مهربانی با خود
افرادی که نسبت به خود و نیازهای خود بیتوجه هستند نمیتوانند ادعای خوشبختی کنند. این افراد در معرض خطر ابتلا به اختلالات روانی از جمله افسردگی هستند. بر این اساس میتوان گفت که یکی از گامهای اساسی بهداشت روانی، صلح با درون و بیرون خود است.
به عبارتی باید دوست مهربانی برای خود باشیم، با اجرای روشهای زیر میتوانیم تا حدودی به این هدف برسیم:
برای خودمان وقت بگذاریم
باید سعی کنیم ساعتهایی را در روز یا هفته به خودمان اختصاص دهیم، به فعالیتهایی که برایمان لذتبخش است بپردازیم. فعالیتهای لذتبخش میتواند انرژی را برای ما در زندگی تامین کند. بنابراین باید این امر را جدی گرفت.
با جسم و بدن خود مهربان باشیم
اگر باور داشته باشیم که فردی بیهمتا و بینظیر هستیم با جسم خود نیز با مهربانی رفتار خواهیم کرد و به سلامتی خود از طریق استراحت کافی، ورزش، تغذیه مناسب و ... توجه میکنیم.
با روح و روان خود مهربان باشیم
افرادی که با روح و روان خود مهربان هستند میدانند که نگرانی نسبت به آینده و افکار منفی و غیر منطقی آرامش آنها را به هم میریزد و در آنها استرس و اضطراب به وجود میآورد، پس سعی میکنند برای کمک به روح و روان خود از استرسهای زندگی خود کم کرده و از ذهن خود مراقبت کنند تا افکار منفی همچون علف هرز نتواند در مزرعه ذهن رشد داشته باشد.
خود را ببخشید
ما انسانها در مقام انسان حق اشتباه داریم. در صورت بروز اشتباه باید خود را ببخشیم و به جای سرزنش و ملامت خود، سعی کنیم که از اشتباهات خود پند گرفته و از شکستها، پلی برای پیروزی بسازیم.
از انرژی خود درست استفاده کنیم
پس از ایجاد انرژی در درون ما، این انرژی باید در فعالیتهای جسمانی و روانی مصرف شود. میزان انرژی ما محدود است، پس باید سعی کنیم از آن در فعالیتهای سازنده به نحو احسن استفاده کنیم و در عین حال به خود فرصت تامین انرژی را هم بدهیم.
به رشد روحی و معنوی خود توجه کنیم
یکی از ابعاد انسان بعد معنوی اوست. افراد مهربان با خود، میکوشند صفات غیراخلاقی و ناپسند را از خود دور کرده و صفات مثبت و نیکو را جایگزین آن کنند. این افراد معمولاً بیش از دیگران به مسائل اخلاقی پایبند هستند. بنابراین ارزشهایی مانند راستگویی، صداقت، پاکدامنی و فروتنی برای آنها مهم است و سعی میکنند این ارزشها را در خود ایجاد کنند.
ارزشهایی مانند راستگویی، صداقت، پاکدامنی و فروتنی برای افراد مهربان مهم است و سعی میکنند این ارزشها را در خود ایجاد کنند.
خود را با کسی مقایسه نکنیم
ما باید به جای رقابت با دیگران، با گذشته خود رقابت کنیم و به جای ظاهربینی و سطحینگری که میتواند چشم و همچشمی و آتش حسادت را بیدار کند در زندگی به نکات مثبت شخصیت و زندگی خود توجه کنیم. چرا که ما عادت داریم مقایسه کنیم و چه بهتر که خود را با گذشته خویش مقایسه کنیم و سعی در رشد و تعالی خود داشته باشیم.
در صورت بروز مشکل حتماً به مشاور مراجعه کنیم
اگر در زندگی ما مسائلی وجود دارد که ما را آزار میدهد باید بتوانیم درباره آن با کسی حرف بزنیم، هر گاه نتوانستیم با گذشته خود کنار بیاییم یا اگر اشتغال ذهنی پیدا کردیم حتماً باید با مشاور در میان بگذاریم. با این کار به آرامش بیشتری میرسیم و راهکارهایی نیز برای مقابله با عوامل استرسزا فرا میگیریم.
امید است با به کارگیری روشهای ارائه شده بتوانیم دوست خوب و مهربانی برای خودمان باشیم.
به راستی چه کسی بهتر از ما میتواند بهترین دوست برای ما باشد.
هما رنجبر
دوست نوجوانان
تنظیم:بخش کودک و نوجوان
**************************************