تبیان، دستیار زندگی
دوربین دیجیتال قبل از این‌که با سر به دریای عکاسی دیجیتال شیرجه بروید، خیال‌تان راحت باشد که قبل از شما افراد بسیاری شیرجه رفته‌اند و سرشان به سنگ خورده است! آن‌ها اشتباهاتی مرتکب شده و درس‌ها از آن گرفته‌اند که نتایج تجربی...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چند توصیه برای کار با دوربین دیجیتال


قبل از این‌که با سر به دریای عکاسی دیجیتال شیرجه بروید، خیال‌تان راحت باشد که قبل از شما افراد بسیاری شیرجه رفته‌اند و سرشان به سنگ خورده است! آن‌ها اشتباهاتی مرتکب شده و درس‌ها از آن گرفته‌اند که نتایج تجربیات آن‌ها در اختیار شماست. البته این بدان معنی نیست که دیگر شما مرتکب هیچ اشتباهی نخواهید شد، ولی شما می‌توانید از اشتباهات رایج تازه‌کاران مشتاق عکاسی دیجیتال پرهیز كنید. برای شما ده توصیه در این‌جا فهرست کرده‌ام که می‌توانید برای مواجه نشدن با آن‌ها از هم‌اکنون چاره‌اندیشی كنید.

1ـ دوربین شما دقت کافی یا مشخصات فنی مناسب ندارد:

قبل از خرید دوربین دیجیتال، خوب در مورد هدف و نحوه‌ی استفاده از آن در حال حاضر و در آینده فکر كنید. اگر هدف‌تان از خرید دوربین، چاپ عکس‌هایی در اندازه‌ی 8 در 10 یا بزرگ‌تر است، از خرید مدل‌هایی با رزولوشن (دقت) پایین خودداری کنید. همین‌طور اگر کارتان نیاز به اتصال فلاشی قوی دارد، دوربین‌تان حتما باید دارای محل نصب فلاش خارجی باشد (که اکثر دوربین‌های دیجیتال ندارند). فهرستی از مشخصاتی که دوربین‌تان باید داشته باشد، بنویسید و هنگام خرید دوربین، از آن برای انتخاب دوربین مناسب استفاده کنید.

2ـ عکاسی با رزولوشن پایین:

برای جای دادن عکس‌های بیش‌تر روی یک کارت حافظه، دوربین را روی رزولوشن پایین‌تر از حداکثر تنظیم كنید. این کار خوب است، ولی این، زمانی است که یك عکس دیدنی كه بخواهید از آن پرینت بزرگی بگیرید، نگرفته باشید. پایین آوردن رزولوشن یک دوربین استفاده از عکس‌های آن را محدود می‌کند و امکان گرفتن یک پرینت بزرگ و دقیق را از آن می‌گیرد. مگر آن‌که شما کاملا مطمئن باشید عکس‌هایی که می‌گیرید، فقط برای نمایش روی وب، ایمیل کردن یا برای استفاده‌ی رزولوشن پایین دیگری مورد استفاده خواهد بود. اگر این‌طور است تنظیم را در حالت JPG یا TIFF در فشرده‌ترین حالت قرار دهید. اگر عکسی زیبا و مهم به دست آید، شما بی‌نهایت خوش‌حال خواهید شد. در مورد رزولوشن باید بیش‌تر بیاموزید.

3ـ تمام شدن باتری در شرایط حساس:

دوربین‌های دیجیتال به توان الکتریکی، آن‌هم به مقدار زیاد نیاز دارند. هیچ چیز ناامیدکننده‌تر از این نیست که برای گرفتن صحنه‌ای حساس، شاتر را فشار دهید و علامت یا صدای تمام شدن باتری و خاموش شدن دوربین را ببینید. برای اطمینان از آماده بودن دوربین در شرایط حساس، از شارژ کامل باتری‌ها اطمینان حاصل كنید و حتماً باتری یدکی همراه خود داشته باشید. باتری‌ها را باید خوب بشناسید.

4ـ ته کشیدن حافظه در شرایط حساس:

دوربین‌های دیجیتال همراه یک کارت حافظه فروخته می‌شوند، ولی معمولا این مقدار حافظه فقط برای گرفتن چند عکس با کیفیت متوسط کافی است. در نظر بگیرید که تصمیم دارید چند عکس بگیرید و اطمینان حاصل كنید که کارت حافظه با ظرفیت کافی همراه دارید. بالاترین حافظه‌ای را که توان مالی‌تان اجازه می‌دهد، بخرید و یا اگر ارزان‌تر درمی‌آید، چند حافظه‌ی کم ظرفیت‌تر بخرید و خیال خودتان را راحت کنید که در شرایطی گیر نخواهید کرد. چون تاسف از دست دادن منظره‌ها و یا صحنه‌های تکرارنشدنی را خواهید خورد.

5ـ در آوردن نابه‌جای کارت حافظه:

برای گرفتن عکس در دوربین دیجیتال، مراحلی باید طی شود که در انتهای آن، ثبت تصویر روی کارت حافظه قرار دارد. این پروسه، چند ثانیه طول می‌کشد. اگر در حالت عکس‌برداری پی‌در‌پی، سریع عکس گرفته باشید، این پروسه طولانی‌تر هم خواهد شد. این مساله که قبل از خارج کردن کارت حافظه از دوربین، فرصت کافی برای ضبط تصویر را بدهید، بسیار ضروری است. اگر در حین این عملیات، کارت حافظه را بیرون بکشید، ممکن است عکس‌ها را از دست بدهید. دوربین‌های دیجیتال، دارای نمایشگری هستند که در حین ضبط تصویر چشمک می‌زند. قبل از انجام هرکاری روی کارت، مطمئن شوید که چشمک زدن این لامپ قطع شده باشد. حتما خودتان را عادت دهید که قبل از خارج کردن کارت حافظه دوربین را خاموش کنید.

