آلوده ترین ها در تهران از نظر سرو صدا!
بخش اجتماعی-قرار نیست کلانشهر پایتخت یک روز خوش به خود ببیند. یک روز صدای شهروندان از کمبود سیستم حمل و نقل عمومی در می آید و روز دیگر موش ها – این میهمانان ناخوانده – دست از سرمان بر نمی دارند و فردا روزی آلودگی هوا نفس هایمان را به شماره می اندازد. آلودگی صوتی هم که سال هاست همنشینمان شده است و عادت کرده ایم شب ها با سر و صدای کامیون ها و گاز دادن های پیاپی موتورسیکلتها چشم روی هم بگذاریم و صبح ها با صدای بوق ممتد خودروی همسایه از جای بپریم و روز دیگری را برای کار و فعالیت آغاز کنیم. در این میان اما آنچه به جایی نمی رسد گلایه هایی است که از این همه دردسر شهرنشینی می شود و هیچ راه حلی برای آن نیست.
به گفته کارشناسان، تهران از نظر آلودگی صوتی در ایران رتبه اول را دارد. اما از لحاظ مرتبه در دنیا به دلیل آماده نشدن نقشه های صوتی کل شهر تهران نمی توان در این زمینه اظهار نظر خاصی کرد، ولی به طور قطع به علت تردد بیش از حد خودرو در خیابان ها و فرسوده بودن اکثر خودروها و هم چنین به دلیل عدم رعایت استانداردها آلودگی صوتی توسط صنایع خودروسازی، می توان تهران را جزو رده های اول آلودگی صوتی قرار داد.
این روزها صدای مدیر عامل ستاد مرکزی معاینه فنی خودروهای تهران نیز درآمده است، او که خود دستی بر آتش دارد، با گلایه از آلودگی ای که موتورها و خودروها برای شهر تهران ایجاد می کنند آنها را عامل 30 درصد آلودگی های صوتی و آلودگی هوا در پایتخت معرفی کرد و گفت: موتورسیکلتهای تولیدی در بهترین حالت 2 برابر متوسط جهانی سوخت مصرف میکنند و عامل 30 درصد از آلودگی هوای تهران هستند.
این در حالی است که در حال حاضر استاندارد موتورسیکلتهای ساخت داخل یورو 2 است و حتی در آنها از مبدل کاتالیستی هم استفاده نمیشود در حالی که در دنیا استاندارد یورو 5 برای تولید موتورسیکلتها لحاظ میشود.
در موتورسیکلتهای ساخت داخل، سیستم سوخت رسانی هوشمند نیست و به راحتی امکان دستکاری سیستم سوخت وجود دارد و به همین دلیل مصرف سوخت درست مدیریت نمی شود و تولید آلودگی هوا هم افزایش می یابد.
مهندس وحید نوروزی با بیان این که در حال حاضر حدود 7 میلیون موتورسیکلت در کشور وجود دارد ، گفت: تقریبا تمام این موتورسیکلتها فاقد مبدل کاتالیستی هستند و در حال حاضر تنها 17 استاندارد اجباری برای ساخت موتورسیکلت های داخلی وجود دارد و 10 استاندارد را موسسه استاندارد اجباری نکرده است.
وی با بیان اینکه روزانه هم پای خودرو، موتورسیکلت در شهر تهران شماره گذاری می شود گفت: روزانه 1500 موتورسیکلت در شهر تهران شماره گذاری می شود که در همین حدود هم خودرو جدید وارد پایتخت می شود و در این میان حداقل توقع مدیریت شهری این است که موتورسیکلت ها از ایمنی لازم برخوردار باشند و تولید آلایندگی آنها در حد استاندارد باشد.
