برنزه کردن پوست به چه قیمتی؟
سولاریوم قطعا سرطان زاست
سولاریوم، دستگاهی برای برنزه کردن پوست است که چند سالی است وارد کشور ما شده و در همین مدت کم طرفداران پر و پا قرصی را پیدا کرده است.
این دستگاه شامل تختی است که در دیوارههای آن لامپهای اشعه ماورای بنفش (UV) تعبیه شده و هنگامی که بدن درون این وسیله قرار میگیرد، درب این دستگاه که حاوی لامپهای مشابهی است بسته میشود.
در حقیقت اتاقک سولاریوم از یک تشک خورشیدی تشکیل شده است که در آن لامپهای اشعه ماورای بنفش از نوع UVA و UVB قرار داده شدهاند و از بالا و پایین، اشعه به بدن تابیده میشود.
استفاده از دستگاههای سولاریوم از عوامل شایع ابتلا به سرطان پوست است و به اندازه آرسنیک و گاز خردل کشنده می باشد.
20 مطالعه مختلف آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان بهداشت جهانی، درباره سولاریوم نشان میدهد که 75 درصد افرادی که قبل از 30 سالگی از سولاریوم استفاده می کنند، در معرض ابتلا به سرطان پوست قرار میگیرند.
سولاریوم، سرطان پوست می آورد
مجتبی امیری، متخصص پوست و مو میگوید:
"برنزه کردن پوست چه با استفاده از دستگاه سولاریوم و چه با نور آفتاب، زمینه ابتلا به سرطانهای پوست و نوع خطرناک آن که به ملانوما معروف است را فراهم میکند.
ملانوما در اثر تماسهای مکرر با اشعه ماورای بنفش خورشید، یا در اثر مواجه شدن با شدت بالای این اشعه در دستگاههای سولاریوم، اتفاق میافتد.
استفاده از سولاریوم که حاوی اشعههای A و B ماورای بنفش است، عوارضی را به دنبال دارد. به همین دلیل امروزه کمتر دیده میشود، جوانان کشورهای غربی از آفتاب یا دستگاههای سولاریوم برای برنزه کردن پوست استفاده کنند، اما متاسفانه از زمانی که در آن کشورها مصرف آفتاب و سولاریوم محدود شده، در ایران استفاده از این دستگاهها رایج شده است.
برخی افراد تصور میکنند استفاده از دستگاه سولاریوم مضرات نور خورشید را ندارد و اقدام به استفاده از آن میکنند؛ این در حالی است که دستگاه برنزه کردن پوست مانند نور خورشید برای پوست مضر است.
پیری پوست ، افزایش چین و چروکهای پوستی و شلی و افتادگی پوست از عوارض استفاده از سولاریوم هستند که در درازمدت خود را نشان میدهند و کسانی که بیشتر در معرض اشعه فرابنفش قرار بگیرند، نسبت به سایر افراد، 20 سال زودتر گرفتار پیری پوست و بروز لکههای پوستی، کک و مک ، کدر شدن پوست، چین و چروک پوست و ضخیم شدن سطح پوست میشوند.
متخصصان پوست بر این باورند که اگر استفاده از سولاریوم در درازمدت ادامه پیدا کند و دفعات تکرار تماس با اشعه ماورای بنفش زیاد شود، تجمع رنگدانهها باعث ایجاد سرطان پوست و قبل از سرطان، باعث از بین رفتن قوام پوست میشود.
با توجه به خطراتی که اشعه ماورای بنفش خورشید دارد، در برخی کشورها استفاده از این اشعه ممنوع شده است و افراد باید به هنگام شنا، بدن خود را بپوشانند.
در خصوص این مساله حتی سازمان بهداشت جهانی، استفاده از پوشش بلند و پوشاندن تمام پوست و استفاده از کلاههای لبه دار و کلاههایی که پشت گردن را نیز می پوشانند، توصیه میکند.
همچنین استفاده از سولاریوم به قرمز شدن پوست، سوختگیهای پوستی، آسیبهای عروقی، اختلال ایمنی و عوارض چشمی مانند آسیب قرنیه، شبکیه، ملتحمه یا آسیب توام قرنیه و شبکیه میانجامد. این آمار در حالی است که بیشتر مشتریان از عینکهای ایمنی استفاده میکنند، اما بازهم گرفتار عوارض آن میشوند."
دکتر حسین صیرفی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه اظهار می کند:
" طیف A اشعه ماورای بنفش نور آفتاب بسیار خطرناک است و در ایجاد سرطانهای پوست دخالت دارد.
