تبیان، دستیار زندگی
مدیر برنامه ایران در بنیاد قرن آمریكا تأكید كرد كه با تأمین فناوری‌های جدید به جنبش سبز و گروه‌های مخلف كمك می‌كنیم تا با همشهریان خود در داخل و خارج از ایران ارتباط برقرار كنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

كمك به اپوزیسیون با فناوری جدید

به گزارش فارس، "مؤسسه صلح آمریكا " در مقاله‌ای به قلم "جینو عبدو " مدیر برنامه ایران در بنیاد قرن (Century Foundation)و سردبیر پایگاه خبری "این‌ساید ایران " (www.insideiran.org) به بررسی نحوه كاربرد اینترنت در ایران پرداخته و ادعا می‌كند: این ابزار در ایران به عنوان وسیله‌ای در دست دولت برای مقابله با فعالان سیاسی - اجتماعی و مخالفان دولت تبدیل شده است.

وی در بخشی از این مقاله نوشته است: "سرعت استفاده از اینترنت در ایران در حال افزایش است، تعداد كاربران اینترنت در ایران از كمتر از یك میلیون در سال ۲۰۰۰ به حدود ۲۸ میلیون نفر یا ۳۸ درصد از جمعیت، در سال ۲۰۰۹ افزایش یافته است.

فیسبوک،اینترنت،ضد انقلاب

مدیر برنامه ایران در بنیاد قرن افزوده است: "وبلاگ‌های فارسی از فعال‌ترین وبلاگ‌های جهان محسوب می‌شوند، طبق اعلام "بركمن مركز مطالعاتی اینترنت و جامعه دانشگاه هاروارد " شمار وبلاگ نویسان فعال كه به طور مداوم وبلاگ‌های خود را به روز می‌كنند در حدود ۶۰۰۰۰ است.

جنیو عبدو در بخش دیگری از این مقاله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را مهم‌ترین بازوی دولت در كنترل و فیلترینگ اینترنت دانسته و ادعا كرده است: سیستم فیلترینگ ایران روز به روز در حال تشدید است، علاوه بر محتویات "غیر اخلاقی " اینترنت، مسائل مربوط به اصلاحات سیاسی، انتقاد از دولت، گزارش‌های مربوط به حقوق بشر، اقلیت‌ها و حقوق زنان نیز فیلتر شده است.

سردبیر پایگاه خبری "این‌ساید ایران " در بخش دیگری از مقاله خود عبارت قانون اساسی مبنی بر اینكه "رسانه‌ها باید به عنوان محفلی برای برخورد سالم ایده‌های مختلف استفاده شوند، اما باید به شدت از نفوذ و انتشار شیوه‌های تخریبی و ضد اسلامی خودداری كنند. "را محدودیت آزادی بیان از نظر قانون اساسی دانسته و نوشته است: فناوری‌های ارتباطی جدید می‌تواند جامعه ایران را از محدودیت‌های دولتی آزادی بیان نجات دهد، اینترنت به ایرانیان اجازه داده است تا دیدگاه‌های خود را بیان كنند. بویژه جنبش سبز و گروه‌های مخالف، بوسیله فناوری‌های جدید با همشهریان خود را در داخل و همچنین خارج از ایران ارتباط برقرار كنند.

وی افزوده است: اینترنت به ویژه در ماه‌های قبل از انتخابات ریاست جمهوری در۱۲ ژوئن ۲۰۰۹ و چند ماه بعد از آن برای جامعه مدنی ایران بسیار حیاتی بود، گروه‌های فعال مخالف دولت برای سازماندهی فعالیت‌ها، ابراز نارضایتی از دولت و افشای "نقض حقوق بشر " بوسیله نیروهای امنیتی بر اینترنت متكی بودند، فعالیت‌های مدنی در ایران از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ تاكنون این اندازه فراگیر نبوده است.

مدیر برنامه ایران در بنیاد قرن در ادامه نوشته است: در میان تمام كشورهای خاورمیانه و حوزه خلیج فارس، ایران بیشترین تعداد وبلاگ نویسان را داشته و شمار كاربران اینترنت در آن بشدت رو به افزایش است، جامعه ایرانی با استفاده از فناوری اینترنت برای ابراز مخالفت خود سیاسی‌تر نیز شده است.

به نوشته عبدو، در حال حاضر ده‌ها هزار وبلاگ‌نویس فارسی چه در داخل و چه در خارج از كشور وجود دارند، بنا به گزارش‌های منتشر شده از سوی اتحادیه بین‌المللی مخابرات در مقایسه با كمتر از یك میلیون نفر در سال ۲۰۰۰، در سال ۲۰۰۹ بیش از یك سوم جمعیت ایران، ۲۸ میلیون نفر، از اینترنت استفاده كرده‌اند.

