
شاهنامه فردوسی 10 قرن بعد
بیش از 10 قرن از روزی که ابوالقاسم فردوسی، نگارش شاهکار ادبیات حماسی ایرانزمین یعنی «شاهنامه» را به پایان برد، میگذرد. به همین بهانه به معرفی کتاب نمایشنامه «اسبهای آسمان خاکستر میبارند» نوشته نغمه ثمینی میپردازیم که یکی از داستانهای مشهور شاهنامه یعنی داستان سیاوش را دستمایه خلق یک نمایشنامه هنری قرار داده است.

نخبگان سیاسی به دنبال تجدید قوای رسانهای
شواهدی نشان میدهد نخبگان سیاسی به دنبال ابتکار عملهایی هستند تا قدرت را در عرصههای تازه رسانه از کف ندهند و این شرایط اهمیت درک رابطه بین سیاست و رسانه را دوچندان کرده است.

وقتی تساهل و تسامح کار دست جامعه میدهد
نمایشنامه «بیدرمن و آتشافروزان» نوشته ماکس فریش نشان میدهد تساهل و تسامح افراطی مردم آلمان چگونه باعث قدرت گرفتن نازیها و آشوب در اروپا و جهان شد.

زنی محبوس در کاغذدیواری زرد
داستان کوتاه شارلوت پرکینز گیلمان (1892) روایت زنی است که به واسطهی تشخیص همسرش در اتاقی با کاغذدیواری زردرنگ محبوس است. این نوشتار توضیح می دهد چطور راوی داستان «کاغذدیواری زرد» برای گریز از جامعه مردسالارانه و زبانی که او را در دنیای نمادین گرفتار کرده است، به دنیای خیالی و تصور کامل بودن پناه میبرد.

نگارش «شریعتی و هایدگر» نشانگر استمرار عقبماندگی ماست
عضو هیات علمی دانشنامه جهان اسلام نوشت: نفس نگارش و نشر کتابی با عنوان «شریعتی و هایدگر» نشان دهنده استمرار عقب ماندگی، به خود نیامدگی و در جا زدگی ما و نمونه و مظهر بارز توسعه نیافتگی ماست.

چاپ تازه کتاب «خِردکُشی» منتشر شد
چاپ سوم کتاب «خِردکُشی؛ روشنفکران و انقلاب اکتبر» تألیف خسرو ناقد به تازگی روانۀ کتابفروشیها شده است. در این چاپ افزون بر اصلاح چند اشتباه تحریری، نمایهای نیز به کتاب افزوده شده که دربرگیرندۀ فهرست نامها و کتابهاست.

ترجمه نوشتههای کارل یاسپرس درباره تراژدی چاپ شد
کتاب «تراژدی کافی نیست» ننوشته کارل یاسپرس با ترجمه البرز حیدرپور توسط نشر مرکز منتشر و راهی بازار نشر شد.

آیا فیلسوف مشهور از تنبلی دفاع کرده است؟
پنجمین چاپ کتاب «در ستایش بطالت» اثر برتراند راسل توسط نشر نیلوفر منتشر شد. راسل در این کتاب نه از تنبلی بلکه از کم شدن ساعات کار دفاع میکند.

معرفی روانشناسی فرهنگی تاریخی در قالب یک کتاب
کتاب «مروری بر روانشناسی فرهنگی - تاریخی» با گردآوری و ترجمه سعید شجاع شفتی توسط نشر ققنوس منتشر و راهی بازار نشر شد.

کافه، کتاب فروشی، شکسپیر و پسران
«شکسپیر و پسران» خود یک برلین کوچک است، جایی که می شود قهوه خورد و زبان های مختلف را شنید و لذت برد.

بررسی وجود باخدا و بیخدا در«تهوع»
رمان «تهوع» نوشته ژان پل سارتر که به یکی از بیانیههای مکتب اگزیستانسیالیسم است حاوی مفاهیم وجودگرایی باخدا و بیخدا است که در کنارشان انسانگرایی هم توسط مولف اثر به چالش کشیده میشود.

کتاب «تذکره اندوهگینان»، یک راه نرفته و یک حرف ناگفته است
کتاب «تذکره اندوهگینان»، یک راه نرفته است؛ یک حرف ناگفته؛ یک دریچه تازه به هستیِ در معرض خطر میراث بشری.

مرگاندیشیهای رمانتیک پل موران
کتاب «هنر مردن» دربرگیرنده دو سخنرانی پل موران درباره مرگ، خودکشی و حضورشان در ادبیات اروپاست.

«همه چیز در دنیا عینا تکرار میشود»
عباس پژمان رمان «تالار فرهاد» را با این فلسفه نوشته است که توضیح میدهد که وقتی گذشته در ذهن آدمی شکل میگیرد، آنچه با عنوان خاطره در ذهن میآید ممکن است آنچنان که واقعاً روی داده است نباشد

پایانی بر دوران تیولداری در داستان کوتاه جنگ
نویسنده «خط مرزی» بدون وابستگی به هیچ جریانی داستان نوشته اما گویا به مذاق تیولداران داستان کوتاه جنگ خوش نیامده و به همین خاطر پس از یکسال از انتشار، نه تنها خبری از آن نیست، بلکه حتی حاضر نشدند آن را در میان گزینههای نهایی خود ببینند.

روزِ تلخِ توپها
جهانِ پر از عفونت و چرکی که در رمانِ «بیکتابی» تصویر میشود در مقابل آدمهایی قرار میگیرد که هرچند در داستان، تنها سایهای از آنها تصویر میشود، اما عظمت شخصیتشان از همان سایهها هم به چشم مخاطب میآید.

نگاهی به رمان «مگره سرگرم میشود»
«مگره سرگرم میشود» یکی از رمانهای خوب ژرژ سیمنون با محوریت سربازرس مگره است که در آن شخصیت زرنگ و مرموز داستان طبق فرضیه سربازرس، خود را لو میدهد.

لولیها شبیه همهاند و هیچکس شبیه لولیها نیست!
حامد حسینیپناه کرمانی، نویسنده، روزنامهنگار و منتقد در یادداشتی به بررسی رمان «لولی خنده فروش» نوشته علیاکبر کرمانینژاد پرداخته است.

تلاش کیارستمی برای مواجهه انسان با طبیعت پیرامونش
نویسنده کتاب «سرکلاس با کیارستمی» میگوید کیارستمی انسان و طبیعت را صد میداند و فیلمسازی را نود و همین خصوصیت، وجه تمایز هنرمندی است که در تمام آثارش تعهد به اخلاقیات موج میزند.

بلاتکلیفیهای یک رمان
نویسنده رمان «برهنه در برهوت» در ایجاد طرحی هویتی برای خلق رمان فانتزی ایرانی نتوانسته کاری محق را به ثمر برساند.