حال فرض کنید صفحه سفید کاغذ شما همان پهنه تاریک آسمان شب است و نقاط سیاه کاغذ که که باید به یکدیگر متصل شوند ستاره های نقره فام آسمان هستند. اکنون به جای اینکه نقاط را با مداد به یکدیگر وصل کنید باید ستاره ها را با خطوط فرضی به یکدیگر وصل کنید تا یک شکل م
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

صورت فلکی چیست؟

از به هم پبوستن نقاط یک ستاره تشکیل می شود

تصویری را که در بالا مشاهده می کنید همان سرگرمی است که در سالهای ابتدایی دبستان، در کتب ریاضی و مجله های سرگرمی وجود داشت. شما باید نقاط مختلف را به ترتیب شماره هایشان به هم متصل کنید تا تصویر یک گل، خانه، ستاره و ... تشکیل شود. اوج هیجان این بازی نیز زمانی بود که شما می توانستید قبل از به هم وصل کردن نقاط به یکدیگر تصویر مورد نظر را حدس بزنید!

حال فرض کنید صفحه سفید کاغذ شما همان پهنه تاریک آسمان شب است و نقاط سیاه کاغذ که که باید به یکدیگر متصل شوند ستاره های نقره فام آسمان هستند. اکنون به جای اینکه نقاط را با مداد به یکدیگر وصل کنید باید ستاره ها را با خطوط فرضی به یکدیگر وصل کنید تا یک شکل مشخص حاصل شود. در اصطلاح نجومی به این اشکال مشخص، صور فلکی گفته می شود.

در زیر 4 تصویر مختلف از صورت فلکی دب اکبر را می بینید که شما را در تصویر سازی برای شکل صور فلکی مختلف یاری می کند.

شکلی که در آسمان می بینید

دب اکبر

نقاشی ونگوگ از دب اکبر

نقاشی ونگوگ

تصویری خیالی برای 7 ستاره دب اکبر که آن را به شکل خرس نمایش داده است

دب اکبر

نقشه نجومی ستارگان و اجرام صورت فلکی دب اکبر

دب اکبر
اسطوره ها، الهه ها، موجودات افسانه ای، اشیا مقدس و... هستند که هرکدام به نحوی به آسمان راه پیدا کرده اند و برای هر قومی نماد خاصی داشته اند. اگرچه شما می توانید هر شکلی را در آسمان تصور کنید و صور فلکی مخصوص به خود را داشته باشید، اما در کل 88 صورت فلکی رسمی وجود دارد که از هر دو نیم کره شمالی و جنوبی زمین قابل مشاهده است که از این تعداد 48 عدد آنها را بطلمیوس فهرست بندی کرد و 40 نقش باقیمانده از حدود قرن 17 به بعد، به دلیل اکتشاف نیم کره جنوبی زمین کشف و نامگذاری شدند.

1-حیوانها و چیزهایی که با آب در ارتباط هستند.

2-انسان و حیوانهایی که در روی زمین هستند.

3-مخلوقات افسانه ای که به هوا پرمی کشند.

هر کدام از این صورتهای فلکی در بخشی از آسمان جمعند. پرندگان و موجودات هوایی در نزدیک قطب شمال کره سماوی هستند و صور فلکی زمینی چون کمربندی دور آنهارا گرفته اند. مخلوقات آبزی هم در جنوب و زیر استوای سماوی جای دارند. به نظر می رسد که این بخش بندی آسمان نشان دهنده نگرش انسانهای کهن از کیهان است. نگرش آنها شاید به اینگونه بوده است: دنیای پایین تر امپراطوری آب است، دنیای میانی از آن انسانها و حیوانات و دنیای بالاتر هم سرزمین مخلوقات هوایی است.

شناخت صور فلکی مختلف علاوه بر لذت وصف ناشدنی که به انسان می دهد به تسهیل در شناخت اجرام سماوی و پیدا کردن آنها در آسمان کمک می کند. صور فلکی در آسمان مانند استانها یا کشورهای مختلف بر روی نقشه های زمینی می باشند. به طوریکه هرنقطه از آسمان بالای سرما حتما متعلق به یک صورت فلکی است و این تقسیم بندی کار را برای منجمان آسان کرده است. برای مثال هنگامی که گفته می شود کهکشان M95 در پایین صورت فلکی اسد قرار گرفته است همه متوجه می شوند که در کجای آسمان باید به دنبال این کهشکان بگردند. در واقع صور فلکی آسمان به نوعی برای آدرس دهی نیز استفاده می شوند.

 

تنظیم برای تبیان: م.ح.اربابی فر