مصاحبه باشگاه کاربران تبیان با مصطفی حاجئی، مدیر انجمن گرافیک
لطفا خودتان را به طور اجمالی معرفی کنید؟
بسم الله الرحمن الرحیم. مصطفی حاجئی هستم. از شهریور سال 86 عضو سایت تبیان شدم، کارم را با ثبت مطلب شروع کردم. از سال 88 فعالیتم در تبیان جدی تر شد، (جدی تر شدنم رو مدیون یکی از دوستان ثبت مطلبی اون زمان هستم که مورد تمسخرش قرار گرفتم. برای اثبات اینکه هر کسی برای خودش دنیایی داره فعالیتم رو قوی تر کردم) تا اینکه بعد از مدتی در سال مرداد 88 برنده ی ثبت مطلب شدم. بعد از اون به تشویق دوست عزیزم جناب آقای saeidan و مدیر بخش ثبت مطلب که همیشه مشوق بنده بودن پیشنهاد جانشینی انجمن گرافیک رو که تازه راه اندازی شده بود پذیرفتم.
چطور شد رشته کامپیوتر رو انتخاب کردید؟
یه مقدار داستان انتخاب این رشته طولانیه! اما به دلیل اینکه من عاشق کارهای فنی هستم دل رو به دریا زدم و این رشته رو انتخاب کردم.
آیا شما منحصراً گرافیست هستید یا فعالیت دیگری هم دارید؟
قبل از هر چیز لازمه عرض کنم که بنده اصلاً خودم رو یه گرافیست نمی دونم. کار اصلی من سخت افزار، الکترونیک، برق، سیستم های مداربسته، طراحی دکور و...! گاهی اوقات هم کارهای گرافیکی انجام می دم.
با تبیان چطور آشنا شدید و چگونه مدیر انجمن گرافیک شدید؟
باز هم این داشتان آشنایی من با تبیان طولانیه! اما از اونجایی که به کارهای گرافیکی علاقه داشتم نمونه عکس هایی رو از تبیان داخل یه نرم افزار فرهنگی دیدم که آدرس سایت تبیان رو زده بود و من از روی اون آدرس به جمع تبیانی ها اضافه شدم. قبل از اینکه مدیر بشم جانشین این انجمن بودم که بعد از مدتی پیشنهاد مدیریت این انجمن به من داده شد، (با اینکه خودم رو در حد مدیریت این بخش نمی دونم)
رایانه، اینترنت و IT در حرفه شما چه تأثیری دارد ؟
اگر از حرفه منظورتون کار گرافیکی هستش باید عرض کنم که یه گرافیست باید با علم روز جلو بره و متناسب با موقعیت و خواسته ی جامعه کار انجام بده که این موارد کمک زیادی می کنه به کسب اطلاعات.
شما زمانی كه می خواهید طرحی را بزنید، چه مراحلی رو طی می کنید ؟
1- موضوع طرح
2- ابعاد طرح
3- موقعیتی که طرح می خواد قرار بگیره
4- کیفیت
5- و خواسته ی طرف مقابل
معمولاً برای ترسیم اتودهای کار؛ ایده ها مطلق از خودتونه یا الگوگیری است؟
اکثر اوقات سعی کردم که از طرح هایی که تو ذهن خودم نقش می بنده پیاده کنم و گاهی اوقات از کارهای میکس هم استفاده می کنم. ولی باید عرض کنم که برای طرح هایی که قراره بابت شون هزینه دریافت کنم 100% از خودم کار انجام می دم که از بابت همه چیز خیالم راحت باشه و پول کار خودم رو بگیرم.
نقطه پایانی مصطفی حاجئی در گرافیک کجاست؟ آیا اینکه مثلا ًابراهیم حقیقی بشوید شما رو راضی می کند؟
تا زمانی که زنده هستم نقطه ی پایانی ندارم چون برای من هیچ چیز ثابت نیست و برای سؤال دوم باید خدمت تون عرض کنم که شاید هیچ وقت استاد ابراهیم حقیقی نشم؛ متأسفانه طی این 11 سالی که کار گرافیکی انجام می دم هیچ وقت نشده که واقعاً در اون شغلی که مورد علاقه ی منه کار انجام بدم و همین باعث شده نتونم زیاد فعال باشم. و بدون هیچ ادعایی باید عرض کنم که اگر قرار بود این 11 سال رو در حرفه ی خودم کار انجام بدم شاید استاد ابراهیم حقیقی نمی شدم اما یه مقداری حرف برای گفتن داشتم!
