تبیان، دستیار زندگی
قرار بر این بود که در اینجا نگاهی داشته باشیم به این پژوهشکده و فعالیت¬هایش اما نمی¬توان این جنین 20 ساله را تشریح کرد ، از چگونه زاده شدنش گفت و از دکتر سعید کاظمی آشتیانی یاد نکرد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تولد رویان

به یاد دکتر سعید کاظمی آشتیانی

نام پژوهشکده ی رویان را بی شک در رسانه ها زیاد شنیده اید. شنیدن این نام چه چیزی رو برای شما تداعی می کند؟ رویان ممکن است برای شما یادآور جانوران شبیه سازی شده یا سلول های بنیادی و بانک خون بند ناف باشد و یا شاید هم به یاد کلینیک های درمان ناباروری می افتید. اما شنیدن این نام چه کسی را به یاد شما می آورد؟

پژوهشکده رویان

قرار بر این بود که در اینجا نگاهی داشته باشیم به این پژوهشکده و فعالیت هایش اما نمی توان این جنین 20 ساله را تشریح کرد ، از چگونه زاده شدنش گفت و از

دکتر سعید کاظمی آشتیانی یاد نکرد.

رویان ثمره ی زندگی ای است که اول فروردین 1340 در تهران آغاز شد و در 15 دی ماه 1384 در قطعه ی 60 بهشت الزهرای تهران خاتمه یافت. دکتر سعید کاظمی آشتیانی  تحصیلات دانشگاهی خود را در سال 1358 از دانشکده ی توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران در رشته ی فیزیوتراپی آغاز کرد. پس از تعطیلی دانشگاه ها به دلیل انقلاب فرهنگی و به دنبال آن  حضور در جبهه های جنگ سرانجام در سال 1369 موفق به کسب مدرک کارشناسی ارشد فیزیوتراپی از دانشگاه علوم پزشکی ایران گردید. دکتر کاظمی سپس تحصیلات خود را در رشته ی علوم تشریح، گرایش جنین شناسی در دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد و در سال 1376 با ارائه ی رساله ی دکترای خود در زمینه ی کاشت جنین موفق به دریافت مدرک Ph.D در این رشته شد.

روحیه ی فداکارانه و جهادگرانه ی حاکم بر دهه ی 60، که دهه ی جهاد و تلاش برای آبادانی ایران بود، در وجود دکتر کاظمی تبلور یافته و با تاسیس جهاد دانشگاه علوم پزشکی ایران توسط وی و دو تن از همکارانش در سال 1365 شروع به درخشیدن می کند.

دکتر کاظمی تا سال 1370 عهده دار مسئولیت بخش طراح ها و تحقیقات این نهاد بود و ازسال 1371 به بعد با حکمی از سوی رئیس وقت جهاد دانشگاهی به سمت ریاست جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران منصوب گشت و تا پایان حیاتش عهده دار این مسئولیت بود.

دغدغه های علمی  اجتماعی دکتر کاظمی که فراتر ازحیطه ی وظایف یک دانشمند صرف، و در قد و قامت نخبگان یک جامعه بود، تلاش و پیگیری فراوان وی برای "ورود دانش بن یاخته به ایران" را سبب شد. همچنین دکتر کاظمی بر "اعتلای دانش ناباروری" در ایران تاکید داشت و آرزوی وی ورود ایران به بازار داغ رقابت های علمی بود. لطف الهی و تلاش و ممارست وی  در راه رسیدن به اهداف ملی اش سبب شد تا صدایش شنیده شود و مورد حمایت قرار گیرد.

به این ترتیب دکتر کاظمی توانست با پیگیری های فراوان پژوهشکده ی رویان را با هدف ارائه خدمات درمان ناباروری و انجام پژوهش های بنیادی و كاربردی در زمینه علوم و فناوری های كمك كننده باروری  (ART)در سال 1369 تاسیس کند. پژوهشکده ی رویان که هم اکنون مشهورترین و بزرگترین مرکز در نوع خود در کشور است و سالیانه 2500 درمان IVF در آن صورت می گیرد و در عین حال دارای معتبرترین دپارتمان های جنین شناسی و علوم سلولی- مولکولی کشور است، از سال 1370 فعالیت رسمی خود را آغاز کرد. در بیست و سوم آبان سال 1377 با حكم دكتر منتظری رییس وقت جهاد دانشگاهی، دکتر کاظمی با حفظ سمت ریاست جهاد دانشگاهی دانشگاه علوم پزشکی ایران، به ریاست این پژوهشکده منصوب شد و تا پایان عمر عهده دار مدیریت پژوهشکده رویان و جهاد دانشگاهی دانشگاه ایران بود.

