باران حکمت(31)
(تفسیر تمثیلی قرآن)
تفسیر آیه شریفه: الَّذِینَ یؤْمِنُونَ بِالْغَیبِ وَیقِیمُونَ الصَّلَاةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ ینْفِقُونَ(البقرة/3)
(پرهیزکاران) کسانی هستند که به غیب [=آنچه از حس پوشیده و پنهان است] ایمان میآورند؛ و نماز را برپا میدارند؛ و از تمام نعمتها و مواهبی که به آنان روزی دادهایم، انفاق میکنند.
نماز وقت شناسان قضا نمیگردد
میوه همان اول که چیده میشود تازه و خوش طعم است و هر چه زمان بگذرد رنگ و طعم و شکل آن دستخوش تغییر میشود، غنچهها نیز همینطور، همان اول که گل میشوند باید چید و عطر و گلاب آنها را گرفت و گرنه هر چه زمان بگذرد رنگ و بوی آنها کم و کمتر میشود.
نماز هم اول وقت تازگی و لذت و بهره فراوان دارد، و گرنه هر چه زمان بگذرد طراوت و طعم خود را از دست میدهد.
درست مثل نان سنگک، که همان اول که از تنور در میآید بوی خوش و طعم لذیذ دارد و گرنه هر چه بماند فطیر و سفت و بیمزه خواهد شد.
همیشه اول وقت است حقپرستان را
نماز وقت شناسان قضا نمیگردد
«یقیمون الصلاه» یعنی کسانی که نماز را در جای خود و وقت خود اقامه و برگزار میکنند.
عربها وقتی بخواهند بگویند بازار رونق یافته و پر مشتری و پرآمد و شد است، میگویند: اقام السوق، یعنی بازار از کسادی درآمده و رونق یافته است.
و بازار وقتی رونق مییابد که کاسبان بازار هم اخلاقشان خوش بوده و هم جنس خوب داشته باشند.
و وای به روزی که نه اخلاق کاسب خوش و نه جنس او خوب و خوش باشد، البته اگر اخلاق یک بازاری خوش بوده اما جنس او خوب نباشد، باز هم دست کمی از آن ندارد.
چون این قبیل آدمها مثل بعضی از بساز و بفروشها هستند که خانه پوسیده را گرفته و رنگ و لعاب میدهند و آنگاه به دیگران میفروشند، اما دیر یا زود دیوار و سقف آن طبله کرده و فرو میریزد.
بعضی از کاسبها هم همینطور یعنی اخلاق خوش و زبان نرم و گرمی دارند اما جنسهای آنها مثل خود آنها ناسالم است، و اینها هستند که بازار را از رواج و رونق انداخته و آنرا کساد میکنند.
حال قرآن کریم در وصف اهل تقوا میگوید:
و یقیمون الصّلاه
نماز را اقامه میکنند.یعنی اهل تقوا بازار نماز را گرم میکنند.
چون دیگران وقتی اخلاق آنها و جنس آنها و جنس رفتار و کردار آنها را میبینند هوس و هوای نماز پیدا میکنند، در نتیجه نماز در چنین جامعهای افتاده و متروک نیست.
کسی از فرزند خود پیش من گلایه میکرد که نماز نمیخواند، گفتم: اگر تصویر یک تلویزیون شفاف باشد از آنتن و نوع آن جهت تهیه و خرید میپرسند، و اگر تصویر صاف و شفاف نباشد کسی کار به آنتن ندارد، تازه اگر هم بپرسند میخواهند نوع آن را بشناسند تا از آن نوع تهیه نکنند.
نماز هم مثل آنتن است اگر خوب باشد و به سوی مرکز فرستنده که خداست تنظیم شود، اخلاق و رفتار و گفتار را شفاف و خوش و روشن میکند، و اینجاست که همه از نماز میپرسند و آن را دنبال میکنند، و طبیعتاً بازار رونق مییابد.
ولی اگر به سوی خدا و برای خدا و از سر اخلاص و بندگی برپا نشود، بلکه تنها صورت نماز را داشته باشد، مثل همان آنتنی است که در جهت و سوی فرستنده تنظیم نشده باشد.
حفظ صورت میتوان کردن به ظاهر در نماز
روی دل را جانب محراب کردن مشکل است
تالیف» حجت الاسلام رنجبر
تنظیم: الف_شکوری