مدیرعامل نوسازی تهران خبرداد:
انتشار300میلیاردتومان اوراق مشاركت تا یك ماه دیگر
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران سال 89 را سال «نهضت نوسازی بافتهای فرسوده شهر تهران» عنوان و اعلام كرد: بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته در سال جاری برای 20 هزار واحد مسكونی واقع در بافتهای فرسوده و همچنین اراضی ذخیره (اراضی پشتیبان بافتهای فرسوده) پروانه ساخت و ساز صادر میشود.
فریدون درویشزاده در این كنفرانس خبری كه امروز در محل این سازمان برگزار شد، با بیان این كه این امر در حال پیگیری است، افزود: بدین منظور طی یك ماه گذشته برای پنج هزار و 617 واحد مسكونی پروانه صادر شده است كه یكهزار و 130 واحد از این تعداد در بافتهای فرسوده قرار داشته است.
درویشزاده رشد صدور پروانه ساخت و ساز در فروردین ماه امسال را نسبت به مدت مشابه سال گذشته 102 درصد اعلام كرد و خبر داد: یكی از راهبردهای اساسی سازمان نوسازی برای سال جاری مبنی بر این است كه مالكان بافتهای فرسوده بدون اتكا به پساندازهای گذشته ساخت و ساز را شروع كنند.
وی در این باره توضیح داد: بر اساس این راهبرد درصدد هستیم تا اقداماتی انجام دهیم كه مردم از محل درآمد آینده خود اقدام به نوسازی كنند و به عبارت دیگر با دست خالی نوسازی را آغاز كنند.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران همچنین در مورد تسهیلات در نظر گرفته شده برای سرمایهگذاران بافتهای فرسوده نیز، یادآور شد: راهبرد اساسی در نظر گرفته شده برای سرمایهگذاران نیز تامین سود متعارف آنها با امكان تضمین خرید حداكثر 50 درصد واحدهای احداثی آنهاست، بنابراین لازم است كه به سرمایهگذاران بگوییم نگران سرمایهگذاریهای خود نباشند.
وی با اشاره به قانون ساماندهی مسكن نیز، خاطر نشان كرد: امسال نیز پرداخت ودیعه اسكان موقت برای دوران ساخت به استناد قانون ساماندهی مسكن در قالب تسهیلات بانكی برای كسانی كه در قالب پلاكهای تجمیعی اقدام كنند، در نظر گرفته شده است و بدین منظور در حال رایزنی با وزارت مسكن هستیم تا این امر عملیاتی شود.
درویشزاده ادامه داد: این در حالیست كه هنوز دستورالعمل اجرایی و رقم پرداختی ودیعه اسكان موقت ابلاغ نشده، اما آنچه تاكنون به صورت آزمایشی اجرا شده، پرداخت ودیعه مسكن از منابع سازمان بوده است كه امید میرود این ودیعه مسكن امسال در قالب قانون اجرایی شود.
به گفته وی، بحثهای اولیه درباره پرداخت ودیعه اسكان موقت پرداخت رقمی بالغ بر 10 میلیون تومان است كه هنوز این رقم قطعی نشده است.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران با اشاره مصوبه ابلاغی وزرای كارگروه مسكن نیز، خاطر نشان كرد: بر اساس این مصوبه یك میلیون تومان نیز بابت هزینه تخریب بافتهای فرسوده پرداخت خواهد شد.
وی همچنین به بسته تشویقی در نظر گرفته شده سال جاری برای بافتهای فرسوده اشاره كرد و توضیح داد: تمامی اشخاصی كه خانهای در حال ساخت داشته باشند، پروانه آنها برای بیش از 10 واحد بوده، ساختمان آنها تا پایان امسال به بهرهبرداری برسد و دارای وام بانكی هم باشند، سازمان نوسازی هر تعداد از واحدهایی كه مالكان آنها نیاز نداشته و اضافی باشد، خریداری میكند.
