نوجوانان! از این مرز فراتر نروید
چه كنیم تا گرفتار روابط و دوستیهای ویرانگر نشویم؟
دوران نوجوانی هم از نظر نوجوانان و هم از نظر والدین ، دورانی دشوارتر از سالهای کودکی قلمداد می شود. نوجوانی دوره ای از رشد است که از بلوغ تا بزرگسالی ادامه می یابد . در ضمن دوره نوجوانی ،سنینی است که در آن روابط اجتماعی و دوستانه افزایش یافته و اهمیت آن در زندگی فرد روز به روز بیشتر می شود. در این سال ها نوجوانان اغلب ساعات روز را با دوستانشان سپری می کنند. در این دوران، نوجوانان به دنبال دوستان و معاشرانی هستند که بخواهند اوقات خود را با او بگذرانند، رازهای خود را با او در میان گذارند، بگویند و بشنوند و با دوستی ها برای خود شور و نشاطی آنی فراهم سازند. لذا با توجه به اهمیت و نقش روابط اجتماعی در دوران نوجوانی به نظر می رسد که برخی از نوجوانان درگیر روابط و دوستی هایی می شوند که چندان به صلاح آنها نبوده و گاه همین روابط اثرات سوء و حتی جبران ناپذیری را برای آنها به ارمغان می آورد. لذا در ادامه این یادداشت قصد داریم توصیه های کلی به نوجوانان ارایه دهیم تا بیشتر مراقب ارتباطات اجتماعی خود بوده و به این ترتیب کمتر دچار مشکل شوند:
کنترل بیشتر بر نظام فکری و عقلانی
زندگی ما بازتاب كامل باورهای ماست. ما وقتی باورهایمان را نسبت به خدا، خود، زندگی و دیگر انسانها تغییر میدهیم، زندگیمان هم تغییر میكند.
دوره نوجوانی ،سنینی است که در آن روابط اجتماعی و دوستانه افزایش یافته و اهمیت آن در زندگی فرد روز به روز بیشتر می شود
انسانی كه بر این باور است كه خودش خالق سرنوشت خود است، با انتخابها و استفاده صحیح از فرصتهای زندگی، آیندهاش را میسازد و آن موقع است كه خودش را به دست شانس نمیسپارد؛ بلكه با بلندهمتی و تلاش مستمر، به یاری خدای رحمان، آیندهای زیبا برای خود خلق میكند و از لحظه لحظه زندگیاش، لذت میبرد و امیدوارانه به دستاوردهای بیشتر و بالاتر میاندیشد.
علت ناآرامیبسیاری از مردم را باید در نوع اندیشه آنها درباره زندگی جستجو كرد. برخی تصور میكنند كه هر چه رنج و مشقت است، گریبان آنها را گرفته است. این افراد از كاه، كوه میسازند و همواره از روزگار و بخت بد خویش مینالند.
تجارب نشان داده است كسی كه دچار رفتار خود تخریبگر و احساسات منفی میشود و تن به رابطهای نسنجیده میدهد، علاوه بر از دست رفتن سرمایههای انسانی و معنوی، خود را زشت و كوچک كرده و از جایگاه بلند انسانیاش غافل شده است.
اصل حذف
خیلی از چیزهایی كه داریم، بیمصرفند و نه تنها نیازی به آنها نداریم، بلكه مشكلساز هم هستند؛ مانند باورهای فرصتسوز، عادتهای بد، صفات فردا سوز، دوستان ناباب، روابط فرصتسوز و آیندهسوز و ... و تا وقتی كه این ضد
ارزشها در باغچه هستیمان وجود دارند، انتظار روییدن گلی زیبا در كارگاه وجودمان، منطقی نیست.
امام علی علیه السلام میفرماید: پسرم! از دوستی با نادان بپرهیز؛ چه او خواهد كه تو را سود رساند؛ امّا دچار زیانت گرداند و از دوستی بخیل بپرهیز؛ چه او آن چه را سخت بدان نیازمندی، از تو دریغ دارد و از دوستی تبهكار بپرهیز كه به اندک بهایی تو را بفروشد و از دوستی دروغگو بپرهیز كه او سراب را ماند؛ دور را به تو نزدیک و نزدیک را به تو دور نمایاند.
امام علی علیه السلام همچنین میفرماید: از مراكز بدنام و مجالسی كه مورد سوءظن است، بپرهیز؛ زیرا رفیق بد، همنشین خود را فریب میدهد [و او را به كارهای ناشایست وامیدارد].
اشتغال به برنامه شبانهروزی
حتما باید شبانهروز خود را با برنامهریزی صحیح و متناسب وضع روحی و جسمی خود پر كنید و هیچ ساعت بیكاری نداشته باشید. جوانان و نوجوانان از نیروی سرشار و فوقالعادهای برخوردارند. این نیرو، اگر در زمینههای دیگر مورد استفاده قرار نگیرد و به صورت مطلوب از آن استفاده نشود، با توجه به شرایط سنی آنها، در قالب امور جنسی و شهوانی، ظاهر خواهد شد. کارهای بدنی، موجب تعادل جسم و روان میشود. اگر نیک بنگریم، افرادی که به کار مداوم مشغول هستند و نیرو و استعدادشان را در زمینههای مثبت و سالم به کار میاندازند، کمتر دچار انحرافات اخلاقی و بحرانهای روحی میشوند.