برخی از هنرمندان ترجیح می دهند این کار را به طور خودآموز و تجربی یاد بگیرند و معتقدند این روش بهترین راه برای حرفه ای شدن است. نظر شما درباره این موضوع چیست؟
درسته! تجربی یادگرفتن و خود آموز خیلی شیرین تر از این حرفاست اما بد نیست آدم یه مقداری دنبال علمش هم باشه و در کنارش از هنرمندان دیگه کمک بگیره. چون هر فکری برای خودش دنیایی داره و سبک های مختلفی رو میشه ازش استخراج کرد.
رمز موفقیت گرافیست های مشهور رو در چه می دونید؟
علاقه و پیگیری.
ماندگارترین تصویری رو که در ذهن شما حک شده، می تونید توصیف کنید؟
اولین کار گرافیکی بود که سال 78 انجام دادم که طرح یه کارت ویزیت بود با فتوشاپ 4.5 کار کرده بودم که مورد توجه خیلی ها قرار گرفت و همون باعث شد که الان با شما راجع به گرافیک صحبت می کنم.
فکر می کنید گرافیک در پیشرفت چه علومی موثر است؟ (با توجه به تست های اضطراب و کوررنگی و سایر مباحثی که در انجمن های تبیان مثل روابط عمومی و وبلاگ نویسان طرح کردید).
بارها به این موضوع اشاره کردم که شکل ظاهری هر چیزی حتی یه نوشته ساده می تونه اون خواننده یا بیننده رو به خودش جذب کنه و تأثیر زیادی روی مخاطبش بذاره. خیلی وقتا بوده که موضوعی جالب طراحی شده اما به دلیل گرافیک نامناسب و توجه نداشتن به اصول طراحی جواب عکس داده و حتی کسی نگاه هم نکرده.
دغدغه شما در انجمن گرافیک تبیان هم در سمت مدیر انجمن و هم در جایگاه کاربر چیست؟
راستش در جایگاه کاربر دغدغه ی آن چنانی ندارم اما در سمت مدیر همیشه نگران این هستم که نکنه خدای نکرده کسی رو بی جواب بذارم یا اینکه کسی رو از خودم برنجونم. امیدوارم با نحوه ی برخوردم تا حالا این کارو نکرده باشم و اگر متوجه این موضوع بشم حتما طلب بخشش می کنم.
فکر می کنید عوامل جاذب و دافع کاربران چیست و چه اقداماتی باید در جذب حداکثری انجام بشه ؟
یه ضرب المثلی هست که میگن (به روی بازت خونت میام نه به سفره ی بازت) حالا نمی دونم درست گفتم ضرب المثلش رو یا نه. (امیدوارم متوجه منظورم شده باشید )
لطفا این عبارت ها رو کوتاه توضیح بفرمایید:
یادی که در دل ها هرگز نمی میرد : عشق به شهدا
تنظیمات اتوماتیک دوربین : دنبال آماده نباشیم کمی هم خلاقیت خودمون استفاده کنیم
تفاوت گرافیک بازاری و گرافیک هنری: برای کار بازاری نیاز آنچنانی به احساس هنرمند نیست اما برای کار هنری احساس لازمه.
نرم افزار پیرکننده چهره آدم ها (prophecy master) : جالبه اگه آدم بدونه پیر میشه چه شکلی میشه !
امکان آپلود در تبیان: برزگترین آرزوی من در سایت تبیان که برای رسیدن بهش کوتاهی نمی کنم
دوربین canon s3 : یه دوربینی که خیلی دوست داشتم باهاش عکاسی کنم.
اگر یک روزی بشر در علم به جایی برسه که بتونه روحش رو روتوش کنه، فکر می کنید نرم افزار makeup guide آن چه ویژگی هایی داره ؟ (البته این فقط یه رویاست ) اما بد نبود آدم می تونست اطلاعات مغرش رو میاورد رو صفحه کامپیوتر و ویرایش می کرد!
آیا شما وبلاگ هم دارید؟ مشخصات گرافیکی یک وبلاگ حرفه ای پرمخاطب چیست؟
من یه چندتایی وبلاگ دارم اما چون امکاناتش نمی تونه منو راضی نگه داره بی خیالشون شدم. اما ناخواسته مدیریت دو سه تا سایت و وبلاگ رو انجام می دم !
ویژگی های یه وبلاگ گرافیکی :
کلیت یه وبلاگ رو میگم البته نظر شخصی من است و هر کسی برای خودش نظری داره ولی :
1- کپی نبودن طرح و تکراری نبودن طرح وبلاگ !
2- درشت نبودن نوشته ها.