6ـ گرفتن عکس از صحنه‌های سریع:

خوش‌بختانه امروزه دوربین‌های دیجیتال بیش‌تری در حال نزدیک شدن به سرعت پاسخ فیلم‌های عکاسی هستند؛ به بیان ساده، به مجرد فشار دادن شاتر، عکس گرفته می‌شود، ولی متاسفانه خیلی از مدل‌ها هنوز کند بوده و آن‌چه را که در مانیتور نمایش می‌دهند، همانی نخواهد بود که در عکس ثبت می‌شود. اگر دوربین شما چنین است، دو راه برای فایق آمدن بر آن وجود دارد: اول آن‌که خود را عادت دهید بدون این‌که وابسته به تصویر نشان داده شده در مانیتور باشید، براساس تجربه بهترین زمان فشار دادن شاتر را به دست آورید؛ دوم این که روی سوژه‌های ساکن نحوه‌ی قفل کردن فوکوس دوربین‌تان را یاد بگیرید. در شرایطی که می‌خواهید از جسم متحرک و یا صحنه‌ی سریعی عکس بگیرید، از قبل فوکوس را روی فاصله‌ی مناسبی قفل کنید. چون هنگامی که فوکوس انجام شده باشد با فشردن شاتر بلافاصله عکس گرفته می‌شود.

7- عکس گرفتن از صحنه‌های سریع در مد عکس تکی:

اگر تنظیم دوربین شما روی مد عکس تکی تنظیم شده باشد، بعد از گرفتن عکس تا زمان آماده شدن برای عکس بعدی زمانی طول می‌کشد که به علت ثبت اطلاعات عکس روی کارت حافظه، ممکن است دوربین در طی این زمان با نشان دادن عکس گرفته شده، شما را سرگرم كند! این مد برای گرفتن عکس از سوژه‌های ثابت مناسب است، ولی هنگامی که می‌خواهید از سوژه‌های در حال حرکت عکس بگیرید، باید تنظیم دوربین‌تان را تغییر دهید. در بعضی دوربین‌ها می‌توانید نمایش تصویر بعد از گرفتن عکس را غیر فعال كنید که باعث سریع‌تر شدن زمان آماده شدن برای عکس بعدی می‌شود. در بعضی از دوربین‌ها نیز می‌توانید مد گرفتن چند عکس متوالی را فعال كنید که قبل از این‌که دوربین به ثبت تصاویر بپردازد، چند عکس مختلف بگیرید.

8ـ مدیریت نامناسب عکس‌ها:

درباره‌ی این موضوع، قبلا هم صحبت شده است؛ شما برای این‌که حداکثر بهره را از دوربین‌تان ببرید، باید روند کاری منظمی شامل گرفتن عکس، انتقال به کامپیوتر، نگه‌داری و مرتب کردن منطقی عکس‌ها و گرفتن کپی پشتیبان روی CD را رعایت كنید. ممکن است عادت دادن خودتان به انجام دقیق این کارها کمی مشکل باشد، ولی این کار ضامن استفاده‌ی درست و بدون اشتباه از عکس‌هایتان است.

9ـ انتظار اصلاح عکس‌ها با نرم افزارهای ویرایش تصویر:

در بعضی از فیلم‌های پلیسی دیده‌اید که از عکسی که کاملا تار است، چگونه عکسی واضح از صورت مجرم تهیه می‌کنند و یا عکسی غیرواضح در شب را به عکسی روشن مثل وسط روز تبدیل می‌كنند، زیاد جدی نگیرید! این قدرت اسرارآمیز کامپیوترها زاییده‌ی قوه‌ی تخیل کارگردان فیلم است.

با استفاده از یک نرم افزار ویرایش تصویر خوب، مثل فتوشاپ، می‌توان تصویر رنگ پریده‌ی زیر نور فلورسنت را بهبود داد، قرمزی چشم را اصلاح کرد، روشنایی و کنتراست را بالا برد و کارهایی از این قبیل انجام داد، ولی در قدرت و کیفیت کار، محدودیت‌هایی وجود دارد. بعضی اشکالات هستند که با هیچ نرم افزاری قابل برطرف شدن نیستند.

10ـ ضبط روی عکس اصلی:

ممکن است شما در حال تجربه کردن یک نرم افزار ویرایش تصویر و امتحان جلوه‌های عجیب و غریبی که بر روی تصویر و رنگ‌ها ایجاد می‌کند، باشید. کارهایی که انجام می‌دهد، بسیار جالب است و شما می‌خواهید ادامه‌ی کار را بعدا انجام دهید. کلید CTRL-S را می‌زنید و عکس ضبط می‌شود. شما نمی‌خواستید این‌طور شود، ولی اکنون عکس اصلی با عکس تغییر داده‌ی شده شما جایگزین شده است و دیگر راهی برای بازگشت آن وجود ندارد. همیشه یادتان باشد، قبل از شروع کار با چنین نرم افزارهایی، با استفاده از SAVE AS یک کپی از تصویر اصلی تهیه كرده و روی آن کار کنید.

مؤسسه تحقیقات و مطالعات عكاسی آبگینه /ابراهیم بهرامی