تبیان، دستیار زندگی
وقتی شخصی را برای ازد.اج انتخاب می کنیم ،توجه به فرهنگ و خانواده ای که در آن رشد کرده می تواند در آینده ی ازدواج ما نقش مهمی داشته باشید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

وقتی عشق ،تفاوت ها را نمی بیند

زندگی،عشق،مرگ از دیدگاه مولوی

هیچ كس ازدواج نمی‌كند كه بدبخت شود. هیچ‌كس ازدواج نمی‌كند كه محیطی پر از تشنج و درگیری برای خود به وجود آورد. اصلا ازدواج برای خوشبخت شدن است و آرامش یافتن. اما همین اكسیر خوشبختی و آرامش، اگر در چارچوب درست و با معیارهای صحیح صورت نگیرد، به جای این‌كه آرامش‌دهنده باشد مخل آرامش خواهد بود. زندگی در این صورت به یك میدان مبارزه تبدیل می‌شود و به یك جهنم دائمی.

تفاوت‌های فرهنگی را جدی بگیرید

اگرچه فرهنگ به تنهایی نمی‌تواند در اختلاف سطح طبقات تاثیرگذار باشد و نمی‌توان با قاطعیت گفت كه افراد از فرهنگ‌های مختلف نمی‌توانند با هم ازدواج كنند، اما بی‌تردید تشابه فرهنگی می‌تواند نقش مهمی در موفقیت یك ازدواج داشته باشد. فراموش نكنیم شخصیت فرد در محیط خانواده شكل می‌گیرد، بنابراین هر خانواده با توجه به زمینه‌های فرهنگی و تربیتی خود تاثیر متفاوتی روی فرزندان و در نتیجه چهارچوب شخصیتی آنها می‌گذارد.

محیط زندگی، قوم و قبیله، عقاید و باورها، آداب و رسوم و توقعات و انتظارات فرد از مسائلی است كه می‌تواند زندگی مشترك هر عروس و دامادی را با مشكل روبه‌رو كند.

بنابراین یكی از موضوعاتی كه در انتخاب همسر باید به آن توجه كرد، هم سطح بودن فرهنگ است. ویژگی‌های فرهنگی در تمام مراحل اجرا و برگزاری مراسم ازدواج و آداب و رسوم مربوط به آن تاثیرگذار است؛ اما نقش آن در طول زندگی بیشتر نمایان می‌شود و اختلافات موجود هر روز بیش از پیش باعث درگیری و بحث در مورد مسائل مختلف زندگی می‌شود.

دكتر شهربانو قهاری، روانشناس بالینی ، قبل از هر چیز اولویت را به جهان‌بینی و سیستم ارزشی افراد می‌دهد. به این دلیل كه جهان‌بینی سبك و شیوه زندگی و راه كارها و راهبردهایی را كه افراد در زندگی به كار می‌برند، تعیین می‌كند. به این ترتیب كه اگر برای مثال جهان‌بینی فردی صرفا مادی باشد، یا زندگی را صرفا در این دنیا خلاصه كند، طبیعی است كه به مسائل دنیوی بیشتر اهمیت می‌دهد. جدی گرفتن خیلی چیزها و چسبیدن به ظواهر زندگی و مادیات برای او تعیین‌كننده است و در مقابل، اگر جهان‌بینی كسی مذهبی و الهی باشد و اعتقاد داشته باشد در دنیا همه چیز حساب و كتاب دارد، نظمی حاكم است، هیچ چیز پیش خدا گم نمی‌شود و هر عملی بازتابی دارد، سبك زندگی او متفاوت خواهد بود.

او با اشاره به این كه در زندگی امروز ظواهر اهمیت بیشتری پیدا كرده‌‌اند، می‌گوید: «فرد افتخار می‌كند كه برای عروسی‌اش 20 تا 30 میلیون خرج شده است، اما این كه فردی كه می‌خواهد عمری را با او زیر یك سقف زندگی كند و همسر آینده‌اش خواهد بود چه جهان‌بینی و نگرشی به افراد و دنیا دارد، خیلی برایش مهم نیست.بنابراین باید در آموزش‌ها این را جا بیندازیم ضمن اینكه منظور از جهان‌بینی و سیستم ارزشی فقط مذهبی بودن نیست، بلكه منظور این است كه شما دید خود را فراتر از مسائل ظاهری و مادی ببرید و مسائل را عمقی تر ببینید؛ چنین دیدی می‌تواند برای قبل و بعد از ازدواج مفید و تعیین‌كننده باشد.»

دختر و پسری كه با اعتقادات دینی و اختلاف در نوع اعتقادات ازدواج می‌كنند، حتی اگر قبل از ازدواج به این توافق رسیده باشند كه به مسائل مربوط به مذهب كاری نداشته باشند و پس از احساسات پرشور جوانی، در زمینه‌های مختلف اختلاف نظر و احتمالا ناسازگاری خواهند داشت.

برای مثال، عدم هماهنگی در انجام فرایض و مراسم دینی می‌تواند زمینه‌ای برای ناسازگاری باشد. نوع تفریحات و سرگرمی‌ها، نحوه حضور در میهمانی‌ها، مسائل مربوط به طهارت و سایر احكام از مسائلی است كه زندگی زوج جوان ما را دچار چالش می‌كند. تصور كنید در چنین خانواده‌ای، پای یك كودك نیز به میان آید. تربیت و پرورش كودك یكی از زمینه‌های مهم برای ناسازگاری‌های دایمی زن و شوهر خواهد بود.