سردبیر پایگاه خبری "این‌ساید ایران " در ادامه مقاله خود آورده است: دسترسی به رسانه‌های آنلاین از قبیل وبلاگ‌ها، فیس‌بوك و گروه‌های بحث و گفت‌وگو، یك رسانه جایگزین را برای شكل‌گیری افكار عمومی در مقابله با روایت‌های سیاسی ساختگی رسانه‌های دولتی بوجود آورده است، در حقیقت بعد از چین، دولت ایران در مسدود كردن، فیلترینگ اینترنت، كنترل شبكه‌های اجتماعی با هدف محدود كردن وبلاگ نویسان مخالف وضعیت مدنی موجود از پیشرفته‌ترین فناوری روز برخوردار است.

عبدو در ادامه مقاله خود یادآور شده است: فعالان ایرانی نیز در استفاده از رسانه‌های جدید به عنوان یك سلاح سیاسی علیه دولت از توانمندی بالایی برخوردار هستند، فیس بوك در كنار وب‌سایت‌ها و تبادل ویدئو، از قبیل "یوتیوب " (YouTube.com)، یكی از ابزارهای اصلی مخالفان در طول مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری در بهار و تابستان سال ۲۰۰۹ و در مناقشات بعد از انتخابات ژوئن ۲۰۰۹ عنوان شد.

مدیر برنامه ایران در بنیاد قرن، در بخش دیگری از این مقاله درباره وبلاگ‌های ایرانی نوشته است: ایرانیان بیش از هر ابزار دیگر برای گسترش شبكه‌های اجتماعی و به خصوص در مورد گفتمان سیاسی بر وبلاگ‌ها متكی هستند، حتی در یك كشور محدود مانند ایران، وبلاگ‌ها فرصت‌های مناسبی برای مباحث سیاسی ارائه می‌كنند.

وی مدعی شده است: از وبلاگ‌ها اغلب به عنوان اولین وسیله ارتباطی ناراضیان علیه دولت ایران اشاره شده است، اما در حقیقت این روایت تنها بخشی از داستان است. تحلیلگران شبكه‌های اجتماعی در مركز بركمن دانشگاه هاروارد وبلاگ نویسان را در چهار حوزه تقسیم بندی می‌كنند:

۱- سكولار/اصلاح طلب؛ شامل مخالفان مشهوری كه اغلب در خارج از ایران زندگی می‌كنند.

۲- محافظه‌كار/مذهبی؛ شامل وبلاگ نویسان حامی نظام و انقلاب اسلامی

۳- شعر و ادبیات فارسی؛ تاكید بر شعر فارسی به عنوان شكل مهمی از بیان فرهنگی

۴- شبكه‌های مختلط؛ شامل مباحث ورزشی و بسیاری از موضوعات دیگر.

عبدو می‌افزاید: وبلاگ نویسان سكولار/اصلاح طلب رهبری بحث‌های جاری سیاست ایران را بر عهده دارند، مانند جدایی

فیسبوک،اینترنت،ضد انقلاب

دین و دولت در ایران و امور جاری در جهان. مركز بركمن در این مورد می‌گوید: "وبلاگ نویسی ایران صحنه زنده رقابت سیاسی و عرصه به چالش كشیدن نظرات مربوط به ایدئولوژی حاكمیت جمهوری اسلامی است. "

وی افزوده است: درصد بالایی از وبلاگ نویسان سكولار زنان هستند، جنسیت از ویژگی‌های جالب و قابل توجه وبلاگ‌های فارسی است، در حالی‌كه در سایر نقاط جهان اغلب وبلاگ نویسان مردان هستند، یكی دیگر از ویژگی قابل توجه در میان وبلاگ نویسان سكولار و اصلاح طلب تمایل آنها به استفاده از نام واقعی خودشان است، كه آنها را در مقابل اقدامات تلافی جویانه از سوی مقامات ایران آسیب‌پذیر ساخته است. اما تعداد نامشخصی از وبلاگ‌ها در خارج از ایران نوشته می‌شوند. خوانندگان داخل ایران هنوز هم به وبلاگ‌هایی كه برای مقابله با ممنوعیت استفاده، در خارج از كشور نوشته می‌شوند دسترسی دارند.

سانسور و فیلترینگ فنی اینترنت توسط دولت‌ها در جهان رایج است

سردبیر پایگاه خبری "این‌ساید ایران " در بخش دیگری از این مقاله به وضعیت فیلترینگ در ایران پرداخته و می‌نویسد: سانسور و فیلترینگ فنی اینترنت توسط دولت‌ها در سراسر جهان رایج است، استراتژی‌های كنترل اینترنت در ایران حتی از سال ۲۰۰۱، كه استفاده از اینترنت هنوز بسیار محدود بود در جریان است.