مناطق مسکونی ، خط مقدم آلودگی ها
به گفته کارشناسان، آلودگی صوتی در مناطق مسکونی نزدیک خیابان و شریانهای اصلی شهر تهران 10تا 15 دسی بل انحراف و بالاتر از حد استاندارد است. آلودگی صوتی درمناطق مسکونی نزدیک بزرگراهها بین 70تا 80 دسی بل است این در حالی است که استاندارد آلودگی صوتی مناطق مسکونی در روز 55 دسی بل و در شب 45دسی بل است . در این میان تنها شهرداری تهران سعی کرده است تا با اقداماتی از میزان بالای آلودگی صوتی در تهران کاهش دهد. نصب دیوارهای صوتی در بزرگراه ها یکی از این راه حل هاست. اما این کار اگر چه از حجم صداها در محدوده بزرگراه ها می کاهد اما به نظر نمی رسد تاثیر چندانی در حل این بحران داشته باشد. این درحالی است که بزرگراههای مدرس ، همت ، امام علی (ع) ، یادگارامام ، کردستان، حکیم و رسالت از جمله بزرگراههایی هستند که آلودگی صوتی دارند که بزرگراه های کردستان، حکیم ، رسالت و همت در اولویت نصب دیوار صوتی قرار دارد .
آلودگی صوتی و بیماری ها
اما آلودگی صوتی مضراتی از جمله افزایش فشار خون و استرس را در پی دارد.
تاثیر آلودگی صوتی شامل اثرات فیزیولوژیکی، تاثیر بر خواب، اثرات روحی و روانی، تاثیر بر روی نوزادان (جنین)، اختلال در مکالمات و اثر سر و صدا بر روی گیاهان و حیوانات است. آلودگی صوتی بر روی انسان می تواند سبب کاهش قدرت شنوایی و اثرات بالینی شده به شکلی که فشار داخل جمجمه بالا رفته ترشحات بزاق کم شده و دهان خشک می شود. ترشحات معده کم شده و معده دچار انقباضات دردناکی می شود. حرکات دودی شکل روده ها نیز دچار رکود شده و در عین حال سر و صدا ممکن است با فشار فیزیولوژیک خود، بیماریها را تشدید کند. در واقع سوت کشیدن گوش ناشی از سر و صدای زیاد و شدید است و نشانه واکنش فیزیولوژیک بدن در برابر صدا و هشداری است که نشان می دهد صدا بر آستانه شنوایی اثر نامطلوب دارد. از سوی دیگر کاهش قدرت یادگیری و تمرکز در حین انجام کار از دیگر اثرات مستقیم سر و صدا است. عمده ترین منابع سر و صدا در محیطهای شهری را ناشی از وسایل حمل و نقل عمومی است. این آلودگی
شامل 3 گروه ترافیک جاده ای، ترافیک هوایی و ترافیک ریلی است. به گفته، رشیدی ، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا در این بین سر و صدای ناشی از وسایل حمل و نقل جاده ای شامل موتورسیکلت، خودروهای سواری، سنگین و نیمه سنگین سهم عمده ای در تولید آلودگی صوتی شهرها دارند. از سوی دیگر سر و صدای ناشی از ترافیک جاده ای و هوایی نیز یکی از مهمترین عوامل تمایل ساکنین به جابجایی از محل سکونت خود است که در شهر تهران هر سه عامل آلودگی در شهر وجود دارد. از جمله منابع دیگر سر و صدا فعالیتهای صنعتی، ساختمانی و تجهیزات و دستگاه های موجود در محیط زندگی و منزل است که هر یک سهمی در تولید آلودگی صوتی در محیط زیست را دارند.
نزدیکی مناطق مسکونی به معابر پر رفت و آمد، وجود خودروهای فرسوده در سطح شهر، وجود کارگاهها و ساخت و سازها، عبور خطوط پروازی از بالای سطح شهر و عبور خطوط ریلی از بعضی مناطق باعث بحرانی شدن آلودگی صوتی در تهران شده است.
