تبیان، دستیار زندگی
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام این موضوع را مورد بررسی قرار دادند و پس از کسب موافقت لازم، هیئت موسس آخرین وقفنامه را در ماه رمضان سال جاری بررسی کرد و به تصویب رساند و در نهایت صیغه وقف خوانده شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حاشیه دانشگاه آزاد در سال 88

زارع دانشگاه آزاد جاسبی

خبرگزاری مهر - پرونده نوروزی دانش و دانشگاه: وقف دانشگاه آزاد که صیغه آن نیز به گفته رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خوانده شده است یکی از رویدادهای مهم دانش و دانشگاه در سال 1388 بود. رویدادی که حتی عبدالله جاسبی در پیام نوروزی خود نیز به آن اشاره کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، دانشگاه آزاد اسلامی در سال 1388 کانون خبرهای داغی در عرصه آموزش عالی بود. وقف این دانشگاه که با مخالفت برخی مسئولان همراه شد در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز مورد بررسی قرار گرفت اما در تمام این مدت، دانشگاه آزاد اسلامی این موضوع را همچنان مطرح کرد. البته بحث اصلاح اساسنامه این دانشگاه و تعیین سقف برای ریاست آن از دیگر خبرهای داغ این دانشگاه بود که رنگ و بوی سیاسی هم به خود گرفت.

ماههای ابتدایی سال جاری که روزهای پایانی آن را طی می کنیم زمزمه هایی مبنی بر امکان وقف دانشگاه آزاد اسلامی توسط هیئت موسس این دانشگاه فضای جامعه خبری را فرا گرفت. هر چند در ابتدای امر و با وجود تمرکز اذهان عمومی بر اخبار اطلاعات خبر وقف دانشگاه آزاد اسلامی چندان جلب نظر نکرد اما به یک باره موضوع وقف دانشگاه آزاد اسلامی از اهمیت و حساسیت خاصی برخوردار شد و به یکی از بحث برانگیزترین و چالشی ترین مسائل روز بدل شد.

کریم زارع عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی در همان زمان در گفتگو با خبرنگار مهر دلایل مصوبه هیئت موسس برای وقف اموال دانشگاه را اعلام کرد و گفت: وقف دارایی‌ها و اموال دانشگاه آزاد اسلامی با موافقت مسئولان صورت گرفته تا در صورت انحلال این دانشگاه دارایی آن در اختیار نهادهای دیگر قرار نگیرد.

معاون پارلمانی دانشگاه آزاد اسلامی در این گفتگو همچنین تاکید کرد: اعتقاد دارم که دانشگاه آزاد اسلامی در کشتی نوح بوده و هیچ خطری به آن آسیب نمی رساند.

هر چند در ابتدای امر و با وجود تمرکز اذهان عمومی بر اخبار اطلاعات خبر وقف دانشگاه آزاد اسلامی چندان جلب نظر نکرد اما به یک باره موضوع وقف دانشگاه آزاد اسلامی از اهمیت و حساسیت خاصی برخوردار شد و به یکی از بحث برانگیزترین و چالشی ترین مسائل روز بدل شد

زارع  یادآور شد: مدتهاست که در برخی محافل گفته می شود که درآمد این دانشگاه به اعضای هیئت موسس می رسد در صورتی که این خلاف واقع بود و حال با وقف اموال این دانشگاه این شائبه نیز برطرف شده است و مردم اطمینان خاطر دارند که اموال این دانشگاه به شخص خاصی تعلق ندارد.

محمدرضا مخبر دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی در واکنش به اظهارات معاون پارلمانی دانشگاه آزاد به مهر گفت: وقف اموال و دارایی های دانشگاه آزاد اسلامی باید در قالب اصلاح اساسنامه این دانشگاه بررسی شود و با طرح از سوی مسئولان دانشگاه آزاد واقع نمی شود.

وی اضافه کرد: هیئت موسس دانشگاه آزاد اسلامی پیشنهادات خود را در زمینه اصلاح اساسنامه ارائه کرده است که در جلسات آینده شورا بررسی می شود.

مخبر گفت: این طور نیست که با مطرح شدن بحث وقف از سوی مسئولان دانشگاه آزاد، وقف این دانشگاه هم انجام شود زیرا وقف جزئی از اساسنامه دانشگاه است و مسئله نحوه روشن کردن دخالت در داراییهای دانشگاه آزاد است که باید در اصلاح اساسنامه به آن توجه شود.

با وجود این اظهارات از سوی طرفین بود که بحث وقف دانشگاه آزاد اسلامی از موضوعی مختص به آموزش عالی کشور به دستمایه ای برای موضع گیری های سیاسی و فشار به طرف مقابل بدل شد.

جاسبی

اما عبدالله جاسبی که در شصتمین نشست مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، وقف این دانشگاه را حتمی و قطعی دانسته بود در برنامه ای دیگر از دانشگاه آزاد اسلامی پرده از داستان وقف برداشت و گفت: مسئله وقف از دو سال گذشته مورد مطالعه قرار گرفت که ایده اصلی آن متعلق به خودم بود. در ادامه موضوع را با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح کردم که ایشان در ابتدا تردید داشتند اما سپس موافقت کردند.

وی ادامه داد: این مسئله در جلسه هیئت موسس دانشگاه آزاد مطرح شد که مورد استقبال قرار گرفت. پس از اینکه هیئت موسس با اصل موضوع موافقت کرد موضوعات فقهی وقف مورد بررسی قرار گرفت.

