پنج روایت از دختران خرمشهر كتاب «دختران خرمشهر»، زندگی پنج دختر جوان از اهالی این شهر را روایت میكند كه در عنفوان جوانی، رشادتهایی از جوانان شهر خود میبینند كه فراموش كردن آنها برایشان دشوار است.
در دوران هشت سال دفاع مقدس وقایع بیشماری در شهرهای جنوبی و غرب كشور به وقوع پیوست كه اكثر نویسندگان و هنرمندان برای نشان دادن ابعاد مختلف این رویدادها با استفاده از ابزارهای گوناگون به خلق آثاری دست زدهاند كه هر یك از آنها اكنون به عنوان سندهای با ارزش در حوزه فرهنگ و ادب جای دارند.
از جمله در بخش ادبیات داستانی فعالیتهای گسترده ای صورت گرفته كه نمونههای شاخص آنها را میتوان در این حوزه جستوجو كرد. یكی از این آثار، مجموعه داستان «دختران خرمشهر» نوشته اختر دهقانی است.
كتاب حاضر شامل پنج داستان كوتاه است و در همه آنها موضوع محوری "شهر و دختران خرمشهر" میباشد. وقایع داستانها هم اغلب به محدوده زمانی اشغال این شهر توسط نیروهای عراقی در اوایل جنگ مربوط است كه نحوه واكنش ساكنان این شهر به موضوع اشغال شهرشان توسط دشمن و ستودن مقاومت جوانان خرمشهری در برابر تجاوز اشغالگران از سوِِژههای اصلی داستان های این نویسنده است.
دهقانی در این کتاب، زندگی پنج دختر جوان از اهالی این شهر را روایت می كند كه رشادتهایی از جوانان شهر خود در دفاع از ناموس و آب و خاك میهن خود می بینند كه فراموش كردن آنها برایشان دشوار است
نویسنده تلاش كرده به مظلومیت جوانان به ویژه دختران خرمشهری در زمان اشغال این شهر توجه بیشتری داشته باشد و در این كار تقریبا موفق هم بوده است، اما در كنار این رویكرد مضمونگرایانه، به فرم و ساختار داستان ها توجه چندانی نشده و برای همین اغلب داستان به قالب خاطره نزدیك شده و مخاطب هنگام مطالعه آنها وجه خاطرهگونه نوشتهها را بیشتر احساس میكند.
شگرد نویسنده در روایت داستانهای این كتاب به گونهای است كه ابتدا به یك رابطه عاطفی در دنیای نوجوانی و جوانی دختران خرمشهری اشاره میكند و در ادامه با پیش كشیدن موضوع اشغال شهر توسط نیروهای عراقی، فاصلهای بین این روابط ایجاد میشود كه در این مقطع زمانی، شخصیتهای داستانی به ابعاد شخصیتی همدیگر در مواجهه با واقعه ناخواستهای كه پیش آمده پی میبرند و بیش از پیش شیفته همدیگر میشوند.
عشقهای اولیهای كه در ابتدای داستانها معمولا شكل میگیرد غالبا ساده و معصومانه است و ایثار و مقاومتی كه در ادامه به وجود میآید به این عشقهای ساده دوران جوانی ابعاد به مراتب بزرگتر میدهد. در پایان یکی از این داستانها از زبان شخصیت دختر داستان میخوانیم: «حالا سالها پس از آزادی خرمشهر، خیلیها كه برای قدمزدن به كنار كارون میآیند زنی میانه سال را میبینند كه غروبها وقتی خورشید بساطش را جمع میكند، به كنار كارون میآید و تا پاسی از شب آنجا جولان میدهد به یاد نادرش! من هنوز به یاد نادر و به عشق او تنفس میكنم، و خوشحالم اگر نادر نیست خرمشهر هست! من هنوز وفادارم به همان عشق کنار كارون»
در مجموع، اختر دهقانی در پنج داستان كوتاه كتاب دختران خرمشهری، زندگی پنج دختر جوان از اهالی این شهر را روایت می كند كه رشادتهایی از جوانان شهر خود در دفاع از ناموس و آب و خاك میهن خود می بینند كه فراموش كردن آنها برایشان دشوار است و همواره با یاد و نام آنها زندگی میكنند.
گفتنی است این کتاب به زودی به چاپ چهارم خواهد رسید.
منبع: فارس گروه کتاب تبیان - محمد بیگدلی