دستاوردهای دانش آموزان مدرسه راهنمایی و دبیرستان صهبای صفا
در پنجمین جشنواره دانش آموزی
ساخت حباب های غول پیکر
، موشک آبی ، قایق ، بالن و ماشین بادکنکی عنوان پروژه هایی است که دانش آموزان مدرسه راهنمایی صهبای صفا برای شرکت در پنجمین جشنواره دانش آموزی انجام داده اند. این گروه ها با راهنمایی معلمان عزیز خانم ها: لیاقی مطلق و قلمبر دزفولی انجام گرفته است.قایق
دانش پژوهان در این پروژه به سوالات زیر پاسخ داده اند:
چه شکلی برای ساخت قایق مناسب تراست؟
چه جنسی برای ساخت قایق بهتراست؟
نیروی محرکهی قایق چه چیزهایی میتواند باشد؟
قایق معمولاً از کشتی کوچکتر است. برپایه یکی از تعریفها، قایقشناوری است که قابل حمل توسط کشتی باشد. قایق در اصل تشکیل شده از یک ساختار شناوری به نام بدنه و یک ساختار پیشرانش، گاه برای آن عرشهای هم میسازند. پیشرانش قایق میتواند بهوسیله پارو، بادبان، پدال، چرخپرههای بخار و یا موتور باشد.
قایق دارای گونه های مختلفی است كه شامل:موتوری،سرعتی، تفریحی وتجاری، بخار وخورشیدی میباشد.
شاید نخستین قایقی که انسان را بر روی آب به حرکت در آورد تنهی درختی بیش نبود اما انسانها بهزودی دریافتند که چوب های زیادی را بههم وصل کنند و روی آب شناور سازند. هر چه بود باگذشت روزگار ساخت قایق پیشرفت کرد و متوجه شدند که بادبان سرعت قایق آنها را بیشتر میکند. از جمله قایق های ساخته شده در طول تاریخ می توان به یخ گونه ای، فلوکه( مصریان در رود نیل استفاده می کردند)، بادبانی، زنبیلی، سنبوق، کانو و ... اشاره کرد. پیشنهاد می کنم برای آشنایی بیشتر با این پروژه مقاله این دانش پژوهان را مطالعه کنید.
بالن
در این پروژه انواع بالن و قوانین فیزیکی حاکم بر ساخت آن (همرفت، برنولی و ارشمیدس) بیان شده است، همچنین پژوهشگران عزیز این مدرسه به بررسی عوامل موثر در بهبود صعود بالن پرداخته اند. در نهایت نیز گزارش عملی ساخت بالن را نیز تهیه کرده اند. درسال 1783، اولین بالن سرنشین دار با استفاده از هوای گرم به هوا فرستاده شد. این بالن توسط برادران مونگلفیه فرانسوی ساخته شده بود و از کیسه ای که انتهای آن باز بود، تشکیل شده بود .آتشی که زیر این بالن روشن بود هوای گرم لازم برای پرواز آن را فراهم کرد. در همین سال اولین بالنی که از گاز پر شده بود به هوا فرستاده شد.
این گاز هیدروژن بود و پرواز با آن به سادگی انجام می گرفت. برای پایین آوردن بالن ،کافی بود شیر گاز را باز کنند تا مقداری گاز خارج شود. در سده1800 میلادی، بالن های سرنشین دار برای دیده بانی در امور نظامی نیز مورد مصرف قرار گرفتند. امروزه بالن ها در بررسی وضعیت آب و هوا مورد استفاده قرار می گیرند و پرواز با بالن های هوای گرم سرگرمی پرطرفداری شده است.برای دیدن مقاله این پروژه اینجا کلیک کنید. همچنین می توانید عکس های گروه موشک آبی و ساخت حباب را مشاهده کنید.
دبیرستان صهبای صفا نیز با داشتن 6 پروژه با عنوان های تاثیر رنگ بر دما ، ربات گل آفتابگردان ، تهیه ظروف زیست تخریب پذیر ، بیوگاز ، کره شگفت انگیز و استرویوسکوپ در این دوره از جشنواره شرکت کرده بودند.راهنمایی این گروه ها توسط خانم ها: موسوی، محسنیان، لیاقی مطلق، افضل نژاد و کمالی انجام شده است. لازم به ذکر است که گروه ربات گل آفتابگردان این دبیرستان به عنوان گروه برتر بخش مسابقات جشنواره انتخاب گردید.
تاثیر رنگ بر دما
آیا رنگ ها بر دمای محیط خود تاثیر می گذارند؟
آیا استفاده از وسایل رنگی تاثیری بر انرژی مصرفی دارد؟
یکی از گروه های جالب این دبیرستان تاثیر رنگ بر دما است. دانش پژوهان دو آزمایش طراحی کردند، آزمایشی با طلق و نور خورشید انجام دادند و از آن نتیجه گرفتند که رنگها روی محیط اثر میگذارند، و رنگ بنفش بیشترین تغییر دما را به ما داده است و درآزمایش دوم، با استفاده از دوربین فیلمبرداری تغییر سرعت پرههای رادیومتر کروکس را به هنگام قرار گرفتن در برابر نورهای رنگی مختلف محاسبه کردند، فهمیدند که نور بنفش باعث تند شدن حرکت پرهها و نور قرمز باعث کند شدن حرکت پرهها شدهاست.
در آخر نتیجه گرفتند که هر رنگ انرژی خاصی دارد و اثر خاصی روی محیط میگذارد. الآن میدانیم که اگر رنگ دیوارهای داخلی یک خانه، یک مدرسه یا یک اداره، بنفش باشند میتوان با روشن کردن تعداد کمی شوفاژ دمای محیط را بالا برد و انرژی کمتری مصرف کرد و بدین ترتیب در مصرف انرژی صرفه جویی کرد. برای مشاهده مقاله اینجا کلیک کنید.
تهیه ظروف زیست تخریب پذیر
واژه زیست تخریب پذیر به معنی موادی است كه به سادگی توسط فعالیت موجودات زنده به زیرواحدهای سازنده خود تجزیه شده و بنابراین در محیط باقی نمی مانند. علت این امر استفاده از پلی ساکارید ها و به خصوص انواع نشاسته ها (نشاسته از گندم، ذرت، سیب زمینی، برنج و ... قابل حصول می باشد) در تركیب پلیمر های طبیعی است كه به سرعت در معرض آب و آفتاب به راحتی تجزیه شده و باعت تخریب مواد نفتی باقی مانده در تركیب پلیمر می شوند.
این پلیمر های زیست تخریب پذیر در صورت مدفون شدن در خاک تحت پنج عامل شامل میکرو ارگانیسم های خاک، دما، رطوبت، اکسیژن و فشار خاک حداکثر در مدت شش ماه تجزیه شده و می پوسند. اگر مایلید با این پروژه آشنا شوید مقاله رسیده از دانش آموزان این دبیرستان را ببینید.
همچنین می توانید مقاله گروه کره شگفت انگیز و بیوگاز را مطالعه کنید.