جاسبی افزود: پس از آن رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام این موضوع را مورد بررسی قرار دادند و پس از کسب موافقت لازم، هیئت موسس آخرین وقفنامه را در ماه رمضان سال جاری بررسی کرد و به تصویب رساند و در نهایت صیغه وقف خوانده شد.

رئیس دانشگاه آزاد با بیان این مطلب که در ماه گذشته سند مادر دانشگاه آزاد برای اموال دانشگاه تنظیم و به ثبت رسید، گفت: در حال حاضر 10 عدد سند به ثبت رسیده و طی مدت 6 ماه تا یک سال آینده دیگر سندها نیز به ثبت خواهد رسید.

آیت الله هاشمی رفسنجانی نیز درباره سازگاری وقف اموال بیش از 40 هزار میلیارد تومانی دانشگاه آزاد اسلامی با اصول فقهی اعلام نظر کرد و گفت: "شخصا از مقام معظم رهبری در این باره استفاء کرده ام که ایشان در پاسخ به آن گفتند، می توانید."

با وجود همه این کشمکشها و اختلاف نظرها یکی از مسئولان ارشد سازمان اوقاف و امور خیریه کشور درباره وقف اموال دانشگاه آزاد گفت: مسئولان این دانشگاه می توانند اموالی را که متعلق به خود دانشگاه است وقف کنند اما درباره اموال دولتی که در اختیار دارند نمی توانند اقدامی انجام دهند.

هر چند این اظهارنظر نیز مطرح شد اما همچنان بحث درباره وقف اموال دانشگاه آزاد به عنوان یک اختلاف میان مسئولان دانشگاه آزاد و هیئت موسس و امنای آن با برخی مسئولان دولتی کشور ادامه دارد.

دکتر عبدالله جاسبی نیز در سال جاری و پس از طرح موضوع وقف اموال این دانشگاه بارها در سخنرانیهای خود این موضوع را مورد تاکید قرار داد. تاکیدات جاسبی تا جایی ادامه دارد که وی در تبریک نوروزی خود به دانشگاهیان نیز به این موضوع اشاره کرده است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام این موضوع را مورد بررسی قرار دادند و پس از کسب موافقت لازم، هیئت موسس آخرین وقفنامه را در ماه رمضان سال جاری بررسی کرد و به تصویب رساند و در نهایت صیغه وقف خوانده شد

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در پیام نوروزی خود تاکید کرد: وقف اموال و دارایی های دانشگاه پس از استعلام از نظر فقهی مقام معظم رهبری و پیگیری های هیئت موسس دانشگاه به فرجام رسید. وقف این میزان از اموال و دارایی ها بزرگ ترین وقف در طول تاریخ به شمار می آید.

جاسبی در بخشی از این پیام نیز آورده است: تدوین سند راهبردی برای توسعه پژوهش با شاخصهای تعریف شده تا افق 1404 در دانشگاه از موفقیتهای این دانشگاه است.

اساسنامه دانشگاه آزاد و تعیین سقف برای ریاست این دانشگاه

از دیگر رویدادهایی که در سال 1388 درباره دانشگاه آزاد اسلامی اتفاق افتاد اصلاح اساسنامه این دانشگاه در شورای عالی انقلاب فرهنگی بود.

اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد که با اصرار برخی مسئولان همراه بود بالاخره در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت و این شورا در نهایت در دی ماه این اساسنامه را نهایی کرد.

دکتر منصور کبگانیان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی پس از پایان کار اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد در گفتگو با مهر گفت: اصلاح اساسنامه دانشگاه آزاد به طور کامل تمام شد و همه موارد مربوط به دانشگاه آزاد چه در بخش مالکیت اموال و چه ترکیب هیئت امنا و همچنین هیئت امناهای استانها به تصویب رسید و همه موارد به صورت شفاف در اساسنامه درج شد.

وی افزود: بنابراین همه شبهات و نگرانی های موجود در زمینه دانشگاه آزاد در این اساسنامه به طور کامل درج شد که مراجع قانونی از این پس می توانند بر اساس این اساسنامه اقدامات دقیق و لازم را انجام دهند.

کبگانیان در پاسخ به این سئوال که آیا دانشگاه آزاد می تواند به پروسه وقف اموال خود همچنان ادامه دهد، گفت: بر اساس اساسنامه اموال دانشگاه آزاد نه متعلق به دولت است و نه شخص خاص یا بخش خصوصی، بلکه این اموال عمومی است. حال از نظر شرعی، فقهی و حقوقی مسئولان و متحصصان امر می توانند در زمینه اموال دانشگاه آزاد تصمیمگیری کنند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به پرسش دیگر مهر در زمینه ادامه فعالیت جاسبی در ریاست دانشگاه آزاد تا چهار سال آینده به عنوان اولین دوره چهارساله ریاست دانشگاه آزاد بر اساس اساسنامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی به مهر گفت: به محض ابلاغ اساسنامه، این اساسنامه لازم الاجرا است و هیئت مورد نظر در دانشگاه آزاد اسلامی باید رئیس پیشنهادی را به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی کند تا در زمینه شخص معرفی شده توسط دانشگاه آزاد در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصمیمگیری شود.

سال 1388 با تمام فراز و فرودهایش برای دانشگاه آزاد اسلامی پایان یافت. دانشگاهی که اساسنامه آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی اصلاح شد که در آن بر تعیین سقف برای ریاست دانشگاه آزاد و حتی وقف اموال این دانشگاه مواردی مورد تاکید قرار گرفت.

تنظیم:س.آقازاده