مین یاب
بر اساس گزارشات موجود، ایران سومین كشور دنیا از لحاظ مینهای دفن شده است.
در طول 8 سال جنگ تحمیلی عراق بر علیه ایران بالغ بر 16 میلیون مین در سرزمینهای مرزی غرب و جنوب كشور كاشته شده است كه بعضاً به علت دورافتاده بودن و صعبالعبور بودن مناطق خنثی نشده باقی مانده و همه ساله افراد زیادی از بین مردم عادی و نظامیان قربانی میكنند.
. استانهای آذربایجان غربی، كرمانشاه، كردستان، ایلام و خوزستان، هنوز در معرض خطر انفجار مینهای باقیمانده از بیست سال پیش هستند. كشف و خنثی سازی مینها كاری بسیار خطرناك و پرهزینه است.
این امید وجود دارد كه رباتهای مینیاب بتوانند این خطر را رفع نموده و تلفات انسانی و هزینه مینیابی را كاهش دهند.
این پاراگراف به خوبی هدف از ساخت چنین رباتهایی را تبیین میكند. اولین دورهی مسابقات رباتهای مینیاب در ایران، 6 سال پیش و توسط دانشگاه امیركبیر برگزار شد،
اما آن مسابقات در سالهای بعد تداوم نیافت. اما مجدداً بعد از چند سال لیگ رباتهای مینیاب جایگاه خود را در بین لیگهای مسابقاتی رباتیك ایران باز كرد و توانست به یكی از پر طرفدارترین لیگهای رباتیك در ایران تبدیل شود.
در حال حاضر مسابقات متعددی سالیانه در این لیگ برگزار میشود كه معتبرترین آن هم مسابقات ملی رباتیك خوارزمی است كه آبان ما سال گذشته دورهی نخست آن برگزار شد.
هر چند كه این لیگ توسط فداراسیون جهانی روبوكاپ به عنوان لیگ مسابقات جهانی شناخته نشده است، اما در تمامی مسابقات معتبری كه هر سال در كشور ما برگزار میشود، نظیر خوارزمی، IranOpen، موشهای هوشمند، دانشگاه نوشیروانی بابل و... مسابقات در این لیگ برگزار میشود و طرفداران زیادی هم دارد.این لیگ در 3 زیر شاخهی زیر برگزار میشود:
1. رباتهای مین یاب خودکار
2. ربات های مین یاب غیر خودکار(دستی)
3. رقابت فنی
ربات های مین یاب خودکار:این لیگ جزو لیگهای دانشجویی دسته بندی میشود، اما به دلیل عدم پیچیدگیهای فنیای كه نسبت به سایر لیگهای دانشجویی(مثل رباتهای فوتبالیست دارد)، باعث شده تا این لیگ در اكثر مسابقات داخلی پرشركت كنندهترین لیگهای دانشجویی باشدحتی در مسابقات امسال تیمهای دانشآموزی حرفهای هم در این مسابقات شركت داشتند كه اتفاقاً موفق به كسب جایگاههای مناسبی هم شدند
یك ربات مین یاب، باید قادر باشد تمامی مینهای كارگذاری شده در یك ناحیهی مشخص را كشف و خنثی یا نابود سازد. اما شاید ساخت رباتی كه بتواند مینها را خنثی یا نابود سازد كار بسیار پیچیدهای باشد،
زیرا این كار برای انسانها هم كار سادهای نیست و نیاز به قابلیتهای فیزیكی و هوشی بسیار بالایی دارد، و تا به حال رباتی با چنین قابلیتهایی ساخته نشده است. پس این بخش (یعنی خنثی سازی مینها) از مسابقات حذف شده است و كار ربات مین یاب در زمین مسابقه به كشف مینها و تهیه نقشه میدان مین بسنده شده است. ابتدا در مورد مشخصات زمین مسابقه و نحوه كارگذاری مینها در این زمین و سپس در مورد نحوه كشف مینها توضیح میدهیم و در نهایت هم به نقشهای كه باید از میدان مین تهیه میشود میپردازیم.
تنظمیم برای تبیان: سیدخاموشی