3- رنگ بندی نوشته ها ( یه سری ها نوشته هاشون رو مثل رنگین کمون درست می کنن!
4- همخوانی رنگ فونت با زمینه.
5- کد بارون نشدن وبلاگ ( هر کدی که سرچ کرده و پیدا کرده ! قرار داده توی وبلاگ!
6- سنگین نبودن وبلاگ موقع لود شدن
7- سازگار بودن وبلاگ با هر مرورگر و سیستم عامل.
8- پیغام ندادن وبلاگ هنگام ورود! باید کلی جواب بدی تا وارد وبلاگ بشی.
9- شلوغ نبودن وبلاگ
10- عدم استفاده از تصاویر گرافیکی با حجم بالا
11- قرار ندادن تعداد زیاد انیمیشن
12- عدم استفاده از برچسب های چشمک زن و ...
13- عدم استفاده از عبارت نامفهوم
14- پرهیز از نوشتن متن های خیلی طولانی
15- عدم استفاده از صداهای همزمان زیادی که به طور اتوماتیک اجرا می شن
16- عدم استفاده از لینک های شکسته (لینک هایی که به هیچ صفحه عکس یا فایلی ختم نمی شن.)
17- پرهیز از فضاهای خالی خیلی زیاد بین قسمت های مختلف
18- پرهیز از فضاهای خالی خیلی کوچک بین قسمت های مختلف.
19- عدم استفاده از فریم هایی که به طور افقی یک تکه از صفحه را اشغال می کنند.
20- پرهیز از ایجاد یک صفحه طولانی بدون پاراگراف های لازم
21- دوری از قرار دادن تعداد زیادی banner های تبلیغاتی
22- توجه به رنگ ها و معنای بنرها
خوب حالا اگه به این موضوعات توجه بشه فکر می کنم به یک وبلاگ خوب نزدیک بشیم !
در طراحی وب چه اصولی را باید در نظر گرفت؟
قبل از هر چیز باید بگم که (هر کسی که یه وب ساخت که نمی شه بهش گفت طراح وب!)
خوب یه اطلاعات کمی در این مورد دارم :
1- طراحی قالب وب بسته به موضوعش
2- آشنایی با روان شناسی رنگ ها
3- طراحی براساس قوانین تمام موتورهای جستجوگر و سیتسم عامل ها
4- بالابردن سرعت Load
5- دسترسی آسان به منوها و نقشه سایت (که برای پیداکردن موضوعی بی خیال موضوع نشه مخاطب!)
6- ساده و در عین حال زیبا بودن
7- خوانا بودن نوشته و انداره ی فونت و فاصله ی بین خطوط
8- ایجاد صحیح صفحات
9- عدم استفاده از تصویر برای نمایش متن !
10- استفاده از انتخاب کننده های مناسب
11- ... و کمترین مزاحمت برای کاربر!!
فکر می کنید در طراحی یک سایت یا کتاب، رنگ چقدر در جذب مخاطب تاثیر داره ؟ توضیح بفرمایید.
انتخاب رنگ، مناسب با هر موضوعی تأثیر بسیاری در جذب مخاطب داره. رنگ هایی که با رنگ زمینه همخوانی داشته باشن اول از همه چشم مخاطب رو اذیت می کنه و بعد باعث خستگی مخاطب می شه. بهتره همیشه طراحی سایت و یا کتاب رو به دست کسانی بسپاریم که با روان شناسی رنگ ها آشنایی داشته تا زحمات نویسنده به هدر نره!
به گمان برخی گرافیست در درجه اول هنرمند است بعد شاغل. نظر شما چیست ؟
اگه گرافیست نتونه هنر خودش رو پیاده کنه به مرور زمان دیگه شغلی هم براش باقی نمی مونه و بهتره برای دلش کار بکنه تا پول. در کارهای هنری حرف دل و احساس وسطه که کمک زیادی به پیشرفت می کنه.
ابزار موفقیت یک گرافیست چیست؟
علاقه و عشق به هنرش.
یک گرافیست در شغل خود با چه مشکلات حرفه ای دست و پنجه نرم می کند ؟
بقیه رو نمی دونم. ولی یه مشکلی برای خود من اکثر اوقات پیش می آد که ساعت ها برای درست کردن طرحی می شینم و کار می کنم و گاهی اوقات هم شده دو ساعت روی یه طرح کار کردم و یه دفعه یه فکر دیگه به ذهنم رسیده و بی خیال اون طرح شدم و کار جدیدی رو طراحی کردم! این وسط کسانی پیدا میشن که با کارهای آماده (و کپی) و نرم افزارهای خاصی که برای خوشون کلی افکت و... دارن اسم خودشون رو طراح و گرافیست می زارن و به خودشون اجازه می دن که روی کارهایی که دیگران با دل و جون وقت گذاشتن و خودشون کار کردن قیمت بذارن!