استفاده درست و مطلوب از اوقات فراغت
یکی از زمینههای پیدایش انحرافات در جوانان و نوجوانان، استفاده نادرست آنها از اوقات فراغت است. اوقات فراغت طولانی و بیبرنامه، نوجوانان را عاصی و سرگردان میکند و آنان به تدریج، سرخورده و مأیوس میشوند و در نتیجه، به دنیای درون خویش پناه میبرند و در کنج خلوت و انزوا، راهی برای سرگرمی خود میجویند.
خیلی از چیزهایی كه داریم، بیمصرفند و نه تنها نیازی به آنها نداریم، بلكه مشكلساز هم هستند؛ مانند باورهای فرصتسوز، عادتهای بد، صفات فردا سوز، دوستان ناباب، روابط فرصتسوز و آیندهسوز و ....
ورزش
هر روز ورزش لازم است؛ البته آن ورزشهایی مفید است كه برای بدن ضرری ندارد؛ مثل نرم دویدن و نرم طناب زدن و انجام حركتهای كششی و یا سایر رشته های ورزشی که مورد علاقه و توجه خاص نوجوانان و جوانان است.
خدا را ناظر رفتار خود ببیند
آن چه كه بیشتر از هر چیز دیگری ضروری است و به صورت زیربنایی در شخصیت و رفتار جوان مؤثر است، پرورش معنویت و تقویت ایمان و تقوای الهی است. اگر با تقویت ایمان و نیروی اراده، باورها و اعتقادات نوجوانان تقویت شوند، بدون شک، بخشی از مشکلات آنان، به ویژه در زمینه مسائل اخلاقی و غریزه جنسی، درمان میشود.
اگر نوجوان از ته دل باور كند که تمام اعمال و رفتار او را خدا میبیند و بر اساس عملکرد افراد به آنان، پاداش میدهد و بداند كه سعادت و خوشبختی انسان، به دست خودش میباشد، در این صورت، احتمال این که مرتکب گناه نشود، بسیار زیاد است.
امام علی علیه السلام همچنین میفرماید: از مراكز بدنام و مجالسی كه مورد سوءظن است، بپرهیز؛ زیرا رفیق بد، همنشین خود را فریب میدهد [و او را به كارهای ناشایست وامیدارد].
تنظیم خواب
تحقیقات نشان میدهد که بیشتر انحرافات، از فکرهای ناسالم و خیال پردازیهای قبل از خواب ناشی میشوند. بنابراین، یکی از روشهای پیشگیری از انحرافات، این است که برنامه خواب به صورت دقیق تنظیم شود و تا زمانی که خواب بر شما غالب نشده، به رختخواب نروید و وقتی به رختخواب بروید که کاملاً خسته و آماده خواب باشید و برای این كار، باید در طول روز، مشغول فعالیتهای زیادی باشید و به اندازه کافی کار کرده باشید.
اگر جوان با خستگی به رختخواب نرود، ناچار، مدت زمانی را در بستر بیدار خواهد ماند؛ تا به تدریج به خواب رود و در این حال، افکار و اندیشههای شهوانی و تحریکآمیز به سراغ جوان میآیند. از این رو، تنظیم ساعات خواب برای جوان، ضرورت خاصی دارد.
دوری از محیطهای آلوده و ناسالم
یکی از عوامل انحرافات و به طور کلی انحرافات اخلاقی، محیط آلوده و محرکهای شهوانی است. محیط از طریق وارد نمودن عناصر محرک در گرایشهای انحرافی، منجر به طغیان غریزه جنسی در جوان میشود. مسائلی از قبیل بدحجابی، روابط ناسالم و آزاد دختر و پسر، برخی از فیلمهای تلویزیونی و فیلمهای خارجی و نیز استفاده نادرست از اینترنت، در تحریک شهوت و غریزه جنسی جوان، مؤثر است. شاید برای برخی از نوجوانان، یادآوری و تذکر مسائل دینی و اخلاقی، چیزی بیهوده و غیرضروری تلقی شود؛ زیرا آنها نه در فکر سلامت خویش هستند و نه مسائل اخلاقی و دینی را میپذیرند؛ اما نوجوانان و جوانان دیندار و با ایمان، اگر واقعاً بخواهند از جوانی به خوبی استفاده کنند و در راه درست و سالم گام بردارند، باید سعی کنند از محیطهای آلوده و دیدن عوامل تحریک کننده، پرهیز كنند.
امام علی علیه السلام میفرماید: با سعی و مجاهدت، فضایل اخلاقی را به نفس سرکش خود تحمیل کن؛ زیرا به طور طبیعی، خواست بشر، شهوات و رذایل اخلاقی است.
پرسمان- سید رضا موسوی كانی
گروه خانواده و زندگی سایت تبیان- تنظیم و تغییر: مریم عطاریان
مقالات مرتبط
کاربران محترم می توانند مطالب خود در این زمینه را در انجمن های تخصصی تبیان قرار دهند.