مصرف زیاد مسكّنها به کلیه ها صدمه می زند
این مطلب را به مناسبت هفته حمایت از بیماران کلیوی (23 تا 30 آبان) انتخاب کرده ایم.
مژگان جلالزاده ، فوق تخصص كلیه در گفتگو با ایسنا گفت:
مصرف بیش از حد مسكنها از جمله استامینوفن كدئیندار و همچنین مصرف زیاد نمك، روغنهای جامد ، استعمال دخانیات ، نداشتن تحرک بدنی و چاقی در بروز بیماریهای كلیوی موثرند.
اگر فردی برای بار دوم با تولید سنگ در كلیهاش مواجه شود، باید تا پایان عمر برای پیشگیری از ایجاد مجدد سنگ، داروهای مخصوص مصرف كند.
از آنجا كه سنگها به بافت كلیه آسیب میزنند، در صورتی كه سنگی در بخشی از كلیه باقی بماند، مایع ادرار پشت آن جمع و منجر به ایجاد عفونت ادراری میشود و در صورت عدم درمان این عفونت، كلیه از بین خواهد رفت.
جلالزاده جایگزینی كلیههای از دست رفته را با دو روش پیوند كلیه و دیالیز امكان پذیر دانست و اظهار كرد:
از بین رفتن سایر اندام ها مانند قلب و كبد در صورت عدم پیوند، منجر به مرگ بیمار خواهد شد، اما در كلیه امكان جایگزینی با دیالیز وجود دارد.
این استادیار دانشگاه علوم پزشكی زنجان خاطرنشان كرد:
در صورت انجام پیوند كلیه ، نیاز به تضعیف سیستم ایمنی فرد بیمار با داروهای خاصی همچون كورتون میباشد. این داروها بسیار خطرناك هستند و در صورت عدم آگاهی و مصرف نادرست، ممكن است منجر به ایجاد عفونت و سرطانهای متعدد و در نهایت مرگ بیمار شود.
سوزش، تكرر و تغییر رنگ ادرار را از جمله علائم هشداردهنده ی وجود عفونت اداری هستند.
وی ادامه داد:
اختلال هوشیاری، خونریزی معده ، بینظمیهای قلبی، ورم در اندامها در پی تجمع آب، پوكی استخوان ، تجمع آب در ریه و پیرامون قلب میتواند در پی نارساییهای كلیوی ایجاد شود.
جلالزاده راههای درمان و جراحی بیماریهای كلیوی را بسته به نوع و شدت بیماری متفاوت دانست و ابراز كرد:
در نارساییهای حاد كلیوی، امكان درمان قطعی به وسیله داروها وجود دارد و در نارساییهای مزمن کلیوی، در صورت مراجعه به موقع میتوان پیشرفت بیماری را كنترل كرد، اگرچه بهطور کامل قابل پیشگیری نمیباشد.
این استادیار دانشگاه علوم پزشكی زنجان، امكان ابتلا به بیماریهای كلیوی را در هر سنی امكانپذیر دانست و خاطرنشان كرد:
امكان ابتلا به عفونت ادراری در كودكان دختر بالای 2 سال، بیش از پسران بوده و زنان در سنین باروری تا هنگام یائسگی مستعدتر هستند.
پس از 50 سالگی میزان ابتلا به عفونتهای ادراری در هر دو جنس تقریبا برابر است.
*مطالب مرتبط:
دفع پروتئین از ادرار در کودکان
عفونت ادراری منجر به نارسایی کلیه می...