کاشف موجودات ذره بینی
لویی پاستور، از شیمیدانان و زیستشناسان مشهور فرانسوی است. شهرت وی مدیون شناخت نقش باکتریها در بروز بیماری و کشف واکسن ضد هاری میباشد. همچنین عمل پاستوریزهکردن که از نام او گرفته شده است، اختراع این دانشمند میباشد. لویی پاستور در تاریخ (27 دسامبر 1822(میلادی)) در شاتو ویله نوولتان متولد شد.
پاستور در خانواده یک گروهبان ارتش شکست خورده ناپلئون بنام ژان ژوزف پاستور بهدنیا آمد. جد او به شغل دباغی* مشغول بود. لویی پاستور، با اینکه در یک خانواده تهیدست متولد شد و پدرش هم به کار دباغی مشغول بود، با اینحال توانست تحصیلات خود را با استعدادی درخشان به پایان برساند. پاستور در سن 26 سالگی موفق به دریافت مدرک دکتری خود شد.
کشف میکروب توسط پاستور
آزمایشهای پاستور بر روی موادی مانند چغندر قند، سرکه، شراب و شیر و عصاره گوشت با موفقیت انجام پذیرفت و به فرضیه ی خودانگیزهای (خود بهخودی) پایان بخشید. آزمایش او به این ترتیب بود که مقداری عصاره ی گوشت را درون یک ظرف شیشهای ریخت و روی آن را با استفاده از درپوش بست و برای آزمایش کنترلی به همان مقدار گوشت را درون یک ظرف دیگر به همان اندازه ریخت ولی درِ این یکی را نبست.
پس از مدتی مشاهده کرد که آن ظرفی که درش باز بوده بوی بدی میدهد و مواد درون آن خراب شده در حالی که ظرفی که درپوش داشت بوی عصاره ی گوشت را میداد و به هیچ عنوان خراب نشدهبود.
پس از این آزمایش او به این نتیجه رسید که هیچ مادهای خودبهخود به وجود نمیآید بلکه حاصل واکنش دیگر موجودات است.
همچنین او دریافت که موجودات زندهای به نام باکتری در هوا وجود دارد و برای اطمینان پنبهای را به عصاره ی گوشت آغشته کرد و به عنوان درپوش درون سر شیشهای که دارای عصاره ی گوشت بود گذاشت. بعد از مدتی متوجه شد که پنبه سیاه شده است و به وجود باکتریها در هوا یقین پیدا کرد.
پاستور اعلام داشت که عامل بسیاری از امراض ، همین موجودات ذرهبینی میباشند و با این اکتشاف ، بزرگترین خدمت را به بشریت کرد. تلاش علمی این دانشمند بزرگ، جهشی نوین در دانش پزشکی محسوب شده و به عنوان راهگشای اکتشافات بعدی در تاریخ ثبت شده است.
اکتشافات دیگر پاستور
پاستور، در سال 1881، واکسن سیاهزخم را برای علاج قطعی بیماری گوسفندان کشف نمود. بعد از آن، برای درمان بیماری هاری مطالعه فراوان نموده، نتیجه مطالعات خود را در سال 1885بر روی انسان آزمایش نمود و موفق شد که انسان را از آن تاریخ به بعد، از مرض هاری نجات دهد.
زحمات شبانه روزی پاستور موجب نجات جان بسیاری از انسانها شد او خود را وقف کمک و خدمت به بیشتر به مردم نموده بود.
پاستور در سن 73 سالگی در اثر عوارض سکته ی مغزی که اولین مورد آن در 1868 اتفاق افتاد و باعث فلج شدن سمت چپ بدنش شد، درگذشت.
پی نوشت
*دباغی: شغلی بوده است که از پوست حیوانات برای درست کردن وسایل مورد نیاز زندگی استفاده می کردند.
تهیه و تنظیم: مهدیه زمردکار
مطالب مرتبط