ایران به فناوری شناسایی و مسدود كردن وب‌سایت‌های سیاسی معاند دست یافته است

عبدو در ادامه مقاله خود نوشته است: طبق اعلام خبرنگاران بدون مرز در گزارش مارس ۲۰۱۰ پس از انتخابات ژوئن سال ۲۰۰۹، مقامات دولتی سرعت اینترنت را به طور چشم‌گیری به ۵۶ كیلوبایت كاهش دادند. این سرعت كم در مدت كوتاهی پس از انتخابات ماه ژوئن به طور چشم‌گیری از توانایی جنبش مخالفان در تحرك تظاهر كنندگان كاست، آن هم درست در زمانیكه تعداد معترضین در خیابان‌های تهران ۳ میلیون نفر تخمین زده می‌شد.

وی تأكید كرده است: ایران به فناوری شناسایی و مسدود كردن وب‌سایت‌های سیاسی معاند دست یافته است. مانند چین، ایران با تولید بومی این فناوری در داخل كشور از شدت وابستگی خود بر منابع غربی كاسته است، این دستاورد برای دولتی كه استفاده از فناوری غرب را برای خود ضعف تلقی می‌كند، بسیار حائز اهمیت است. این فناوری فیلترینگ بومی، برای جستجو در اینترنت، ردیابی كلمات كلیدی و لینك‌های وب‌سایت‌های ممنوع و برای ردیابی موارد غیر اسلامی استفاده می‌شود.

عبدو در ادامه مقاله خود با اشاره به نقش سپاه پاسداران در كنترل نا آرامی‌های انتخاباتی نوشته است: در سال ۲۰۰۹، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی "فرماندهی دفاع سایبری " را به عنوان یك اقدام مهم از سوی دولت برای مقابله با فعالیت‌های سیاسی آنلاین تاسیس كرد، این نهاد مسئول تحقیق در مورد آنچه كه جنایات سایبری خوانده شده و معمولاً به اتهامات فعالان یا روزنامه‌نگاران كاربر اینترنت مربوط می‌شود، است.

وی افزوده است: همچنین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، با نفوذ گسترده سیاسی، موفق به تصویب قوانین مربوط به ممنوعیت توزیع فناوری فیلترشكن و روش‌های عبور از سانسور دولتی شده است. در ماه مارس ۲۰۱۰، دفتر عمومی و دادگاه انقلاب تهران اعلام كرد كه ۳۰ فرد مظنون به دست داشتن در جنگ‌های سایبری سازمان یافته پس از یكسری عملیات پیچیده اطلاعاتی در فناوری ارتباطات دستگیر شدند، این حركت به دنبال موجی از حملات علیه وب‌سایت‌ها و وبلاگ‌های ضد دولتی توسط ارتش سایبری ایران صورت پذیرفت.

مدیر برنامه ایران در بنیاد قرن در ادامه این مقاله تأكید كرده است: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با تشكیل "فرماندهی دفاع سایبری " در سال ۲۰۰۹، مسئول نظارت بر فعالیت‌های بالقوه براندازی در اینترنت است، نظارت و فیلترینگ اینترنت از طریق قانونی بوده و سوابق تمام كاربران و سایت‌هایی كه از آن دیدن می‌كنند باید تا ۳ ماه نگهداری شود.

سردبیر این ساید ایران در ادامه این مقاله نوشته است: روش‌های كنترل و نظارت بر اینترنت شامل فیلترینگ اینترنت برای جلوگیری از دسترسی به انواع خاصی از اطلاعات با شناسایی كلمات كلیدی، نام دامنه و آدرس وب‌سایت‌هایی می‌شود كه فعالیت‌های آنها در جهت براندازی نظام تلقی می‌شود.

مدیر برنامه‌ ایران در بنیاد قرن در پایان چنین نتیجه گیری كرده و درباره آینده این وضعیت می‌نویسد:

- علیرغم محدودیت‌های دولتی استفاده از اینترنت در ایران همچنان رو افزایش است.

- فعالان ایرانی خارج از كشور برای تشویق شركت‌های فناوری و دولت‌ها برای توسعه فناوری‌های جدید برای مقابله با سانسور در حال تلاش هستند.

- برخی از این ابزارها شامل تقویت ماهواره‌های فرستنده برنامه‌های ایرانی برای مقابله با پارازیت‌های اخلال‌گر هستند، تا از این طریق برنامه‌های اخبار فارسی از جمله بی‌بی‌سی فارسی و صدای آمریكا بتوانند به پخش برنامه‌های خود ادامه دهند.

- فعالان همچنین برای تسهیل در ارائه اینترنت با سرعت بالا در تلاش هستند، از آنجا كه دولت عمداً سرعت اینترنت را كاهش می‌دهد، استفاده از ماهواره‌های جایگزین، به غیر از ماهواره‌های مورد استفاده دولت، می‌تواند امكان دسترسی به اینترنت با سرعت بالا را برای ایرانیان فراهم آورد

تنظیم برای تبیان:سیدابراهیمی