پروازهای کر کننده
از سوی دیگر وجود فرودگاه مهرآباد با حجم بالای سر و صدایی که در اثر فرود و پرواز هواپیماها ایجاد می شود در مجاورت مناطق مسکونی باعث تشدید این بحران شده است. این در حالی است که اکثر فرودگاههای دنیا مجهز به سیستم نویز مونیتورینگ هستند که آلودگی صوتی هواپیماهایی که در آنها فرود می آیند را به صورت آنلاین اندازه گیری می کنند، این هواپیماها در صورت ایجاد آلودگی صوتی بیش از حد مجاز جریمه می شوند و در برخی فرودگاهها نیز به آنها اجازه فرود داده نمی شود اما این سیستم در فرودگاه مهرآباد وجود نداردطبق بررسی های انجام شده ، وضعیت آلودگی صوتی مناطق اطراف فرودگاه مهرآباد همچون تهرانسر بحرانی است. اما بهترین راهکار با توجه به این که استاندارد آلودگی صوتی در شب 10 دسیبل کمتر از روز است، انتقال پروازهای شب فرودگاه مهرآباد به امام خمینی(ره) است که ظاهرا تعداد زیادی از این پروازها به فرودگاه امام خمینی (ره) منتقل شده است اما انتقال کامل این پروازها مدت زمان زیادی را می طلبد که تا آن زمان می بایست آلودگی های صوتی را تحمل کرد.
فراتر از صوت
براساس استانداردهای سازمان بهداشت جهانی (WHO) آلودگی صوتی در روز 55و در شب 45 دسی بل است ولی میزان آلودگی صوتی در بزرگراه های تهران و در مناطقی از شهر تهران 75 دسی بل و حتی بالاتر است که 20 دسی بل از استانداردهای بین المللی بالاتر است. هم چنین برخلاف بسیاری از کشورها آلودگی صوتی شب در شهرهای بزرگ نیز کمتر از روز نیست؛ این در حالی است که در کشورهای دیگر تفاوت آلودگی شب و روز حداقل به 10دسی بل می رسد. شدت صوت نیز تنها یکی از پارامترهای مهم در اندازه گیری و سنجش میزان آلودگی محسوب می شود. قرار گرفتن در معرض صدایی با شدت 85دسی بل که در حد یک ترافیک سنگین است به گوش انسان صدمه جدی وارد می کند و قرارگیری بیش از 2 دقیقه در معرض صدایی با شدت 109 دسی بل ممکن است به کری موقتی انسان منجر شود.
بررسی ها نشان می دهد خودروی پیکان با 85/1 دسی بل، رنو 5 با 73/5دسی بل و پراید با 71/5دسی بل پژو 405 با 67/7دسی بل تولید صدا به ترتیب بالاترین میزان آلودگی صوتی را دارند.
به گفته کارشناسان اصوات فراتر از 80 دسی بل به طور جدی خطرناک هستند. صدای انواع موتورسیکلت ها، ماشین ها، هدفون ها، انواع ترقه ها و ... بیش از 90دسی بل آلودگی صوتی ایجاد می کند که برای سلامت انسان مضر است که مرگ تدریجی و بی صدای شهروندان را به دنبال دارد پرونده ای که بعد از آلودگی هوا مشکل بزرگ شهروندان است و خطرات و مشکلاتی که برای شهروندان به دنبال دارد ناشناخته است.
آلودگی صوتی اما این روزها آنچنانبر زندگیمان سایه افکنده که به نظر می رسد زندگی بدون این سر و صداها ناممکن است. این در حالی است که روزگاری نه چندان دور در تهران صدای پرندگان و شر شر آب باعث آرامشی دلپذیر می شد که این روزها این صداها به خاطراتمان پیوسته است و هیچ جایگزینی جز صدای ترمز ماشین ها ، شیهه موتورسیکت ها و غرش هواپیماها و ... ندارند.
منبع جهان نیوز
تنظیم برای تبیان:هنگامه سهرابی