تبیان، دستیار زندگی
اگر برای تعطیلات تابستانی به شمال غرب کشور و محدوده آذربایجان سفر می کنید، تماشای غار سهولان را از دست ندهید. غاری آبی که در دامنه رشته كوه‌هایی بنام كوتر قرار گرفته است و برای دیدن آن باید به 43 كیلومتری شرق شهرستان مهاباد، سر راه جاده مهاباد-بوكان سفر..
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چشم در چشم خفاش ها

غار سهولان

اگر برای تعطیلات تابستانی به شمال غرب کشور و محدوده آذربایجان سفر می کنید، تماشای غار سهولان را از دست ندهید. غاری آبی که در دامنه رشته كوه‌هایی بنام كوتر قرار گرفته است و برای دیدن آن باید به 43 كیلومتری شرق شهرستان مهاباد، سر راه جاده مهاباد-بوكان سفر کنید. جاده ای که بومیان منطقه آن را به نام جاده برهان می شناسند. هر چند که مسیر روستای عیسی کند هم مسیر خوبی است که شما را راحت تر به غار می رساند.

سفال ها و ظروف به دست آمده از این غار، ردپای دوره اشكانی و ایلخانی

را نشان می دهند و مردم روستای مجاور به یاد دارند كه پیش از این،

در قسمت خشك غار، گورهایی وجود داشته كه به زمان حمله روس ها

به منطقه و پناه گرفتن مردم به آن جا برمی گردد

غار گمنام

غار سهولان

غار سهولان از نظر آغاز پیدایش به دوره دوم زمین شناسی (كرتاسه) برمی گردد اما با این وجود، در هیچ یك ازكتب معتبر فارسی، كردی، تركی و عربی نامی از آن برده نشده است. تنها ژاك دمورگان، جهانگرد فرانسوی بین سال های 1896-1892 میلادی كه در ایران مشغول نوشتن كتاب جغرافیای غرب ایران بود، سفری به این غار داشت و با كمك ساكنین روستا به وسیله كلك از راه آبی وارد غار شده واز راه خشكی بالایی خارج شده بود. كروكی ای که دمرگان در آن زمان از غار ترسیم کرد، 60% باواقعیت كنونی همخوانی دارد.

درسال 1350یك هیات غارنورد از دانشگاه آكسفورد با تجهیزات كامل از غاردیدن كردند و درباره آن نوشتند كه غارسهولان یكی از عجیب ترین غارهای آبی جهان به شمار می رود.

سرانجام درسال 1370 هیاتی برای شناسایی به دیدن این غار رفتند و اقدامات اولیه را برای بازگشایی مسیر انجام دادند كه در سال 1376 تكمیل شد و در نهایت شهرداری مهاباد آن را برای استفاده عموم آماده کرد.

سفال ها و ظروف به دست آمده از این غار، ردپای دوره اشكانی و ایلخانی را نشان می دهند و مردم روستای مجاور که هم نام این غار است، به یاد دارند كه پیش از این، در قسمت خشك غار، گورهایی وجود داشته كه به زمان حمله روس ها به منطقه و پناه گرفتن مردم به آن جا برمی گردد.

ساکنان سنگی

غار سهولان

غار آهکی سهولان از دو بخش آبی با سه حوضچه به هم چسپیده و بخش خشكی مجاور آن درست شده است و اگر در خشکی آن قدم بزنید، می توانید قندیل های زیبا و فراوانی را ببینید كه هر کدام نامی را یدک می کشند: هشت پا، لاك پشت، ستاره دریایی، خوشه انگور و... . قندیل هایی که رشد می کنند و قد می کشند و غار را به اصطلاح زمین شناسان فعال نگه می دارند.

در محل اتصال قسمت آبی به خشكی، شیب تندی وجود دارد كه در انتهای آن تونلی دیده می شود كه به عقیده كارشناسان، راهی مخفی برای رسیدن به قلعه بالای كوه بوده است اما براثر مرور زمان مسدود شده است.

این غار یک حوضچه بزرگ دارد با دالان های متصل به هم. حوضچه ای که به جز زلالی، عمیق هم هست! با این حال، غار سهولان هم مثل خیلی از غارهای توریستی ایران، برای تازه کارها غار مناسبی است. در این غار تمام امکاناتی که یک گردشگر غیر حرفه ای برای تماشای غار نیاز دارد، آماده است. از قایق گرفته تا نورپردازی رنگی که نمی گذارد حس دلهره و وحشت از قدم گذاشتن به دنیای ناشناخته دل کوه را تجربه کنید. حوضچه غار سهولان به طور میانگین حدود 20 متر عمق دارد و  ابعادی به طول 250 متر و عرض 2متر.  هرچند که عمق آن در بخش هایی به 52 متر هم می رسد!

در غار آبی سهولان، هیچ نوع گیاهی نمی روید و تنها ساکنان جاندار آن؛ کبوترهای چاهی و خفاش ها هستند که شاید در مدت حضورتان در غار، چند باری با شما چشم در چشم شوند!


گروه گردشگری تبیان- رستم زاد