منابع چهارگانه ی چربی ها
نگاهی به تفاوت اسیدهای چرب موجود در مواد غذایی
روغن ها گروه بزرگی از خوراکی ها هستند که مصرف مقادیر محدود و البته از انواع مفیدشان در تمام رژیم های غذایی توصیه می شود.
روغن های مفید، آن هایی هستند که منشأ حیوانی ندارند و غیراشباع قلمداد می شوند.
به طور کلی، چربی ها را به دو دسته اشباع و غیراشباع تقسیم می کنند که گروه دوم، خود، دارای دو عضو تک غیراشباع و چند غیراشباع است که دریافت هر کدام می تواند فوایدی برای مصرف کننده در پی داشته باشد.
علاوه بر انواع یاد شده، اسیدهای چربی از نوع ترانس هم وجود دارند که باید تا آن جایی که می شود دریافت شان را به حداقل رساند.
اسیدهای چرب تک غیر اشباع/ عالی
این اسیدهای چرب، کلسترول و تری گلیسرید خون را کم کرده و HDL (چربی خوب) را بالا می برند. بنابراین احتمال بروز بیماری های قلبی با دریافت آن ها کمتر می شود.
منابـع
اسیدهای چرب چند غیر اشباع/ خوب
این اسیدهای چرب به رشد طبیعی کودکان کمک کرده و برای داشتن پوستی سالم، ضروری هستند و در ساخت ترکیباتی به نام ایکوزانوئیدها که در اعمالی مانند تنظیم فشار خون، پاسخ های ایمنی و انتقال تحریکات عصبی دخیل هستند، شرکت می کنند.
منابـع
ماهی قزلآلا و شاه ماهی
اسیدهای چرب اشباع/ نسبتا خوب
زیاده روی در دریافت این گروه، چربی خون را بالا می برد؛ یعنی موجب افزایش LDL (چربی بد) شده اما تأثیری بر HDL (چربی خوب) نمی گذارد و به این ترتیب احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را می افزایند.
در ضمن، میزان رادیکال های آزاد را در بدن بالا برده و سرطان زا خواهند بود.
یادتان باشد که چربی خون، خود، عاملی خواهد بود برای افزایش قند خون و بنابراین دیابتی ها نباید این دسته از اسیدهای چرب را مصرف کنند.
منابـع
شیر پُرچرب
گوشت قرمز
اسیدهای چرب ترانس/ بد
این اسیدهای چرب علاوه بر سرطان زا بودن، موجب افزایش LDL (چربی بد) می شوند و HDL (چربی خوب) را نیز کم می کنند. به این ترتیب، بیش از اسیدهای چرب اشباع، احتمال بروز بیماری های قلبی را بالا می برند.
منابـع
بیسکوییت و انواع شیرینی
انواع فست فود
هفته نامه سلامت
اگر می خواهید با کارشناسان تغذیه ی سایت درباره رژیم های غذایی مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.
اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.
برای شرکت در بحث های انجمن سایت مرتبط با بهداشت و سلامت، اینجا را کلیک کنید.
* مطالب مرتبط:
توصیه هایی برای کاهش کلسترول بالا
مواد غذایی کاهش دهنده کلسترول خون
رژیم غذایی همانند دارو در كاهش كلسترول خون مؤثر است
بخش تغذیه و سلامت تبیان