تبیان، دستیار زندگی
رسانه‌های غربی با استفاده از شیوه‌ها و تاکتیک‌های جنگ نرم به صورتی کاملاً حرفه‌یی، هجمه تبلیغاتی وسیعی را علیه جمهوری اسلامی آغاز کرده و با ارائه مجموعه برنامه‌های مختلف به شکلی کاملاً دقیق تلاش کردند تا با تغییر نگرش افکار عمومی اهداف مورد نظر خود را الق
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تحلیل محتوای بی‌بی‌سی و رادیو فردا

بی بی سی فارسی

کتاب‌های «صدای آمریکا»، «بی‌بی‌سی» و «رادیو فردا»  توسط دفتر مطالعات و برنامه‌ریزی رسانه‌ها منتشر شد.

به گزارش ایسنا، هدف و محتوای این کتاب‌ها  ارزیابی و تحلیل عملیات رسانه‌های غرب علیه جمهوری اسلامی ایران عنوان شده است.

این کتاب‌ها توسط مسعود محمدی با شمارگان سه‌هزار نسخه منتشر شده‌اند.

هدف از انجام این بررسی، شناخت روش‌ها و اهداف مورد نظر سه شبکه‌ی رادیویی و تلویزیونی صدای آمریکا، بی‌بی‌سی و رادیو فردا در قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال 1388 ذکر شده است.

مقطع زمانی مورد بررسی در این ارزیابی، شامل سال 1387 (قبل از انتخابات) و انتخابات دهم (از ‌1/3/88 تا ‌1/6/88) است که طی آن کلیه‌ی برنامه‌هایی که در ارتباط با ایران در این سه شبکه پخش شده، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

بی‌بی‌سی فارسی نیز بخشی از شبکه گسترده جهانی شبکه بی‌بی‌سی به شمار می‌رود که در سال 1387 توسط وزارت خارجه انگلیس تأسیس شده است

بنا بر اعلام، روش پژوهشی به‌کار گرفته‌شده در این تحقیق، رویکرد اصلی به محتوای برنامه‌ها و رویکرد آماری و تحلیلی است. علاوه بر آن، برای درک درست جهت‌گیری محتوایی این سه رسانه، بیش‌تر به خط ‌مشی‌های محتوای برنامه‌ها توجه شده است.

در این کتاب‌ها آمده است: «مهم‌ترین ابزار بیگانگان برای تأثیرگذاری بر روند انتخابات ایران در سال 1388 و بخصوص در پی وقایع بعد از آن، بهره‌گیری از رسانه‌های مختلف دیداری و شنیداری بوده است. این رسانه‌ها خواسته و ناخواسته به طرق مختلف و پیچیده به سمتی هدایت شدند تا با تشدید بی‌ثباتی در ایران، افزایش شکاف میان ملت و دولت و تقابل آن‌ها را پیش ببرند. چنین استفاده ابزاری از رسانه‌ها تازگی ندارد و در مقاطع مختلف تاریخی شاهد آن بوده‌ایم.

وقایع انتخابات دوره دهم نیز حاکی از آن بود که گردانندگان اصلی شبکه مذکور برای پیش‌برد بی‌ثباتی در کشور، ماه‌ها قبل از برگزاری انتخابات روی آن برنامه‌ریزی کرده بودند.

رسانه‌های غربی با استفاده از شیوه‌ها و تاکتیک‌های جنگ نرم به صورتی کاملاً حرفه‌یی، هجمه تبلیغاتی وسیعی را علیه جمهوری اسلامی آغاز کرده و با ارائه مجموعه برنامه‌های مختلف به شکلی کاملاً دقیق تلاش کردند تا با تغییر نگرش افکار عمومی اهداف مورد نظر خود را القا کنند. در این پژوهش تلاش بر آن است تا با بررسی عملکرد رسانه‌های پیشتاز در این جبهه، از یک‌سو حجم و جهت فعالیت آن‌ها روشن شده و از سوی دیگر شیوه‌ها و ابتکارات طراحان و سازمان‌دهندگان چنین جنگی به مخاطبان شناسانده شود.

این رسانه‌ها از مهم‌ترین و گسترده‌ترین شبکه‌های رسانه‌یی در جهان هستند که سابقه‌ای دیرینه در سخن‌پراکنی علیه جمهوری اسلامی ایران دارند. به عنوان مثال، صدای آمریکا یکی از رسانه‌هایی است که در هفته بیش از هزار ساعت برنامه خبری، علمی و فرهنگی پخش می‌کند و در حدود 115 میلیون شنونده در سراسر جهان دارد. این رسانه با هزینه و بودجه دولت ایالات متحده اداره می‌شود و در راستای اهداف تبلیغاتی و سیاست‌های هیأت حاکمه آمریکا عمل می‌کند.

بی‌بی‌سی فارسی نیز بخشی از شبکه گسترده جهانی شبکه بی‌بی‌سی به شمار می‌رود که در سال 1387 توسط وزارت خارجه انگلیس تأسیس شده است. رادیو و تلویزیون بی‌بی‌سی به عنوان یکی از دستگاه‌های سخن‌پراکنی علیه جمهوری اسلامی ایران، در راستای اهداف و سیاست‌های دولت انگلیس عمل می‌کند.

رادیو فردا نیز یکی از شبکه‌هایی است که به عنوان رسانه‌ای شنیداری به منظور ارتباط‌گیری با مخاطبان عام راه‌اندازی شده است. این رسانه یک ایستگاه رادیویی فارسی‌زبان است که با هزینه کنگره آمریکا و تحت نظر شورای اطلاع‌رسانی بین‌المللی آمریکا اداره می‌شود. رادیو فردا در انعکاس اخبار و تحلیل‌های خود معیارهای رسانه‌های غربی را رعایت می‌کند و دینی بودن حاکمیت ایران را منشأ تمامی مشکلات کشور می‌داند.»


تنظیم برای تبیان: امیر مقیمی- گروه کتاب