چنین مشكلاتی برای دختر و پسری با ایمان مذهبی مشابه ولی با درجات اعتقادی متفاوت نیز بروز خواهد كرد. برای مثال، دختر و پسر مسلمانی را در نظر بگیرید كه یكی خود را ملزم به رعایت اصول عملی دین می‌داند و دیگری چندان در قید و بند انجام فرایض دینی نیست. در این شرایط هر یك از عروس و داماد از رفتار همسر خود رنج می‌برد. آنها در نوع پوشش، نوع برخورد با افراد نامحرم، انجام سفرهای تفریحی و زیارتی و همه آنچه كه فكرش را بكنید، اختلاف نظر و سلیقه خواهند داشت. به نظر شما آیا چنین زوجی می‌توانند از ازدواج خود انتظار آرامش داشته باشند؟ و آیا این زندگی مشترك در زیر یك سقف به سرانجام خواهد رسید؟

دكتر قهاری معتقد است چهارچوب اعتقادات تا 20 سالگی و تا پایان دوره نوجوانی در فرد شكل می‌گیرد و در سنین 30 تا 40 سالگی به اوج می‌رسد. بنابراین حتی اگر دختر و پسری در حال حاضر از نظر ظاهری تشابهاتی با هم دارند، نمی‌توان مطمئن بود كه تفاوت‌های اعتقادی آنها در آینده بروز نكند و موجبات ناسازگاری و اختلاف را فراهم نكند. بنابراین در انتخاب همسر باید به خانواده و محیطی كه فرد در آن پرورش یافته است توجه كرد.

اختلاف

آواز دهل شنیدن از دور خوش است

بسیار دیده و شنیده ایم كه افراد با ملیت‌های مختلف ازدواج كرده‌اند. شاید در میان این زوج‌ها استثنائاتی باشد كه به خوبی و خوشی زندگی را ادامه داده و از انتخاب خود راضی‌اند؛ اما زندگی 2 فرد با 2 ملیت متفاوت و حتی زوج‌هایی با ملیت مشترك ولی از شهرهای متفاوت نیز به دلیل اختلافاتی كه در آداب و سنن وجود دارد، با مشكلاتی همراه است. دكتر قهاری در این زمینه حتی خرده فرهنگ‌هایی را كه در نقاط مختلف یك شهر، برای مثال در بخش‌های شمالی و جنوبی آن وجود دارد، نیز موثر می‌داند. این كه یك خانواده چقدر سنتی یا مدرن باشد، از موارد دیگری است كه می‌تواند زندگی یك زوج جوان را تحت‌تاثیر قرار دهد. بسیاری از خانواده‌های سنتی اجازه نمی‌دهند كه فرزند در حضور آنها آزادانه عمل كند. داماد یا عروس خانواده، چنانچه در حضور مادر شوهر یا پدرشوهر یا پدر زن و مادر زن نسنجیده سخن گوید، یا حتی كودك خود را بغل كند و ببوسد، ناراحت می‌شوند و گاه این‌گونه رفتار به اختلاف و گله‌گذاری منجر می‌شود. بسیاری از خانواده‌های مدرن نمی‌توانند خود را با خانواده‌های سنتی وفق دهند. همچنین افراد از طبقات اجتماعی متفاوت در روابط خود دچار مشكل خواهند شد.

برای بسیاری از خانواده‌ها 4 زانو نشستن، استفاده از كلمات خاص، لم دادن در مجالس و مانند آن از آداب رایج است، برای این گروه چندان مهم نیست كه با صدا غذا بخورند، یكدیگر را با لقب‌های غیر متعارف صدا بزنند و مانند آن. حال آن كه گروهی دیگر این رفتار را نمی‌پذیرند، در نتیجه ازدواج‌هایی كه در چنین خانواده‌هایی با آداب و رسوم معاشرتی متفاوت صورت می‌گیرد، برای زوجین و خانواده‌های آنها خوشایند نیست و گاه به صورت مشكل حادی خودنمایی می‌كند كه حلاوت زندگی را از زن و شوهر می‌گیرد و خانواده‌های وابسته را نیز ناراحت می‌كند و به عكس‌العمل‌های ناخوشایند وا می‌دارد. به همین ترتیب در نظر بگیرید زوجی را كه یكی از آنها اهل مطالعه و تحقیق است، و دیگری گردش و تفریح و تماشای فیلم و سینما را ترجیح می‌دهد، یا فردی كه بسیار برون گرا و اجتماعی است و همسری كه علاقه چندانی به معاشرت‌های دوستانه و خانوادگی ندارد و ترجیح می‌دهد تنها باشد؛ فردی كه به تیپ و ظاهر خود اهمیت می‌دهد و همسری كه در زمینه وضعیت ظاهری چندان به خود زحمت نمی‌دهد؛ همه این‌ها از مواردی است كه می‌تواند زندگی را كه با هزاران امید و آرزو آغاز شده با ناكامی و تلخی مواجه كند.

در مجموع، در زندگی هر فرد ارزش‌ها و ضد ارزش‌های فرهنگی نقش مهمی دارد. در اینجا آنچه مطرح است، اختلاف اعتقادات و باورها و آداب و رسوم و نقش آنها در زندگی خانوادگی است. این موضوع باید قبل از ازدواج مورد توجه قرار گیرد و فرد همسری انتخاب كند كه اعتقادات و باورها و سبك زندگی او به اعتقادات و باورهای او نزدیك باشد. در این صورت آنها خواهند توانست با روش‌های منطقی بر اعتقادات و باورهای یكدیگر تأثیر بگذارند و اختلاف‌های جزیی را حل كنند.

منبع : چهار دیواری

تنظیم برای تبیان : داوودی

مقالات مرتبط:

ساختن یا سوختن فردا

معیار های جدید ازدواج

ازدواج ،هندوانه ای بدون شرط چاقو

دلایل متداول برای ازدواج ناموفق

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.