دندانپزشکی فقط برای درمان نیست
امروز 23 فروردین، روز دندانپزشکی است. به همین بهانه به سراغ یکی از دندانپزشکان کشورمان به نام خانم دکتر صدیقه عظیمی رفتیم تا نقطه نظرات ایشان راجع به بهداشت و سلامت دندان ها را جویا شویم...
شیری، دائمی، عقل
دندان های شیری از سن شش سالگی شروع به افتادن می کنند و در سن 12 سالگی تمام دندان های شیری جایگزین شده اند.
البته دندان هایی هم هستند که از ابتدا دائمی هستند و به نام دندان های دائمی و کرسی شناخته می شوند، که اولین آن ها در سن شش سالگی درآمده و بعدی ها در 12 سالگی و دندان های عقل معمولا در 18 سالگی در می آید. همان طور که می بینید تقریبا این فواصل شش سال، شش سال هستند.
رویش دندان عقل ممکن است تا 30 سالگی طول بکشد و بعضی هم اصلا جوانه ی دندان عقل ندارند و هیچ گاه دندان عقل در نمی آورند؛ جالب است بدانید که در اسکلت دندان های گذشته دیده شده که انسان ها در ابتدا 4 دندان کرسی داشته اند و الان به 3 تا رسیده و ممکن است در آینده 2 تا شود. به علاوه برخی افراد اصلا دندان های شیری شان نمی افتد و همین دندان ها در دهان شان تا آخر باقی می ماند.
پیشگیری بهتر از درمان
از 12 سالگی به بعد دندان های برخی کودکان شیار های عمیقی دارد که مستعد پوسیدگی است؛ چرا که مواد غذایی در آن گیر می کند و معمولا زود پوسیده می شود.
بنابراین یک سری کارها را باید برای پیشگیری از این پوسیدگی انجام دهند که در واقع این شیار ها را می بندد. به این عمل، شیارپوشی یا فیشور سیلنت (fissure sealant) می گویند.
مراجعه هر شش ماه یک بار به دندانپزشک و استفاده از مسواک و نخ دندان و جلوگیری از مصرف مواد قندی و مواد چسبنده مثل پفک کمک می کند تا دندان سالم بماند.
دندان های مرتب
این دندان هایی که در می آیند خیلی اوقات نحوه قرار گرفتن شان نامرتب و یا بد شکل است که برای درمان این موضوع یکی از رایج ترین روش ها، ارتودنسی است که اگر فک کوچک باشد یکی دو تا از دندان ها که خیلی مهم نیستند کشیده می شوند و از این فضا برای مرتب کردن دندان های دیگر استفاده می شود. ولی اگر مساله خیلی شدید نباشد و یا فرد تمایلی به انجام ارتودنسی نداشته باشد راه های جدیدی وجود دارد که یکی از آن ها لامینیت است که در واقع یک پوسته ی چینی روی دندان قرار داده می شود که هم، شکل و هم، رنگ دندان را اصلاح می کند و هم آن زیبایی که مدنظر فرد است را به وجود می آورد. با مواد هم رنگ دندان(کامپوزیت) هم می توان فاصله را اصلاح کرد و یا بد رنگی یا کجی اش را اصلاح کرد.
*مطالب مرتبط:
به کدام دندانپزشک مراجعه کنیم؟
مراحل عصب کشی دندان(با تصاویر)
مراحل پُر کردن دندان(با تصاویر)