هدیهای برای خوانندگان رشد آموزش ابتدایی
نوآوری در یادگیری با تکالیف درسی خلاق
راهنمایی برای آموزگاران، پدران و مادران
سرآغاز
مجموعهای که پیش رو دارید، از سلسله کتابهای ((هدایت دانشآموزان به سوی موفقیت)) انتخاب شده است. این مجموعه به نشانی اینترنتی http://www.learnstudyskills.com قابل دسترسی است و نوشتهی تحقیقی ((با تکالیف درسی به دانشآموزان خود کمککنید)) که در این کتاب، محتوای تغییریافتهی آن را با عنوان ((نوآوری در یادگیری با تکالیف درسی خلاق)) برای خوانندگان ایرانی ارائه کردهایم، از سوی واحد آموزش ((ادارهی تحقیقات آموزشی و توسعهی ایالات متحدهی آمریکا)) با نشانی عمومی http://www.ed.gov/pubs/Helpingstudents در اینترنت قرار داده شده است.
نانسی پائولو1 نویسندهی کتاب و لیندا داربی2 ویراستار آن است. تصاویر کتاب نیز کار خانم مارگریت اسکات3 است.
محتوایی از این کتاب که آن را برای خوانندگان رشد آموزش ابتدایی برگزیدهایم، قدری با متن اصلی آن متفاوت است. در واقع، ما تلفیقی از ترجمه، پژوهش و تألیف را مدنظر داشتهایم. شیوهی کار بدینصورت بود که ابتدا متن کتاب با دقت تمام از زبان انگلیسی ترجمه شد. مطالعات تطبیقی ویژهای توسط مجلهی رشد آموزش ابتدایی صورت پذیرفت و مطابق با ویژگیهای نظام آموزشی ایران، واقعیتها و مثالهایی برای موارد ذکر شده در متن خارجی فراهم آمد و نکاتی که با روشهای آموزشی رایج در ایران منافات داشتند، کنار گذاشته شدند. آنگاه براساس متن اصلی و تجربههای جمعآوری شده، کتاب جدیدی برای خوانندگان ایرانی تألیف شد.
از اینروست که بر پیشانی مطلب، از عبارت ((ترجمه، مطالعهی تطبیقی و آمادهسازی)) استفاده کردهایم. همچنین سعی ما بر این بود از ارائهی مطالب مشابهی که در کتابهای معتبر ترجمه و تألیف شده به زبان فارسی دربارهی ((تکلیف)) وجود دارند، خودداری کنیم.
با تغییراتی که در نظام ارزشیابی از آموختههای دانشآموزان در دورههای ابتدایی و راهنمایی پدید آمده و اهمیتی که آییننامهی امتحانات جدید برای ((تکالیف درسی و فعالیتهای خارج از کلاس فراگیرندگان)) قائل شده است، بهنظر میرسد مطالب مندرج در این کتاب، میتواند راهنمای مناسبی برای پدران، مادران و معلمان باشد و تکالیف ارائه شده توسط معلمان برای فراگیرندگان، نه از سر مکلف ساختن اجباری آنها، بلکه در ایجاد لذت و عشق و علاقه به یادگیری در میان دانشآموزان باشد. اگر بخواهیم، کودکان و نوجوانان ایرانی نیز میتوانند ((مشق)) بدون ((اشک)) را تجربه کنند. بهطور قطع از رهگذر انجام تکالیف پویا و خلاق،و کنار سایر برنامههایی که برای تربیت آنها بهکار میگیریم، توانمندی آنها در رویارویی با جهان در حال تغییر، افزایش خواهد یافت و شهروندانی فهیم فراروی ما خواهند بود.
پیش گفتار
تکالیف درسی بسیار متنوع هستند و میتوان آنها را به گونهای متفاوت برای دانشآموزان طرح کرد. برخی از معلمان، تکالیف درسی را به گونهای طرح میکنند که یادگیری فراگیرندگان را با لذت توأم میسازد. ولی بعضی دیگر، تکالیف درسی را نوعی فعالیت عادی میپندارند که با انجام آنها، دانشآموزان روی مسائل مهم و نکات اصلی درس، تمرین و تمرکز بیشتری میکنند و هدف از این کار آن است که در آن درس، تسلط بهتری پیدا کنند.
متأسفانه انواع اغلب تکالیف درسی که از کوچکترین خلاقیتی بیبهرهاند، فقط((مشغلهای)) هستند که معلمان برای دانشآموزان خود میتراشند و هدف آموزشی خاصی در آنها نهفته نشده است. دانشآموزان با انجام این تکالیف دلسرد میشوند و لذت و ارزش یادگیری را احساس نمیکنند. حتی به این نتیجه میرسند که معلمانشان نیز به آنها اهمیت نمیدهند و آنطور که باید، درکشان نمیکنند. همین امر، موجب وارد شدن لطمه به مراحل تعلیم و تربیتی آنان میشود.