دکتر سعید کاظمی آشتیانی

با تلاش های دكتر سعید كاظمی آشتیانی و همكارانش برای ورود دانش سلولهای بنیادی به این مرکز، پژوهشكده رویان در سال 1380 به عرصه تحقیقات سلول های بنیادی وارد شد. این تحقیقات در سال 1382 با تولید رده ی سلول های بنیادی جنینی به نتیجه رسید و نام ایران در بین 10 كشور برتر دنیا كه به این فناوری دست یافته اند قرارگرفت.

بر اساس اعتقادی که مرحوم دکتر کاظمی به همکاری های علمی و کار گروهی داشت، بیش از 40 محقق علوم پایه و بالینی را برای کار در زمینه های فناوری بن یاخته، ژنتیک، جنین شناسی، علوم سلولی مولکولی، بیماری های زنان، آندرولوژی و درمان ناباروری جذب پژوهشکده کرد.

دکتر کاظمی و تیمش موفقیت های چشمگیری در ایران بدست آوردند از جمله:

• تولد اولین نوزاد حاصل از IVF در ایران (1371)

• تولد دومین کودک حاصل از ICSI در ایران (1373)

• دومین موفقیت ایران در بیوپسی بیضه ای برای درمان ناباروری مردان (1377)

• تولد اولین نوزاد حاصل از میکرواینجکشن اسپرماتوزوآی منجمد شده ی بیماری که دستگاه تناسلی اش خارج شده بود (1377).

• تولد اولین کودک حاصل از PGD در ایران (1382)

• تولید اولین رده ی سلول های بنیادی جنینی در ایران (1382)، که نام ایران را در میان ده کشور صاحب این فناوری قرار داد.

• وی  اولین بانک خون بند ناف ایران را به منظور استفاده از بن یاخته های خون بند ناف در سلول درمانی خانواده ها تاسیس کرد.

• شکل گیری گروه تحقیقاتی برای کلونینگ اولین گوسفند همانندسازی شده ی ایران در سال 1384. متاسفانه دکتر کاظمی موفق نشد تولد این موجود زاده ی رویانش را در سال 1385 ببیند.

دکتر کاظمی علاوه  بر تحقیق و پژوهش های علمی برای پیشرفت و توسعه ی علوم زیستی و پزشکی در ایران نیز فعالیت های به سزایی انجام داد. تاکیدی که همواره بر نقش و اهمیت علوم زیست شناسی در زندگی روزمره داشت وی را به سوی توسعه ی چندین متود با اهمیت درمان ناباروری و سلول درمانی چندین بیماری سوق داد.

نام دکتر کاظمی به راستی نام ماندگاری است که با درمان ناباروری و فناوری بن یاخته در ایران پیوند همیشگی یافته است.

دکتر کاظمی بیش از 30 مقاله در نشریات داخلی و هشت مقاله در نشریات بین المللی به چاپ رسانده است.

دکتر سعید کاظمی آشتیانی

از دیگر دستاوردهای دکتر کاظمی در طی زندگی کوتاه اما پربارش بنیانگذاری تعدادی از انجمن های علمی از جمله "انجمن پزشکی تولید مثل ایران" ، " شبکه تحقیقات بن یاخته ی ایران" و "انجمن آناتومی ایران" می باشد. ایشان به عنوان مشاور در همکاری نزدیک با این انجمن ها بود همچنین از سال 1377 انتشار مجله ی داخلی پزشکی "یاخته" را مدیریت کرد.

اعتقاد دکتر کاظمی به برقراری روابط علمی با دنیا  برای جریان یافتن دانش روز جهان در کشور و ارائه کارهای تحقیقاتی در سطح بین المللی وی را بر آن داشت تا در راه اندازی کنگره های علمی تلاش کند و با رهبری برگزاری 6 دوره کنگره ی بین المللی سالیانه ناباروری و فناوری های مرتبط و یک دوره کنگره ی بن یاخته این زمینه را فراهم کرد تا محققان داخلی بتوانند از آخرین یافته های درمان ناباروری و فناوری بن یاخته اطلاع یابند و بهترین کارهای خود را ارائه کنند. برقراری این کنگره ها باعث شکل گیری همکاری های مشترک و جدید در زمینه ی ناباروری و بن یاخته در بین محققان کشور شد.

دکتر کاظمی به پاس خدمات ارزشمند و دستاوردهای برجسته ی علمی اش در چهارمین دوره ی مراسم چهره های ماندگار به عنوان یکی از چهره های ماندگار ملی شناخته شد. نام دکتر کاظمی به راستی نام ماندگاری است که با درمان ناباروری و فناوری بن یاخته در ایران پیوند همیشگی یافته است.

 روحش شاد و راهش مستدام

گردآوری ونگارش: سمانه سادات عنایتی

تنظیم برای تبیان:محسن مرادی

مطالب مرتبط:

بن یاخته ها(1)

بن یاخته ها(2)

درمان ناباروری مردان

درمان ناباروری زنان

ژن کلونینگ

ناقل های ژن کلونینگ(1)

ناقل های ژن کلونینگ(2)

ناقل های ژن کلونینگ(3)