برای به روز کردن اطلاعات خود در حوزه گرافیک از چه سایت یا مجلاتی استفاده می کنید؟
از سایت خاصی استفاده نمی کنم هر سایتی که مطلب جدیدی رو ارائه داده باشه استفاده می کنم. فقط سایت هایی که مدیران شون ادعای حرفه ای بودن می کنن اصلاً داخلش نمی رم !!!
ساعات فراغت تون رو چطور پر می کنید ؟
گاهی اوقات آچار فرانسه بودن هم کار دست آدم میده. خدا نکنه دوستان و آشنایان بفهمن وقتم خالیه یا باید کامپیوتر تعمیر کنم یا سیستم های صوتی تصویری تعمیر کنم یا از پشت تلفن ویندوز نصب کنم یا اینکه باید فیلم میکس کنم ! و... وقت استراحتی ندارم. فقط خدارو شکر می کنم که شبا بهونه دارم برا خوابیدن!
ساعت، بسم الله الرحمن الرحیم، دعای فرج بخش ثابت همه مطالب شما در انجمن های تخصصی تبیان است. چه پیامی پشت این بخش ثابت نهفته است؟ نقش معنویات در زندگی و کار شما چیست ؟
اون ساعت برا اینه که اونایی که مثل من معتاد تبیانن یه نگاهی هم به وقتشون بندازن. بسم الله الرحمن الرحیم هم که آغازگر هر کاریه و اینم از یکی از دوستان ثبت مطلبی عزیز به اسم shokry1344 به یادگار دارم. و اون دعای فرج هم که معلومه چیه، اینم آرزوی منه. و خدارو شکر که این کارم باعث شده که گاهی اوقات دوستان این دعا رو بخونن.
بهترین طرحی که تا حالا زدید چه طرحی بود؟ و در مورد طرح تان توضیح دهید؟
بهترن طرحی که زدم همون طرح کارت ویزیت که سال 78 کار کردم شاید الان خیلی بهتر از اون موقع کار کنم اما به خاطر اینکه از همه شیرین تر بود برام همون رو بهترین کارم میدونم..
مهمترین اتفاق در زندگی هنری شما چیست؟
که بتونم یه روزی تو رشته ی مورد علاقه ی خودم کار کنم !
طرح های گرافیکی (بنرها، صفحات تبیان و...) را در تبیان چگونه ارزیابی می کنید؟
در کل خوب هستن. اما گاهی اوقات یه طرح هایی دیده میشه که از طراحان حرفه ای تبیان بعیده ! و یه چیز دیگه ای هم که هست کیفیت طرح هاست که به خاطر کاربرانی که سرعت اینترنتشون پایینه کم میشه که اون شکل اصلی خودش رو هم از دست میده. و برای کلیت طرح سایت باید نظر شخصیم رو بگم که از نظر طراحی صفحات زیاد به دلم نمی شینه.
در طرح هایی که می زنید از چه کسانی ایده گرفته اید؟
معمولاً در طرح ها از مشتری نظر خودشون رو می گیرم، اما با دیدن کارهای قبلیم معمولاً طراحی رو به عهده خودم می سپارن.
در صورتی که سفارشی داشته باشید آیا از سفارش دهندگان ایده می گیرید؟
معمولاً باید طرح به مزاج سفارش دهنده سازگار باشه. نمونه کار نشون میدم و سبک کار ازشون می خوام که فانتزی می خوان یا معمولی که بعداً به مشکل برنخورم.
به نظر شما تجربه در کار گرافیست مهم است یا مهارت؟
معمولاً از تجریه ی زیاد و مفیده که مهارت به دست میاد و این دو مورد مکمل هم هستن.
در پایان اگر حرف ناگفته ای باقی مونده بفرمایید. یا اگر خاطره ای دارید که برای کاربران جذاب باشه تعریف کنید.
تو کشور ما فقط 20% سر جای خودشون هستن. کاش هر کس سر جای خودش بود یا حداقل جزء اون 20% بودم !
نمونه طراحی های آقای حاجئی
بخش امور کاربران سایت تبیان
مصاحبه با دکتر ابوالفضل خراسانی
مصاحبه با اولین برنده از میان اعضای ویژه
مدیر برتر انجمن ها در سال 1388
همایش های مجازی ویژه کاربران تبیان
سعید بیابانکی در باشگاه کاربران تبیان