درویشزاده در ادامه این بحث عنوان كرد: بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته سازمان نوسازی میتواند برای سال جاری یكهزار واحد مسكونی در قالب یاد شده را پس از قیمتگذاری كارشناسی خریداری كند و محدودیتی در این امر ندارد.
وی با بیان این كه در حال آماده كردن دستورالعملی مبنی بر تضمین خرید سرمایه سرمایهگذاران در بافتهای فرسوده هستیم كه به زودی ابلاغ میشود، اضافه كرد: بدین ترتیب دیگر لازم نیست سرمایهگذاران نگران سرمایهگذاری خود باشند، این در حالیست كه به دنبال آن هستیم تا 50 درصد واحد آنها را تضمین كنیم، اما این امر نیز هنوز به صورت قطعی مشخص نشده است.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران ادامه داد: بنابراین خریدهای صورت گرفته توسط سازمان نوسازی انباری از خانههای نوساز را ایجاد میكند كه به وسیله آنها میتوانیم به سراغ افرادی برویم كه پلاك آنها كوچك و فرسوده است و میتوانیم مسكن آنها را با مسكنهای نوساز جابجا كنیم.
وی در ادامه پیشنهادی نیز به متولیان مسكن «مهر» داد و اظهار كرد: به جای این كه این متولیان در بیابانها و اطراف شهرها شروع به ساخت و ساز كنند میتوانند با مشاركت در ساخت و ساز در بافتهای فرسوده شهری، ساخت و سازی جدید را آغاز كنند.
درویشزاده در مورد برنامه ویژه مناطق شهرداری در توسعه زیرساختها برای سال جاری نیز اعلام كرد: با اختصاص اعتباری بالغ بر 450 میلیارد تومان بازگشایی معابر و احداث فضای سبز و پروژههای خدماتی انجام میشود، این در حالیست كه 495 میلیارد ریال نیز برای تملك پلاكهای ریزدانه زیر 50 متر مربع واقع در بافتهای فرسوده لحاظ شده است.
وی در مورد پروژههای اوراق مشاركت یادآور شد: از محل یكصد میلیارد تومان اوراق مشاركت جذب شده در مرحله اول 294 پلاك به مساحت 22 هزار مترمربع آزاد شد و حدود یكصد هزار مترمربع زیربنای جدید با حداقل پیشرفت فیزیكی 20 درصد احداث شده است.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران با بیان این كه این در حالیست كه پیگیر انتشار 300 میلیارد تومان اوراق مشاركت برای مرحله دوم هستیم، گفت: در صورت جذب و آزادسازی 533 پلاك، حدود 250 هزارمتر مربع جدید شامل واحد مسكونی، تجاری ، اداری و فرهنگی احداث میشود كه پیشبینی میشود این اوراق ظرف یك ماه آینده نهایی و منتشر شود.
ارائه گزارشی از طرح سرمایهگذاری متری مسكن از دیگر موضوعات تشریح شده توسط درویشزاده بود، وی در این رابطه تصریح كرد: با تسریع در روند اجرای پروژهها در سال جاری حداقل 600 واحد از پروژههای این طرح تكمیل و به دارندگان اوراق سرمایهگذاری واگذار میشود.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران با این گفته كه سررسید این پروژهها اواخر سال 90 است، اضافه كرد: اما بر اساس برنامهریزی صورت گرفته امسال 600 واحد یاد شده به مرحله تحویل به مشاركت كنندگان میرسد.
وی افزود: حدودا 10 هزار نفر در طرح خرید متری شركت كردهاند كه اغلب تمركز سرمایهها بر روی متراژهای پنج و 10 متری بوده است كه با سرمایهگذاری جذب شده حدود یكهزار و 500 تا یكهزار و 600 واحد احداث میشود.
درویشزاده خاطر نشان كرد: در طرح جامع شهر تهران پنج هزار هكتار به عنوان زمینهای ذخیره و در راستای توسعه آینده و پشتیبانی بافتهای فرسوده در نظر گرفته شده است كه امسال سند راهبردی زمینهای ذخیره نوسازی بافتهای فرسوده ارائه میشود.
