فشار روانی در نوجوانان(1)
نوجوانی دوران دشواری است. پدر و مادرتان توقع زیادی از شما دارند، به تازگی در آزمون زیستشناسی مردود شدهاید، بهترین دوستتان مدام مدرسهاش را عوض میکند و امروز قرار است که در حضور هم شاگردیهای خود گزارشی بدهید. ضربان قلبتان تندتر از معمول میزند. کف دستتان عرق میکند. وضع معدهتان اندکی به هم خورده است. چه اتفاقی دارد میافتد؟ حدس بزنید قضیه چیست؟ شاید با فشار روحی (استرس) دست به گریبانید.
فشار روحی، خوب است یا بد؟
مادرتان تحت فشار اجرای طرح عظیم کاری بوده و برانگیخته شده است. پدر شما به علت مراقبت از مادربزرگتان و مشکلات ناشی از کار دچار فشار روانی گشته است. آیا چنین فشاری مطلوب است یا ناپسند؟
«در چند ماه گذشته خیلی سختی کشیدم. در این مدت پدر و مادرم مدام با یکدیگر دعوا میکردند. آزمونهای استعداد تحصیلی در حال نزدیک شدن است. اصلاً به فکر آنها نیستم. حالا با دوستانم دارم، موسیقی گوش میدهم و آرام میگیرم.»
هر کسی در طول دوره زندگانیاش، گاه هر روزه، فشار روحی را حس میکند. فشار یاد شده (که احساس برانگیخته یا نگرش عجیب و غریبی است) واکنش بدن شما به چیزی است که میخواهید انجام بدهید یا نه. این حس، بهنجار و گاه خوب بوده و سبب میشود که هدفمند شوید و کارها را به بهترین نحو به پایان برسانید: همچون هیجان پیش از بازی یا آمادگی جهت اجرای حرکات موزون. ولی برخی اوقات فشار روانی ناخوشایند به نظر میآید. خواب از چشمانتان ربوده میشود و احساس اندوه و تنهایی میکنید. این احساسات را نادیده نگیرید. فشار روحی را در کانون توجه خویش قرار دهید از خودتان مراقبت کرده و یاری بجویید.
نشانههای فشار روحی
طبیعتاً شما در مورد مسائل، تقریباً خون سردید. اما بعضی روزها خودتان را هم دوست ندارید. مادرتان میپرسد: «چته؟» و صمیمیترین دوستتان به شما میگوید: «بر مشکلاتت غلبه کن!» آیا نگرانید؟ بدن یا عواطفتان به شما خبر میدهد.
- آیا به هیچ دلیل موجهی احساس خستگی میکنید؟
- سردرد یا پشتدرد نامعلومی دارید؟
- خوابتان مختل است؟
- بیش از معمول، سرما میخورید؟
- جرقه ناگهانی خشم یا ستیز با اعضای خانواده و دوستانتان در دل شما زبانه میکشد؟
- مسائل جزیی شما را میآزارد؟
- احساس غمگینی، بدخلقی و تنهایی میکنید؟
- از لحاظ تفکر واضح، آن گونه که بر طبق معمول میاندیشیدی، دچار مشکل هستید؟ اگر پاسخ شما به هر کدام از پرسشهای بالا مثبت است، امکان دارد تحت فشار باشید پس از چه رو پریشان هستید؟
این وضع برای هر فردی تفاوت میکند، لیکن در زیرشماری از شرایط پرتنش عادی را آوردهایم. فهرست زیر را بخوانید، آیا هیچ یک از آنها به شما مربوط نمیشود؟
- مشکلات خانوادگی، این مشکلات شامل مسائلی همچون جدایی پدر و مادرتان از یکدیگر، معضلات مالی ، خشونت خانگی، مشکلات ناشی از مصرف مشروبات الکلی یا مواد مخدر، بیماری یا درگذشت عضوی از خانواده یا دوستی یکدل و ... میشود.
- فشار همسالان، آیا دوستتان از شما انجام اموری را میخواهند که خلاف میلتان است؟ همانند استعمال مواد مخدر یا باده گساری، آمیزش جنسی یا رفتن به جاهایی که مایل نیستید و...
- اعتماد به نفس، شیوهای که از نظر عاطفی یا جسمانی راجع به خویشتن حس میکنید، آیا فکر میکنید آن گونه که باید به اندازه کافی باهوش و دوست داشتنی نیستید؟
- نمرات شما، احساستان این است که نتیجه یک آزمون، زندگیتان را دگرگون میکند؟
- تلاشهای فراوانی در زندگی شما، کوشش در انجام کارهای متعدد امکان دارد سرگرمی شمرده شود، لیکن ممکن است فرصت مناسب را در اختیارتان نگذارد که استراحت کنید.
- تغییرات در امور روزمره شما، نظیر تغییر مدرسه، نقل مکان به محل جدید، ارتقای به کلاس بالاتر.
- بیم از خشونت، احساس ناامنی در همسایگی، محل یا آموزشگاه قادر است تقریباً فشار روانی ثابت پدید آورد.
ابوالفضل امیر دیوانی
دوست نوجوانان
تنظیم:بخش کودک و نوجوان
**************************************