تبیان، دستیار زندگی
این روزها گردشگران حرفه ای می دانند که اگر می خواهند بدانند كه در كجا قراردارد، راه به چه سمتی است و یا با چه سرعتی در حركت هستند، باید از GPS استفاده كنند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

راهیابی با GPS

GPS موقعیت یابی است که بر روی صفحه دیجیتالی اش موقعیت هر لحظه شما را توسط ماهواره نشان می دهد. حتی اگر در كوه جنگل و یا دریا باشید تنها با زدن دكمه go میتوانید حركت كنید تا تمام حركت تان بر روی این صفحه ثبت و ضبط شود. علاوه بر این جی پی اس به شما این امکان را می دهد تا هر نقطه ای را که خواستید علامت گذاری کنید تا در صورت لزوم مسیر میانبر برگشت از آن نقطه را از جی پی اس سوال کنید.

آموزش راهیابی با gps

طرز کار جی پی اس به این صورت است که مدام با چند ماهواره تماس برقرار می کند. این ماهواره ها هر روز 2 بار در مدارهایی دقیق به دور زمین می گردند و اطلاعاتی را به زمین مخابره می کنند. گیرنده های GPS این اطلاعات را دریافت کرده و با انجام محاسبات هندسی، محل دقیق گیرنده را نسبت به زمین محاسبه می کنند. در واقع گیرنده زمان ارسال سیگنال توسط ماهواره را با زمان دریافت آن مقایسه می کند. از اختلاف این دو زمان فاصله گیرنده از ماهواره تعیین می شود. بعد این عمل را با داده های دریافتی از چند ماهواره دیگر تکرار می کند و به این ترتیب محل دقیق گیرنده را با اختلافی ناچیز، معین می کند.

یار همیشگی سفر

گیرنده های GPS هر قدر هم که انواع مختلفی داشته باشند، باز معمولاً علائم و اصطلاحات آنها شبیه هم است. به عنوان مثال، در صفحه Sky View ، موقعیت ماهواره ها و قدرت سیگنال های دریافتی از آنها را می توان دید. در صفحه Map  موقعیت مکانی خود و نقاط مورد نظر و یا مسیر طی شده ( Track )، قابل مشاهده است. در صفحه Pointer ، جهت حرکت به همراه سایر اطلاعات جغرافیایی بیان می شود. در صفحه Trip Computer  هم سایر اطلاعات سفر مثل زمان و سرعت و...

کجا استفاده کنیم؟

آموزش راهیابی با gps

اگر از گیرنده GPS استفاده می کنید یادتان باشد یک نقشه و قطب نما هم همراه ببرید. به هر حال در هر لحظه ممکن است باتری جی پی اس تان تمام شود یا حتی در تپه های ماسه ای، بیابانها یا سایر فضاهای باز و پهناور گیر بیفتید که لندفرم های مشخصی ندارند و ماهواره ممکن است نتواند دقیق موقعیت را بررسی کند.

اما ارزش واقعی جی پی اس را در کوهستان درک خواهید کرد! اگر هوا مساعد باشد که همه چیز ایده آل است و شما به جای مقایسه مداوم و وقت گیر نقشه با توپوگرافی، می تواند از مناظر اطراف لذت بیشتری ببرید. اگر هم هوای کوهستان نامساعد باشد که می توانید به راحتی راهتان را از میان مه و بارش باران و  برف، پیدا کنید و نگران گم کردن مسیر نباشید. بنابراین نیاز به توضیح نیست که جی پی اس ها باد و باران و ابر و مه و برف را حریفند و تا زمانی که گیرنده بتواند آسمان بالای سر خود را با حداقل 3 ماهواره ببیند، قابل استفاده خواهد بود. اما جی پی اس هم با همه توانایی هایش گاهی رفیق نیمه راه می شود و ممکن است درست در جایی که به کمکش نیاز دارید مثل یک اسباب بازی بی مصرف به نظر برسد.  این دستگاه برای غارها، جنگل های انبوه، تنگه ها یا دره های باریک و... ساخته نشده اند چون حیات جی پی اس به باز بودن فضای بالای سر آن است و این حتما از کم لطفی شماست اگر از جی پی اس توقع دارید از داخل غار نجاتتان دهد!

چه جی پی اسی بخریم؟

آموزش راهیابی با gps

گردشگران حرفه ای می دانند که اگر قرار است مکانیابی درستی از موقعیتشان داشته باشند و بدانند راه به چه سمتی است یا با چه سرعتی در حركت هستند، باید از GPS استفاده كنند. وجود این دستگاه حتی در ماشین ها هم ضروری است تا اگر به فرض دجار سانحه شدید، در كنار هر جاده ای بتوانید با فشار دادن یك كلید موقعیت را به نزدیک ترین مركز اورژانس اطلاع دهید. اما شما بسته به نوع مصرف و بودجه ای که دارید می توانید از طیف وسیع گیرنده های GPS بهره ببرید. البته بعد از آنکه مطمئن شدید که نقشه مناسب در برنامه های این جی پی اس تدارک دیده شده است. درباره قیمت جی پی اس هم زیاد نگران نباشید. کاهش قیمت این دستگاه ها به حدی بوده که اگر بخواهید یک جی پی اس خوب داشته باشید کافی است در حد قیمت یک گوشی موبایل هزینه کنید. البته یادتان باشد که همه جی پی اس ها در ایران جواب نمی دهند. اما از بین دستگاه هایی که طرفداران زیادی در کشور ما دارند، می توان به مدل های Garmin12و Extrax vista اشاره کرد كه هر دو قابلیت خوبی برای گردشگری در طبیعت دارند. این دستگاه ها مجهز به سیستم Fish finder یا ماهی یاب هستند که كاربرد بسزایی در صیادی دارد. ماهی یاب با اتصال به آب دریا یا رودخانه می تواند ماهی های بالای پانزده سانتی متر را در صفحه نشان دهد و علاوه بر آن فاصله ماهی را هم در عمق نشان تان بدهد. البته فیش فایندر های حرفه ای تری هم وجود دارند كه ماهی های كوچكتر از پانزده سانت را نشان می دهند. بنابراین اگر به هر دلیلی در طبیعت گیر افتادید، جی پی اس هم ماهی دستتان می دهد و هم ماهیگیری را بهتان می آموزد تا مجبور نباشید برای سیر کردن شکمتان دست به دامن حشرات کبابی شوید!

هر چه نقشه های منطقه ای که در حافظه گیرنده بارگذاری می شود دقیق تر باشد، سرویس هایی که از GPS می توان دریافت داشت نیز ارتقا پیدا می کنند. برای مثال، می توان از GPS مسیر نزدیکترین پمپ بنزین، تعمیرگاه و یا ایستگاه قطار را سوال کرد و مسیر پیشنهادی را دنبال کرد.


گروه گردشگری تبیان- الهام مرادی

اقتباس از سایت بیابان های ایران