مجاهدی خستگیناپذیر
سالها پیش از دهه 50، سید مرتضی عسگری فعالیتهای علمی، اجتماعی و فرهنگی را آغاز كرده بود. البته برای رژیم بعث عراق مبارزههای سیاسی وی اهمیت بیشتری داشته و خطرناكتر بود. به همین دلیل هم، علامه عسگری مدتها تحت تعقیب حزب بعث عراق قرار گرفته بود. همین شرایط فعالیتهای علامه عسگری را محدود كرد و او مجبور شد از عراق به لبنان برود. مأموران بعث او را رها نكردند و تا لبنان هم به قصد ربودن وی دنبالش رفتند كه علامه مجبور شد به ایران بیاید.
اوضاع ایران هم البته در آن روزها زیاد آرام نبود؛ سالهای آخر نهضت امام خمینی و بحبوحه پیروزی انقلاب اسلامی. شرایط طوری بود كه علامه عسگری فرصت پیدا كرد تألیفات نیمهكاره را تكمیل كند. بیشتر وقت او به تحقیق و نگارش كتاب میگذشت. سال 1356 «مجمع علمی اسلامی» را تأسیس كرد كه دلیل اصلی تشكیل این انجمن، تنظیم كتابهای دروس حوزوی بود. بهجز تنظیم كتابهای حوزوی، علامه عسگری تألیفات بسیاری دارد كه ترجمههای فارسی و انگلیسی آن ها نیز منتشر شده است.
عبدالله بن سباء و دیگر افسانههای تاریخی
علامه عسگری در این كتاب با سند و روایات معتبر نشان میدهد آن چه در تاریخ درباره عبدا... سباء نوشته شده، صحیح نیست و چنین شخصیتی اساسا خیالی است. در این كتاب، جایگاه واقعی و نقش این شخصیت خیالی نشان داده میشود. این كتاب در سه جلد و توسط مرحوم آیتا... سید احمد فهری زنجانی، با عنوان «عبدا... بن سباء و دیگر افسانههای تاریخی» به فارسی ترجمه شد. ترجمه انگلیسی هم توسط م.ج مقدس انجام شد و اكنون این كتاب با عنوان Abdullah ibn saba and other myths در بازار كتاب موجود است.
علامه عسگری روزی 17ساعت مطالعه و كار میكرد تا اینكه فهرست اسامی 150 نفر از صحابی ساختگی را بهدست آورد كه هیچ اصل و نسبی ندارند
نقش عایشه در تاریخ اسلام
علامه عسگری نقش ویژهای در بررسی فتنههای تاریخی دارد و در این زمینه كتابهای زیادی نوشته كه از جمله مهمترین آنها میتوان به «احادیث امالمؤمنین عایشه» اشاره كرد كه در دو جلد تألیف شده است.
جلد اول با نام «نقش عایشه در تاریخ اسلام» بهوسیله حجتالاسلام محمدعلی جاودان، محمدصادق نجمی، عطا محمد سردارنیا و هاشم هریسی ترجمه شده است.
جلد دوم این مجموعه كه محمدجواد كرمی آن را به فارسی ترجمه كرده و به نام «عایشه در احادیث اسلام» منتشر شده است. نكته جالب این كتاب، احترام به همسر پیامبر، ضمن تبیین فتنهانگیزی اوست. علامه عسگری دلیل استفاده از لفظ «ام المؤمنین» برای عایشه را اینطور بیان میكند كه: «اولا خداوند سبحان برای زنان پیامبر در سوره احزاب آیه شش لفظ «امالمؤمنین» را به كار برده، ثانیا من كه نمیخواهم فحش بدهم یا بددهنی كنم، میخواهم واقعیات، جنایات و خیانتهای آنان را بیان كنم.»
صد و پنجاه صحابی ساختگی
این كتاب در 3 جلد به چاپ رسیده و به وسیله ی عطامحمد سردارنیا به فارسی ترجمه شده است. علامه عسگری پس از نگارش كتاب «عبدا... بن سباء و اساطیرُ اُخری»، وقتی اثبات كرد شخصیت عبدا... بن سباء ساختگی است، این سئوال در ذهنش مطرح شد كه آیا سیف بن عمر به جز عبدا... بن سباء، صحابه دیگری ساخته یا نه؟ همین سئوال و تردید باعث شد علامه تحقیق و تفحص را شروع كند. روزی 17ساعت مطالعه و كار میكرد تا اینكه فهرست اسامی 150 نفر از صحابی ساختگی را بهدست آورد كه هیچ اصل و نسبی ندارند.
علامه عسگری مدتها تحت تعقیب حزب بعث عراق قرار گرفته بود. همین شرایط فعالیتهای علامه عسگری را محدود كرد و او مجبور شد از عراق به لبنان برود
القرآن الكریم و روایات المدرستین
این كتاب در سه جلد به چاپ رسیده است. در جلد اول، بحثهای مقدماتی قرآن مطرح شد. علامه عسگری ابتدا جامعه عربی جاهلی را كه قرآن در آن مكان نازل شده، بررسی میكند. پس از این بخش، فصلهای بعدی كتاب، درباره تاریخ نزول قرآن، ویژگی آیات مكی و تأثیر آیات قرآن در بزرگان قریش است. علامه عسگری در این بخش، ماجرای برخورد سران قریش با قرآن كریم و جمعآوری قرآن را روایت میكند.
جلد دوم این كتاب كه به عنوان كتاب سال هم شناخته شد؛ تاریخ قرآن از دیدگاه اهل سنت و روایات آنها را نقد و بررسی میكند. در این بررسی تناقضهای اهل سنت در روایات مشخص میشود.
علامه عسگری در جلد سوم، دو كتاب «فصلالخطاب فی تحریف كتاب رب الارباب» تألیف محدث نوری و «الشیعه و القرآن» تألیف احسان الهی ظهیر را نقد و بررسی میكند.
عقاید الاسلام من القرآن الكریم
این كتاب دو مجلد دارد كه به نام «عقاید اسلام در قرآن كریم» به فارسی ترجمه و منتشر شده است. در مقدمه كتاب، علامه عسگری درباره انتشار این كتاب میگوید: «از آنجا كه دیدم مكاتب گوناگون بشری با قرآن كریم مخالفت دارند و قانونگذاران نظام اجتماعی، قوانین جامعه را بر اساس چنین دیدگاهی در ستیز با احكام قرآنی بنا مینهند و این بنیان بیریشه، نسل به نسل مورد اعتماد و استناد و دستمایه آیندگان میشود، به تدوین مباحث این كتاب همت گماشتم.»
در جلد اول این كتاب مباحثی مثل الوهیت، ربوبیت، انواع مخلوقات، دین و... مطرح و بررسی میشود. در جلد دوم؛ علامه عسگری به بیان تاریخ انبیاء و طراحی نظامی اجتماعی آنان اشاره میكند.
علامه عسگری مجموعا 43 عنوان كتاب دارد كه به نمونه هایی از آن اشاره شد.
منبع: هفته نامه پنجره
تهیه و تنظیم: گروه کتاب تبیان - محمد بیگدلی