آشنایی با کابین خلبان یک هواپیما
کابین خلبان در حقیقت قلب و مرکز کنترل هواپیما می باشد و خلبان و کمک خلبان می توانند در کابین تمامی تجهیزات و سیستم ها را کنترل نمایند تا بتوانند هواپیما را با ایمنی و به خوبی به پرواز در بیاورند. تا چند وقت پیش کابین خلبان پر از شاسی های مکانیکی، درجه و کلیدهای زیادی بوده ولی امروزه این تجهیزات با تجهیزات الکترونیکی و صفحات نمایشگر کامپیوتری جایگزین شده اند. هواپیماهای مدرن بسیار پیچیده می باشند و برای کنترل نمودن آن ها، خلبان باید از کامپیوتر کمک بگیرد. کامپیوتر به صورت خود کار تجهیزات هواپیما را در طول پرواز چک می کند تا مطمئن شود آن ها به درستی کار می کنند. سیستم های اتو پایلوت (Auto Pilot) برای کنترل نمودن خود کار هواپیما در مسیرهای طولانی به کار می رود. در این صورت خلبان تنها بر مسیر حرکت نظارت می کند تا از درست بودن نحوه پرواز اطمینان حاصل نماید.
شماتیک کابین یک هواپیمای (بوئینگ 767) را در شکل زیر مشاهده می کنید:
نقاط مشخص شده در شکل فوق عبارتند از:
1. صندلی خلبان
2. دسته کنترل
3. قطب نمای رادیویی
4. استارت موتور
5. قطب نمای مغناطیسی یدکی
6. EADI
7. نشانگر سرعت هوا
8. اهرم باز و بسته کردن چرخ
9. صفحه نمایش سیستم های موتوری
10. اهرم تنظیم نیروی پیشران موتور
11. ترمز پارک کردن
12. رادیوی VHF
13. نشانگر آتش موتور و از کار انداختن آن
14. اهرم کنترل فلاپ ها
15. ارتفاع سنج
16. پدال کنترل سکان
شماره 7 نشانگر سرعت هوا یا ASI می باشد که سرعت بر حسب نات (knot) و ماخ نشان می دهد (هر نات برابر 15/1 مایل بر ساعت است).
شماره 15 ارتفاع سنج می باشد که ارتفاع از سطح دریا را نشان می دهد و این کار را با اندازه گیری فشار هوای بیرون انجام می دهد. ارتفاع سنج ارتفاع را بر حسب پا (feet) نشان می دهد.
شماره 15، EADI می باشد و زاویه هوپیما نسبت به سطح افق را نشان می دهد. علامت های T شکل در شکل زیر نشانگر هواپیما می باشند.
مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: پوریا میرعشقی
تنظیم: سمیرا بادامستانی