بنابر دلایلی، از دیرباز از تکالیف درسی بهعنوان نقطهای اتکایی در آموزشوپرورش کشورهای جهان از جمله آمریکا نام برده شده است.4
یکی از آن دلایل این است که با انجام تکالیف درسی، زمان یادگیری افزایش مییابد و کودکانی که وقت بیشتری را به انجام تکالیف اختصاص میدهند، بهطور متوسط در مدرسه نیز شاگردان بهتری هستند. کارول5، از روانشناسان پیرو بلوم6، در بحث یادگیری کامل، استعداد را چنین تعریف میکند: ((استعداد، مدت زمانی است که برای یادگیری کامل موضوعی لازم است.)) وی استعداد را با طول زمان متناسب میداند و میگوید، اگر بتوانیم شرایطی فراهم آوریم که زمان آموزش برای افرادی که ظاهرا" کماستعداد هستند و در واقع زمان بیشتری را برای یادگیری میطلبند، افزایش یابد، حتی امکان اینکه آنان هم به یادگیری کامل دست یابند، وجود خواهد داشت.
عدهای معتقدند، برای رساندن دانشآموزان به مرز یادگیری کامل، میتوان از تکالیف درسی نیز استفاده کرد. ولی با متفاوت بودن دانشآموزان از لحاظ ویژگی های فردی که نمیتوان برای همهی آنها تکلیف یکسان و همگنی را ارائه کرد و نیز سایر مشکلات، چه باید کرد؟ معلمان چگونه میتوانند بر مشکلات ناشی از تکالیف درسی و اضطرابی که از طریق انجام تکالیف به شاگردان منتقل میشود، غلبه کنند؟
نظراتی که در این کتاب ارائه میشوند، بر مبنای تحقیقات معتبر آموزشی داخلی و خارجی تدوین شدهاند و اطلاعات ارائه شده از بهترین و مجربترین معلمان نیز، به شکلی کارشناسی شده در کتاب درج شده است. در حین مطالعهی این کتاب، به برخی عقاید آشنای قدیمی نیز برخواهید خورد. اما ممکن است به نکات و موارد خلاقانهی جدیدی نیز دست یابید که برای روش تدریس معلمان مناسب باشد و به کار شما پدران و مادران نیز بیاید. دانشآموزان، معلمان، والدین و معلمان خصوصی، همگی نقش حیاتی و مهمی را در مراحل انجام تکالیف درسی برعهده دارند. بیایید با پرمحتوا و غنیساختن و هرچه مفیدتر کردن تکالیف درسی برای دانشآموزان و ایجاد شرایط مناسب برای پرورش خلاقیت فراگیرندگان، در رشد بهینهی نسل آینده خود بکوشیم.
1. تکالیف درسی، دردسری بزرگ برای معلمان
معلمان، همواره از مشکل بودن تکالیف درسی در همهی ابعاد آن سخن گفتهاند. خانم نانسی پائولو، در متن اصلی ((با تکالیف درسی به دانشآموزان خود کمک کنید))، نمونههایی را از دیدگاههای چند معلم و چالشهای گروههای معلمی، ذکر کرده است. ما هم در حین مطالعات تطبیقی، به چنین مواردی برخوردیم. چند مورد از این نظرات را میآوریم:
* خانم الینور دیزنبوروک7، آموزگار کلاس ششم ابتدایی در درسهای اجتماعی و قرائت در ایالت ویرجینیا میگوید: ((مشق شب، از بزرگترین مشکلات و دردسرهایی است که بعد از دو دهه تدریس، هنوز با آن روبهرو هستم.))
* خانم مینو طاهری، آموزگار کلاس اول ابتدایی در یکی از مناطق شمالی تهران که کلاسهای پرجنبوجوشی دارد، در اینباره میگوید: ((چون کودکان باهم متفاوتاند و ویژگیهای فردی هر یک و استعداد و علاقهای که به یک درس و یا هنر خاص دارند، گوناگون است، سختترین زمان تدریس من هنگامی است که میخواهم برای این کودکان تکلیف تعیین کنم. به راستی من چگونه باید عمل کنم؟))
* برای بسیاری ازمعلمان، ارائهی تکلیف درسی، منشأ اضطراب و نگرانیهای فراوانی است. در سال 1998 در کلرادو آمریکا، در جلسهی بحث و گفتوگوی معلمان و کارگاههای آموزشی که به همین منظور تشکیل شده بود، شرکتکنندگان دربارهی این سخن گفتند که چهطور میتوان راهحلهایی پیدا کرد تا کیفیت تکالیف درسی را بهبود بخشید. آنان همچنین به دنبال راهی بودند تا با تکالیف درسی، علاوهبر کمک به دانشآموزان در یادگیری مطالب، چنان آن را سرگرم سازند که دیگر مجالی برای بازیهای رایانهای مخرب و فعالیتهای ناسالم دیگر باقی نماند.
