تدریس ساده و دلنشین
امروزه تلفن همراه و رایانه از مهمترین وسایل ارتباط جمعی بهحساب میآیند. قدرت و گستردگی این دو ابزار به قدری زیاد است که هر شخصی دارای یک تلفن همراه خصوصی است و در هر خانهای، دستکم یک رایانه وجود دارد. آیا میتوان از کنار این دو ابزار که به این وسعت زندگی و محیط اطراف ما را تحت تأثیر خود قرار دادهاند، بهراحتی گذشت؟ آیا تا کنون به ذهنتان رسیده است که چگونه از این دو وسیله بهعنوان ابزار برای تدریسی ساده و دلنشین استفادهکنید، آنهم با کمترین هزینه و اتلافوقت؟ کلیپهای آموزشی میتوانند سادهترین ابزار برای انتقال محتوای آموزشی باشند.
باکمی تمرین در مدتزمانی اندک و هزینهای بسیار ناچیز، میتوان محتوای تدریس را در اختیار دانشآموزان قرار داد. کلیپ آموزشی، میتواند فیلمی کوتاه از تدریس شما باشد یا انجام یک آزمایش ساده یا حتی فیلمی ازیک موقعیت نادر و... که در مواقع مورد نیاز در اختیار دانشآموز قرار میگیرد. در نظام آموزشی، کلیپ میتواند وسیلهای کمکآموزشی و یک فناوری جدید باشد که به کارگیری آن به وسیلهی رایانه، با شور و شوقی که دانشآموزان در استفاده از این گونه روشها از خود نشان میدهند، موجب تسهیل در امر آموزش شود. ساخت کلیپ بسیار سادهتر از آناست که تصور میشود.
آن چه برای ساخت یک کلیپ لازم داریم، یک دوربین فیلمبرداری یا تلفن همراه که قابلیت ضبط فیلم داشته باشد و یک نرمافزار ساده است. برای ساخت کلیپ مراحل زیر را طی کنید:
* ابتدا یکی از مباحث کوتاه کتاب درسی راکه غالبا"چالشبرانگیز است، درنظر بگیرید و روش تدریس خود را مشخص کنید.
* قبل ازضبط فیلم، چند بار تدریس را تکرار کنید. برای تدریس میتوان از وسایل کمکآموزشی بهره گرفت یا حتی فیلم را در یک کلاس تدریس فیلمبرداری کرد.
* سپس از یکی از دوستان خود بخواهید از تدریس شما تصویربرداری کند.
* پس از ضبط فیلم، با استفاده از نرمافزار windows movie maker بخشهای غیرضروری موضوع تدریس را حذف کنید.
* درپایان با اضافهکردن موسیقی مناسب به عنوان پس زمینه، به جذابیت کلیپ بیافزایید.
استفاده از کلیپ، محدودیت آموزشی درفضای کلاس و مدرسه را از بین میبرد. بهعلاوه، دانشآموز میتواند از قابلیت تکرار مطالب استفاده کند. اینروش باعث ارتقای مهارت سخنوری معلم و آشنایی او با شیوههای متفاوت تدریس میشود. با در دست داشتن نشانی ایمیل دانشآموزان، میتوان کلیپ موردنظر را برای آنان ارسال کرد و یا کلیپهای آموزشی را به شکل نرمافزار در اختیارشان گذاشت.
نمونههایی از طرح درسهای مدرسه اینترنتی تبیان را مشاهده کنید.
منبع
رشد مدرسهی فردا، شمارهی 1. دورهی ششم. مهرماه 1388