به گفته وی، نوسازی با رویكرد اجتماعی، تاكید بر نوسازی مردمی، تولید ثروت با استفاده از ساخت و ساز در بافتهای فرسوده مناطق جنوبی تهران و همچنین نگاه غیرانتفاعی شهرداری به بافتهای فرسوده از جمله راهبردهای نوسازی این سازمان به شمار میرود.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران با نگاهی به جایگاه تهران در مسكن كشور، عنوان كرد: حدود دو میلیون و 300 خانوار در شهر تهران زندگی میكنند این در حالیست كه حدود دو میلیون و 232 واحد مسكونی در شهر وجود دارد، به عبارت دیگر 102 خانوار در یكصد مسكن در حال زندگی هستند.
وی افزود: بنابراین در شهر تهران مشكل چندانی در زمینه مسكن وجود ندارد، بلكه آنچه مهم است تامین نیازهای آینده مسكن و نوسازی در بافتهای فرسوده است.
درویشزاده با بیان این كه 18 درصد خانوارهای كشور در تهران زندگی میكنند، اذعان كرد: 20 درصد مسكن شهری كشور در تهران قرار دارد.
وی در ادامه به مقایسه تولید مسكن در شهر تهران با كل كشور پرداخت.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران در این رابطه نیز بیان كرد: سال گذشته 72 هزار واحد مسكونی در تهران پروانه دریافت كردند. این در حالیست كه سال گذشته ركود مسكن وجود داشت و ساخت و سازها به نصف كاهش یافته بود.
وی خاطر نشان كرد: 65 هزار هكتار بافت فرسوده شهری كشور شناسایی شده كه 20 درصد این بافتها در هفت كلانشهر كشور واقع شده است كه سهم شهر تهران از این میزان سه هزار و 268 هكتار بافتهای فرسوده تشكیل میدهد.
وی اضافه كرد: در سال گذشته، 84 درصد از پروانههای صادر شده تهران از جنس تخریب و نوسازی بود، به طوری كه 72 هزار پروانه ساخت صادر شده است كه از این تعداد 58 هزار پروانه صادر شده برای تخریب و نوسازی بافتهای فرسوده بوده است.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران ادامه داد: از 72 هزار پروانه ساخت و ساز صادر شده، 28 هزار پروانه برای بافت ناپایدار بوده است، به عبارت دیگر 37 درصد ساخت و ساز تهران در بافت ناپایدار انجام شده است.
وی در مورد ظرفیت بافتهای فرسوده برای تامین مسكن شهر تهران نیز گفت: بر اساس گزارشات شورای شهر تهران طی 20 سال آینده باید سه میلیون واحد مسكن در تهران احداث شود.
درویشزاده افزود: بنابراین سالانه باید 150 هزار واحد مسكونی ایجاد شود كه پیشبینی میشود از این تعداد، 135 هزار واحد مسكونی از جنس تخریب و نوسازی احداث شود، بنابراین تهران برای دستیابی به این تعداد مسكن نیاز به بزرگ شدن و یا زمین جدید ندارد و میتوان با سیاستگذاری در زمین واحدهای مسكونی فرسوده ظرفیت را افزایش داد.
وی ادامه داد: چرا كه با توجه به وجود سه هزار و 268 هكتار بافت فرسوده تهران این قابلیت وجود دارد تا در سال 32 هزار و 500 خانه نوسازی شود.
مدیر عامل سازمان نوسازی شهر تهران یادآور شد: در 14 هزار هكتار بافت ناپایدار شهری بیش از 364 هزار واحد مسكونی شناسایی شده است كه نیازمند نوسازی هستند و 15 درصد جمعیت تهران در آن ساكن هستند.
وی با اشاره به این كه در طول دو سال گذشته 12 هزار و 128 واحد فرسوده برای دریافت تسهیلات بانكی به بانكهای عامل معرفی شدهاند، تاكید كرد: سقف تسهیلات پیشبینی شده نوسازی در سال جاری 300 میلیارد تومان است.
تنظیم: هومن بهلولی