تربیت کودکی قانون مدار
چگونه فرزندان خود را پای بند مقررات کنیم؟
همه والدین دوست دارند که فرزندشان تابع قوانین و مقررات باشد و در مکانها و موقعیتهای مختلف رفتارهای مناسبی از خود نشان دهد. اما حتما خودتان متوجه شده اید که پایبند کردن کودکان به مقررات گاه کار مشکلی است و برای بسیاری از والدین، مواقعی پیش میآید که فرزندانشان به رعایت قوانین و مقررات، تن در نمیدهند و بارها از انجام آن سرپیچی میکنند. در اینجا، چندین راه برای اطاعت فرزندان شما از قوانین و مقررات، ارائه گردیده است.
به کودکان، حق صحبت بدهید
کودکان هم باید در تعیین مقررات و محدودیتها، حق صحبت داشته باشند باید فرصتی به آنان داده شود تا آنچه را که فکر و احساس میکنند، بازگو کنند. حتی یک کودک پنج تا شش ساله نیز میتواند با شما صحبت و شما را در وضع مقررات منصفانه، کمک کند اما شنیدن حرفهای او به این معنا نیست که به طور حتم، حرفش را بپذیرید و از خواستههای خود پرهیز کنید. البته برخی از محدودیتها را میتوانید به کمک کودکان وضع کنید و برخی دیگر را باید خود مقرر نمایید.
برای کودک خود استدلال بیاورید
اگر کودکان بدانند به چه دلیل مقرراتی برای آنان وضع میشود، بهتر پایبند آنها باقی میمانند جملهی «حق نداری با دوچرخه به خیابان بروی.» وضع قانون بدون دلیل است اما اگر بگویید: «دوچرخهسواری در خیابان، خطرناک است و ممکن است آسیبببینی.» در واقع، دلیلی ارائه میدهید و در این صورت، پذیرفتن آن سادهتر میشود.
از قبل اطلاع بدهید
ناگهان و بی مقدمه، قانون و محدودیت وضع نکنید اجازه دهید کودکان قبل از رعایت محدودیت، از وجود محدودیت و مقرراتی که وجود دارد، آگاه باشند. چگونه ممکن است وقتی شما هیچ حرفی نزدهاید، فرزندتان پیشاپیش بداند که نباید در خیابان، دوچرخهسواری کند یا اینکه تا چه ساعتی میتواند بیرون باشد؟
یادآوری کنید
کودکان گاهی مقررات و محدودیتها را فراموش میکند. اگر احساس میکنید فرزند شما قاعدهای را فراموش کرده
است، آنقدر صبر نکنید تا او به دردسر بیفتد و بعد اقدام کنید. اما اگر بعد از چندبار یادآوری، احساس کردید باز هم به رفتارش ادامه میدهد، جریمه لازم را برایش در نظر بگیرید.
منظورتان را به روشنی بیان کنید
محدودیتها را به طور کامل مشخص کنید. منظورتان را به روشنی بگویید و راهنماییهای لازم را بیان کنید. کودکان باید به طور دقیق بدانند که از آنان چه انتظارهایی دارید و آنان چه باید بکنند. از گفتن عبارتهای گنگ و نامشخص، خودداری کنید.
تا حد امکان از جملههای مثبت استفاده نمایید
سعی کنید در بیان مقررات برای فرزندتان، از جملههای مثبت استفاده کنید. به جای اینکه به فرزندتان بگویید: «با توپ داخل اتاق، بازی نکن.» بهتر است بگویید: «میتوانی با توپت در حیاط و روی چمنها بازی کنی.» در این صورت، فرزند شما با اشتیاق، قوانین و مقررات را اجرا مینماید.
هنگام صحبت با کودک خود از کلمات انتزاعی استفاده نکنید
کودکان شما در دوره ای از رشد هستند که هنوز توانایی درک بسیاری از کلمات و مفاهیم را ندارند بنابراین در هنگام گفتگو با آنها از واژه هایی که تناسبی با سن آنها ندارد و یا کلماتی که انتزاعی هستند، خودداری کنید. برای مثال در هنگام گفتگو با کودکتان و زمانی که او بر خواسته های خود پافشاری می کند به او نگویید" منطقی باش، چرا صحبتهای مرا درک نمی کنی؟" این شیوه صحبت برای کودکان غیر قابل هضم است. از واژه های ملموس و قابل فهم برای بیان مقاصد خود استفاده کنید.
منبع: ماهنامه شادکامی و موفقیت(همراه با تغییرات)- شماره 64
تنظیم برای تبیان- مریم عطاریان
مقالات مرتبط
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با بخش مشاوره روانشناسی سایت تبیان تماس برقرار کنید.
تهیه کتاب" نسیم مهر(1)" از فروشگاه اینترنتی تبیان به شما کاربران محترم توصیه می گردد.