خصوصیات یاران قائم(عج)
در روایات ویژگىهاى زیادى براى یاران حضرت مهدی(علیهالسلام) شمرده شده كه برخى مربوط به ویژگىها و صفات ظاهرى و جسمانى است و برخى دیگر مربوط به خصایل اخلاقى و روحى .
خصایص روحى
شاید بتوان گفت: كه مهمترین ویژگى یاران امام(علیهالسلام) این است كه آنها مصداق كامل «اولیاء الله» (دوستان خدا) هستند. در قرآن كریم مىفرماید:
"ألا إنَّ اَوْلیاءَ اللهِ لا خَوْفٌ عَلَیهم وَ لا هُمْ یحزنون"(1)؛ آگاه باشید كه بر دوستان خدا بیمى نیست و غمگین نمىشوند.
این كه كسى از هیچ چیز ترسى به دل راه ندهد و اندوهگین نشود تنها زمانى امكانپذیر است كه جز خدا نبیند و جز به او نیندیشد. این اوج كمال آدمى و بالاترین مرتبهاى است كه یك انسان مىتواند بدان دست یابد.
امام صادق(علیهالسلام) مىفرماید: خوشا به حال شیعیان قائم كه در زمان غیبتش منتظر ظهور او و فرمانبردارش هستند، آنان اولیاى خدا هستند، همانها كه نه ترس آنها را فرا مىگیرد و نه اندوهگین مىشوند.(2)
یاران قائم همچنان كه در بالاترین درجه تقوا و پرهیزگارى قرار دارند، از نظر كمال علمى نیز در بالاترین درجه قرار گرفته و از جام حكمت الهى و معرفت دینى، چنانكه باید، سیراب شدهاند. حضرت على(علیهالسلام) در این باره مىفرماید:
... پس گروهى در آن فتنهها صیقلى مىشوند، مانند صیقل دادنی که آهنگر به شمشیر میدهد، دیدههاى آنها به نور قرآن جلا داده و تفسیر در گوشهایشان جا گرفته شود. در شب، جام حكمت را به آنها بنوشانند بعد از این كه در بامداد هم نوشیده باشند.(3)
خلاصه این كه یاران قائم در چنان مرتبهاى از زهد و تقوا و علم و معرفت قرار دارند كه همه كائنات در برابر آنها سرِ تسلیم فرود مىآورند و زمین و آسمان به وجود آنها افتخار مىكند.
امام باقر(علیهالسلام) مىفرماید: گویى كه یاران قائم را مىبینم كه شرق و غرب (جهان را) در نوردیدهاند. همه چیز در برابر آنها سرِ تسلیم فرود مىآورد حتى درندگان زمین و آسمان به دنبال خشنود ساختن آنها هستند. قطعهاى از زمین به قطعه دیگر مباهات كرده و مىگوید: امروز مردى از یاران قائم از من گذر كرده است.(4)
ویژگىهاى جسمانى
یاران امام مهدى(علیهالسلام) از نظر صفات جسمى و نیروى بدنى سرآمد روزگار بوده و كسى را یاراى مقابله با آنها نیست. امام صادق(علیهالسلام) در وصف توان بدنى یاران قائم(عج) مىفرماید:
لوط (علیهالسلام) كه مىفرمود: «اى كاش در برابر شما قدرتى مىداشتم یا مىتوانستم به تكیهگاهى استوار پناه ببرم»(5) در آرزوى نیرو و توان قائم (عج) و به یاد قدرت و استوارى یاران او بود، زیرا به هر كدام از آنها قدرت چهل مرد داده شده و قلب آنها محكمتر از پارههاى آهن است. اگر به كوههایى از آهن برخورد كنند آنها را از جا بر مىكنند و شمشیرهاى آنان از حركت باز نمىایستد، مگر زمانى كه خداوند(عزوجل)، خشنود شود.(6)
تعداد یاران قائم(عج)
قول مشهور این است كه تعداد یاران امام عصر(عج) 313 نفر هستند كه در روایتهاى متعددى به آن اشاره شده است. در روایتى «مفضل بن عمر» از امام صادق(علیهالسلام) چنین نقل كرده است:
مثل این است كه قائم(علیهالسلام) را بر منبر (مسجد) كوفه مىبینیم، در حالى كه 313 مرد به عدد اهل بدر گرد او را گرفتهاند. آنها مردان جنگاور و حاكمان خدا در زمین او و بر خلق اویند.(7)
با توجه به روایت دیگر به این نتیجه مىرسیم كه یاران آن حضرت منحصر به تعداد یاد شده نبوده و این تعداد كسانى هستند كه از آغاز حركت حضرت مهدى(عج) ایشان را همراهى مىكنند، اما به تدریج بر این تعداد افزوده مىشود. البته ناگفته نماند كه این 313 نفر به دلیل خصایل برجستهاى كه دارند نقش فرماندهى و رهبرى را در لشكر آن حضرت به عهده دارند.(8)
در روایتى ابوبصیر از امام صادق(علیهالسلام) چنین نقل كرده است:
قائم از مكه خارج نمىشود، مگر زمانى كه تعداد كسانى كه به گرد او جمع آمدهاند، تكمیل شود. پرسیدم: این تعداد چند نفر است؟ آن حضرت فرمود: دو هزار نفر، جبرئیل در سمت راست او و میكائیل در سمت چپ او حركت مىكند و ... .(9)
برگرفته از کتاب سپیده امید، سید حسین اسحاقى
تنظیم گروه دین و اندیشه تبیان، هدهدی
1- یونس (10) آیه 62.
2- شیخ صدوق، اكمال الدین و اتمام النعمه، ج 2، ص 357، ح 54.
3- نهج البلاغه، ترجمه و شرح علینقى فیض الاسلام، خطبه 150، ص 458 - 459.
4- بحارالانوار، ج 52، ص 327.
5- هود (11) آیه 80.
6- بحارالانوار، ج 52، ص 327، ح 44 به نقل از: موعود، ش 9، ص 32. خلیل منتظر قائم.
7- بحارالانوار، ج 52، ص 326، ح 42.
8- موعود، ش 9، ص 34.
9- بحارالانوار، ج 52، ص 367 - 368، ح 152.