* درنیمهی دوم سال 1378، در مناطق داخلی شهر تهران و برخی شهرستانها، دربارهی چگونگی ارائهی تکلیف خلاق نشستهایی ترتیب داده شد و تعدادی از معلمان دورههای ابتدایی و راهنمایی، نمونههایی از تکالیف درسی متنوع و خلاقانهی خود را که با تکالیف عادی و تکراری فرق داشتند، برای حاضران ارائه دادند. این تکالیف در پایانسال 1378، در جلساتی که ((جشنوارهی تکلیف)) نامیده شدند، به نمایش درآمدند. از آن زمان تاکنون، جامعهی آموزشی کشور ما منتظر انتشار این تجربیات مستندسازی شده است و بهطور قطع معلمان میتوانند با دراختیار داشتن این نمونهها، خود به طراحی تجربههایی جدیدتر در زمینهی تکالیف درسی خلاق اقدام کنند.
* در جلساتی که در دههی قبل در چند ایالت و شهر آمریکا برگزار میشدند، تکالیف درسی موضوعاصلی گفتوگوی معلمان بود. درجلسهی معلمان در تگزاس، شرکتکنندگان به مشکلاتی مانند حمایتنشدن ازطرف پدران و مادران در انجام تکالیفدرسی اشاره کردند. در تالار دبیرستانی در کالیفرنیا، دو معلم دربارهی اینکه چگونه میتوان دردانشآموزان انگیزه ایجادکرد و آنان را به انجام و تکمیل تکالیفدرسی تحریککرد، گفتوگو کردند. در نیویورک، در دفتر معلمان، یکی از آموزگاران نقل کرد که سگ دانشآموز کلاس چهارمیاش، تکلیف درسی ریاضی او را پاره_ پاره کرده و جویده است و این، مورد بسیار حادی بود. چرا که پیش از این، تنها در مورد پاره شدن تکالیفدرسی توسط برادران و خواهران کمسنوسالتر دانشآموزان در برخی موارد، توسط پدران و مادران عصبانی و خشمگین، گزارشهایی دریافت شده بود.
* دکتر غلامرضا حسیننژاد، استاد ایرانی و متخصص فناوری آموزشی که در آموزش بسیاری از معلمان در گوشه و کنار کشور نقش داشته است، مهمترین پرسش معلمان، بهویژه شاغلان دورههای ابتدایی و راهنمایی در چند سال گذشته را، ((تکلیف درسی)) میداند. او میگوید: ((در سالهای اخیر، کلاسی نیست که برخی از مباحث آن به گفتوگو دربارهی تکالیف درسی و چگونگی متنوع ساختن آنها منجر نشود. معلمان، به شکل گستردهای خواهان فراگیری روشهای جدید ارائهی تکالیف درسی خلاق هستند و خود نیز تجربههای خوبی در این زمینه دارند.))
* دکتر داوود خالقی، استاد تربیت معلم که سالهای گذشته هدایت دهها کارگاه آموزشی و جلسهی آموزشی معلمان را برعهده داشته، بر این باور است که تغییر در محتوای تکالیف درسی سنتی آغاز شده است و در صورتی که در ارائهی آموزشهای نوین به معلمان قصور نکنیم، به زودی شاهد تنوع در تکالیف درسی و گسترش خلاقیتهای معلمان در این زمینه خواهیم بود.
***
یکی از مشکلات تکالیف درسی که امروزه تقریبا" همهی معلمان با آن روبهرو هستند، طرح تکالیف پرمحتوا، غنی و مناسب و متنوع است. زمانی موفقیت دانشآموز بهطور رضایتبخش افزایش مییابد که معلمان به شکلی منظم تکلیف درسی طرح کنند و دانشآموزان نیز مسئولانه این تکالیف را انجام دهند. هرقدر تعداد دانشآموزانی که به کلاس بالاتر میروند، افزایش یابد، از نظر علمی نیز سود بیشتری نصیب جامعه خواهد شد. ب
هطور قطع نقش تکالیف درسی خوب در تربیت مناسب این دانشآموزان بهعنوان شهروندانی مسئولیتپذیر و فهیم، غیرقابل انکار است. تکالیف درسی خلاق، به بهبود عادتهای خوب و دقت دانشآموزان کمک میکند. همچنین در گسترش اعتماد به نفس فراگیرندگان و مسئولیتپذیری آنها نقش دارد و مهمتر اینکه عشق به آموختن را در آنان تقویت میکند.
...........................................................................................................................
1. Nancy Paulu
2. Linda. B. Darby
3. Margaret scott
4. آمریکا همواره از جمله کشورهایی است که ((ادبیات تکالیف درسی و مشق شب)) به نوعی با پژوهشهای تربیتی انجام شده در این کشور، ارتباط داشته است. دکتر نادرقلی قورچیان، پژوهشگر ایرانی، در تحقیق برجستهای که دربارهی ((تکلیف شب)) انجام داده، در بخش ((سیمای جهانی تکلیف شب))، قسمت عمدهای را به طرح دیدگاهها و تحقیقات اندیشمندان آمریکایی اختصاص داده است.
5. Karoll
6. Blom
7. Eleanor Dasenbrook
منبع
رشد آموزش ابتدایی مهر 88
براساس نوشتهای از؛ نانسی پائولو - ترجمهی؛ زری آقاجانی
مطالعهی تطبیقی و آمادهسازی؛ رشد آموزش ابتدایی