با دندان اضافی چه کنیم؟
برای آن هایی که 33 دندان دارند
هر فرد دارای 28 دندان اصلی است، یعنی در هر نیم فک هفت دندان. علاوه بر این دندان ها، در انتهای هر فک در بسیاری از افراد، دندان دیگری وجود دارد که دندان عقل نامیده می شود. دندان عقل الزاما در همه افراد وجود ندارد.
دندان های اضافی، علاوه بر این دندان ها در دهان افراد به وجود می آیند.
این دندان ها معمولا شکلی طبیعی ندارند و در بین دندان های طبیعی قرار می گیرند و باعث به وجود آمدن اختلالاتی در رویش دندان های دایمی می شوند که از آن جمله می توان به فاصله افتادن بین دندان ها و کمبود فضا برای رویش دندان های اصلی اشاره کرد.
تشخیص زودرس دندان های اضافی بسیار مهم است و معمولا این کار با انجام رادیوگرافی صورت می گیرد.
معمولا کودکان باید به طور مرتب مورد معاینات دندانپزشکی قرار گیرند تا موارد این چنینی خیلی زود مشخص شده و با خارج کردن دندان های اضافی، از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری کزد.
جای دندان اضافه کجاست؟
اگرچه دندان های اضافه ممكن است در هر ناحیه از فک دهان دیده شوند، ولی میزان وقوع آن ها در مناطق خاصی بیشتر است. آن ها در فك بالا بیشتر از فك پایین هستند (90 درصد در فك بالا و 10 درصد در فك پایین).
محل شایع دندان های اضافی بین دو دندان جلو در فک بالا می باشد. به این دندان مزیودنس (MESIODENS) می گویند. یك دندان آسیای بزرگ اضافی نیز دومین دندان اضافی شایع است.
در فك پایین شایع ترین دندان های اضافه، آسیاهای كوچك هستند.
دندان اضافی ممكن است شبیه دندان های طبیعی باشد، یا دارای شكل مخروطی بوده و هیچ شباهتی به دندانهای طبیعی نداشته باشد. دندان های شیری اضافه نادرند. دندان های اضافه می توانند منفرد یا متعدد، روییده یا نهفته باشند.
البته بد نیست بدانید در برخی از بیماری های مادرزادی، دندانهای اضافی متعددی در دهان فرد دیده می شوند که با مشورت دندانپزشک باید آن ها را از دهان خارج کرد و از پروتزهای دندانی مناسب استفاده نمود.
6 نکته مهم درباره یک دندان اضافه
1- اگر دندان شیری کودک افتاد و رویش دندان دایمی بیش از شش ماه طول کشید، احتمال وجود دندان اضافی وجود دارد. این دندان اضافی، مانع از رویش دندان دایمی می شود.
2- اگر دندان روییده شده در دهان کودک، شکل طبیعی نداشت و یا زیاده از حد کوچک بود، ممکن است دندان اضافی باشد.
3- فاصله زیاد بین دندان های جلویی کودک ممکن است ناشی از وجود دندان اضافی در کنار ریشه این دندان ها باشد.
4- تشخیص نهایی دندان اضافی، فقط باید توسط دندانپزشک صورت گیرد، بنابراین اگر احساس می کنید که دندان اضافی در دهان دارید، حتما با دندانپزشک مشورت کنید تا تشخیص دهد و درمان زود هنگام را آغاز کند.
5- معمولا این نوع دندان ها باید هر چه زودتر خارج شوند تا باعث ایجاد مشکل نگردند.
6- در برخی افراد، یک دندان اضافی بین دو دندان جلو وجود دارد و همین مساله باعث فاصله افتادن بین دندان ها میشود.
*مطالب مرتبط:
فضا نگهدارنده به جای دندان شیری
بخش تغذیه و سلامت تبیان