تبیان، دستیار زندگی
هر چیزی که می خورید، نقش مهمی در تامین مواد مغذی مورد نیاز استخوان ها و استحکام آن ها دارد. نکته مهم این است...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

غذاهای نامهربان با استخوان ها

نمک

هر چیزی که می خورید، نقش مهمی در تامین مواد مغذی مورد نیاز استخوان ها و استحکام آن ها دارد. نکته مهم این است که غذاها علاوه بر تقویت استخوان ها می توانند موجب تضعیف آن ها نیز بشوند بعضی از غذاها مثل صافی عمل می کنند و فقط املاح و مواد مغذی و ویتامین ها را به استخوان ها می رسانند و در عوض برخی دیگر جلوی رشد استخوان ها را می گیرند.

پنج نوع ماده ی غذایی که خاصیت ضعیف کنندگی استخوان ها را دارند، عبارت هستند از:

نمک

مصرف نمک زیاد به مرور استخوان را ضعیف می کند. به ازای هر 2300 میلی گرم نمک که می خورید، 40 میلی گرم از کلسیم بدن تان از دست می رود. زنانی که پس از یائسگی نمک زیادی مصرف می کنند، مقدار زیادی از مواد معدنی مورد نیاز استخوان ها را از دست می دهند. متاسفانه در بیشتر غذاهای کشورهای مختلف، به خصوص غذای رستوران ها و فست فودها، نمک زیادی مصرف می شود. بیشتر افراد روزانه دو برابر 2300 میلی گرم، نمک مصرف می کنند.

سریع ترین راه برای کاهش نمک مصرفی، پرهیز از خوردن غذاهای فرآوری شده است. اغلب مردم حدود 75 درصد از نمکی را که روزانه جذب می کنند، از طریق نمک موجود در غذاهای فرآوری شده دریافت می کنند.

چربی های هیدروژنه

پژوهش های اخیر نشان می دهد که فرآیند هیدراته کردن، که باعث تبدیل روغن های نباتی مایع به روغن های جامد می شود، موجب از بین رفتن ویتامین k طبیعی موجود در روغن می گردد. ویتامین k برای تقویت و تحکیم استخوان ها ضروری است و روغن های نباتی مثل کانولا و روغن زیتون بعد از سبزیجات برگدار، دومین منبع مغذی حاوی ویتامین k هستند. یک قاشق غذاخوری روغن کانولا حدود 20 میکروگرم و یک قاشق غذاخوری روغن زیتون حدود 6 میکرو گرم ویتامین k دارد؛ در حالی که اسفناج حاوی 6 میکروگرم ویتامین k می باشد. اگر به اندازه کافی سبزیجات می خورید، جای نگرانی نیست؛ چرا که ویتامین k مورد نیاز بدن را جذب می کنید. اگر از آن دسته افرادی هستید که میل زیادی به خوردن کیک و شیرنی جات دارید، بهتر است برای پختن آن ها از روغن کانولا استفاده کنید و از مصرف روغن های هیدراته بپرهیزید.

نوشابه گازدار

نوشابه ها

نوشابه ها خطری بسیار جدی برای استخوان ها هستند. نوشابه های گازدار اغلب از اسید فسفریک تهیه شده اند که باعث رفع کلسیم از طریق ادرار می شود. البته نوشیدن آن ها به هنگام تشنگی، چنان احساسی به شما می دهند که از نوشیدن شیر یا آب میوه هرگز این احساس دست نمی دهد. وقتی وسوسه می شوید تا نوشابه بخورید، به این فکر کنید که هر چه باشد ضررش از منفعتش بیشتر است. شیر، آب میوه های حاوی کلسیم و ویتامین D یا مقداری ماست را جایگزین آن کنید و یا به هنگام تشنگی آب بنوشید.

ویتامین A

ویتامین A برای بدن بسیار مفید است و سبب تقویت بینایی و سیستم ایمنی بدن می شود و در غذاهایی مثل تخم مرغ و جگر به وفور وجود دارد؛ اما از آن جا که اغلب مولتی ویتامین ها حاوی ویتامین A هستند و در رژیم های غذایی و غذاهایی که ویتامین A دارند، بسیار زیاد مورد استفاده قرار می گیرند، ممکن است میزان مصرف آن بسیار بیشتر از مقدار ویتامین A مورد نیاز بدن باشد (5000 واحد بین المللی IU).

زنان یائسه بیشتر در معرض خطر ذخیره سازی ویتامین A در بدن هستند و زنانی که روزانه بیش از IU 5000 ویتامین A دریافت می کنند، در مقایسه  با آن هایی که روزانه IU 1600 ویتامین A دریافت می کنند، بیشتر در معرض شکستگی استخوان قرار دارند. پس بهتر است از مواد غذایی کم چرب و بدون چربی استفاده کنید و سفیده تخم مرغ را بیش از زرده آن بخورید (زیرا تمام ویتامین A موجود در تخم مرغ در قسمت زرده آن است) و در مصرف مولتی ویتامین ها نیز دقت کنید.

قهوه

کافئین

اغلب کافئین ها به اندازه ی نمک باعث تضعیف استخوان نمی شوند؛ ولی به هر حال عملکرد آن ها شبیه به هم است و باعث دفع کلسیم مورد نیاز استخوان ها می شوند. به ازای هر 100 میلی گرم کافئین(معادل یک فنجان کوچک قهوه)، 6 میلی گرم کلسیم از دست می دهید. البته این مقدار زیاد نیست، اما کسانی که عادت به خوردن نوشیدنی های کافئین دار دارند، مسلما کلسیم بیشتری از دست می دهند و این رقم بیشتر و بیشتر می شود؛ پس بهتر است خود را با خوردن یک فنجان قهوه در صبح راضی کنید و بقیه روز نوشیدنی های بدون کافئین بنوشید تا خطر کمتری استخوان های شما را تهدید کند. اضافه کردن شیر به قهوه نیز باعث کاهش این خطر می شود.

دنیای سلامت – شماره 61

اگر می خواهید با کارشناسان تغذیه ی سایت درباره رژیم های غذایی مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

برای شرکت در بحث های انجمن سایت مرتبط با بهداشت و سلامت، اینجا را کلیک کنید.

*مطالب مرتبط:

نگذارید استخوان هایتان بشکنند

چگونه كلسیم لازم را تأمین كنیم؟

چگونه استخوان‏های مان را قوی‏تر کنیم؟

پیشگیری از آرتروز با تغذیه صحیح

هشدار نسبت به مصرف كلسیم اضافی در سالمندان

مقابله با پوكی استخوان از زبان متخصصان

راست قامت بمانید

نقش تغذیه در پیش گیری از پوکی استخوان

استخوان‌ها به چه نیاز دارند؟

عضله ای قوی در كنار استخوانی محكم

نقش تغذیه در التهاب مفاصل (1) و (2)

بخش تغذیه و سلامت تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.