.
البته مطلب مشابهی برای میعان هم تعریف میشود. با این تفاوت كه به جای تبخیر فرآیند حرارتی میعان و گرمای لازم برای آن مورد بررسی قرار میگیرد.
گرما نهان میعان مقدار گرمایی است كه از یك گاز گرفته میشود و باعث میگردد تا آن ماده در دمای ثابت مایع گردد.
مقدار گرمایی كه باید از یك كیلوگرم از یك گاز در دمای میعان گرفته شود تا به مایع تبدیل شود گرمای نهان ویژه میعان (LV) نام دارد.
در جدول زیر گرمای نهان ویژه تبخیر چند ماده آمده است.
همان طور كه تا كنون متوجّه شدید تبخیر فرآیندی گرما گیر است. بر همین اساس وقتی آب بدن انسان به صورت عرق تبخیر میشود باعث خنك شدن بدن میشود.
و حتی در حیوانات، عمل تبخیر آب در زبان آنها نیز (به مقدار قابل توجّه) باعث خنك شدن آنها میشود.
گرمایی كه جسم میگیرد تا ذوب شود برابر گرمایی است كه جسم از دست میدهد تا منجمد شود. بنابراین میتوان گرمای نهان انجماد را نیز با همان فرمول بیان كرد. همچنین گرمای نهان جوش و گرمای نهان میعان هم یكی است. اما برای اینكه بین انجماد و ذوب یا بین تبخیر و میعان تفاوت قائل شویم یك قرار داده ساده فرض میكنیم. هنگامی كه جسم گرما میگیرد آنرا با علامت مثبت (+) و وقتی گرما از دست میدهد آن را با علامت منفی (-) نشان دهیم بنابراین داریم:
گرمای نهان تبخیر: Qv = mLv
گرمای نهان میعان: Qv = - mLv
گرمای نهان ذوب: Qf = mLf
گرمای نهان انجماد: Qf = -mLf
در یك جمع بندی با توجّه به نمودار زیر میتوان گفت:
با دادن گرمای Q دمای جسم جامد افزایش مییابد تا به نقطه ذوببرسد. از این به بعد با دادن گرمای Qf جسم جامد در دمای ثابتبه مایع تبدیل میشود (به عبارتی ذوب میشود).
حال با دادن گرمای دمای مایع افزایش مییابد تا به نقطه جوش برسد. در اینجا با دادن گرمای Qv، مایع در دمای ثابت به گاز تبدیل میشود. اگر فرآیند گرما دادن ادامه یابد دمای گاز افزایش مییابد. به طور مثال با گرمای Q2 به دمای میرسد.
با توجّه به مطلب بالا نمودار گرما (Q) بر حسب دما( ) ، برای تبدیل یك جسم جامد به گاز در سمت راست، رسم شده است.
مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: محسنی
تنظیم: مریم فروزان کیا