از این اشعه در مراکز درمانی با عنوان نور سولاریوم یا لامپهای سولاریوم جهت درمان بیماریهای پوستی و نیز در سالنهای زیبایی جهت برنزه کردن پوست استفاده میشود.
تا پیش از این تصور میشد که این اشعه، چندان مضر نیست و به همین دلیل از آن برای درمان یا برنزه کردن پوست استفاده میشد، اما تحقیقات دهههای اخیر بر خطرناک بودن این اشعه و عدم مواجهه با آن تاکید دارند.
برنزه شدن پوست چه در مقابل نور آفتاب و چه در زیر لامپهای سولاریوم باعث ایجاد جهش ژنی در سلولهای پوست و ایجاد تومورهای خوش خیم و بدخیم پوستی میشود و بسیار خطرناک است.
هر چه تعداد دفعات انجام سولاریوم و زمان تابش اشعه بیشتر باشد، صدمات وارده به پوست و احتمال ایجاد چین و چروک پوستی و سرطان پوست بیشتر میشود.
اگر افراد علاقه زیادی برای برنزه کردن پوست خود دارند، بهتر است از کرمهای برنزه کنندهای که منجر به رنگی شدن لایههای سطحی پوست میشوند، استفاده کنند."
فقط سرطان پوست نیست
سرطان پوست تنها یکی از شایعترین سرطانهای ناشی از استفاده ی سولاریوم است و ابتلا به سرطان چشم نیز در مصرفکنندگان این دستگاه مشاهده شده است.
سازمان جهانی بهداشت پیشتر اعلام کرده بود جوانانی که از سولاریوم استفاده میکنند، هشت برابر بیشتر در معرض ابتلا به نوعی سرطان پوست به نام "ملانوما" هستند.
پزشکان معتقدند که نور فرابنفش در هر نوعی، چه به طور مصنوعی و چه از طریق تابش خورشید، سرطان زا است.
در تحقیقات دیگری هم معلوم شده است استفاده از این دستگاهها با ایجاد تومور در چشمها ارتباط دارند.
چه کسانی بیشتر در معرض خطرند؟
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان، استفاده از دستگاههای برنزه کننده بدن (سولاریوم) را ممنوع اعلام کرده است.
سازمان بهداشت جهانی نیز به دلیل عوارض ناخوشایند سولاریوم، قوانینی برای کنترل این پدیده تعیین کرده و به چند گروه درباره برنزه کردن پوستشان هشدار داده است :
* این هشدارها ابتدا متوجه افرادی است که موهای بور و چشمهای روشن دارند و اشعه ماورای بنفش، به پوست آنها بیشتر از بقیه آسیب میرساند.
* دومین گروه، افراد زیر 18 سال هستند که نباید از دستگاههای سولاریوم استفاده کنند یا حمام آفتاب بگیرند.
* کسانی که کک و مک و خالهای زیاد، زخمهای پوستی یا سابقه آفتاب سوختگی در بچگی و در هر مرحلهای از زندگیشان داشتهاند، نباید با استفاده ازسولاریوم یا نور آفتاب پوستشان را برنزه کنند.
* افرادی که داروی خاصی مصرف میکنند، باید قبل از برنزه کردن پوست، با پزشک معالجشان مشورت کنند.
* همچنین سازمان بهداشت جهانی به خانم ها توصیه کرده است که در هنگام برنزه کردن از لوازم آرایشی استفاده نکنند، زیرا ممکن است اشعه ماورای بنفش برایشان ایجاد حساسیت کند.
سخن پایانی
به هر تقدیر اگر امروز مُدگرایی به حدی رسیده است که فرد حتی از قید سلامت خود هم میگذرد و تن به استفاده از دستگاه سولاریوم میدهد، در گذشته نیز در برخی کشورها که ادعای فرهنگ و تمدنی درخشان مانند یونان باستان و روم داشته اند، زنها برای اینکه سفیدتر به نظر برسند، صورتشان را با سرب رنگ میکردند، تا جایی که حتی به دلیل این کار مسموم میشدند.
گردآوری و تنظیم : نیره ولدخانی – سایت تبیان
اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.
برای شرکت در بحث های انجمن بهداشت و سلامت سایت، اینجا را کلیک کنید.
* مطالب مرتبط :
برای برنزه شدن، راه بی خطری هست؟
همیشه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید
بخش تغذیه و سلامت تبیان