ضدعفونی کردن محیط خانه و لوازم آن
این روزها با شیوع آنفلوآنزای نوع A (آنفلوآنزای خوکی)، توجه مردم نسبت به تمیزی و ضدعفونی کردن محیطی که در آن زندگی یا کار میکنند، بیشتر شده است.
آیا شما هم دنبال این موضوع هستید که بدانید چگونه و هر چند وقت یک بار باید محیط خانه، حمام، دستشویی، آشپزخانه یا لوازم منزل را ضدعفونی کنید؟
پس مصاحبه ی زیر را با دکتر هوشنگ ساغری بخوانید:
ضد عفونی کردن اسباب و اثاثیه منزل تا چه حد می تواند در پیشگیری از بیماری های عفونی و عدم انتقال میکروب ها نقش داشته باشد؟
این موضوع بسیار مهم و موثر است. البته کار حساسی است که باید با دقت و توجه انجام شود.
برای ضدعفونی کردن، بهترین کار استفاده از مواد سفیدکننده و ضدعفونیکننده ای مثل سفیدکنندهها و ضدعفونیکنندههای کلره است. البته این محلولها را باید کمی رقیق کرد تا گاز کلر آنها آزاردهنده و مسمومکننده نباشد.
بعد از ضدعفونی کردن هم باید محیطی را که با این محلولها ضدعفونی کردهایم (مثل دستشویی، حمام و ...) به خوبی با آب بشوییم تا اثر ماده ضدعفونیکننده، پاک شود.
حمام و دستشویی و آشپزخانه را چطور باید ضدعفونی کنیم؟
برای حمام و دستشویی توصیه میکنم از پودرهای شستشو دهنده و جرمگیر استفاده کنید.
اگر ماشین ظرفشویی دارید، بهتر است از دمای بالای آب استفاده کنید تا ظروف غذا ضدعفونی شوند، در غیر این صورت میتوانید قاشقها و برخی لوازم را برای چند دقیقه در آبجوش بجوشانید.
در داروخانه، محلولهای ضدعفونیکننده در غلظتهای مختلف به فروش میرسند. در دندانپزشکیها و اتاقهای عمل از این محلولها برای ضدعفونی کردن استفاده میشود.
شما نیز میتوانید برای ضدعفونی کردن سطوح خانه، میز و قفسه و... از آن استفاده کنید.
برای اجاق گاز و سینک ظرفشویی هم مایع پرکلریک یا همان سفیدکننده و ضدعفونیکنندهها را توصیه میکنم.
آیا استفاده از بخارشوها را برای ضدعفونی کردن محیط دستشویی و حمام توصیه میکنید؟
بخارآب به تنهایی کافی و موثر نیست. استفاده از سفیدکننده و ضدعفونیکنندههای رقیق شده مثل ضدعفونیکنندههای کلره مناسبتر است.
هر چند وقت یکبار باید محیط خانه را ضدعفونی کنیم؟
این موضوع بستگی به اتاق یا وسایل مورد نظر و تعداد استفادهکنندگان از آن دارد. حمام را بعد از هر بار استحمام باید کاملا شست و در را باز گذاشت تا محیط داخل خشک شود.
دستشویی باید مرتبا تمیز شود، به ویژه اگر تعداد استفادهکنندگان از آن زیاد باشد. هر روز، یک روز در میان، دو بار در هفته یا حداقل یک بار در هفته، این کار ضروری است.
در آشپزخانه اگر یک نفر آشپزی میکند، هفتهای یک بار باید محیط آن را کاملا تمیز کرد.
دست افراد آلوده است، به همین دلیل توصیه میشود ظروف آشپزخانه را هر روز ضدعفونی کنید. بعد آنها را به خوبی با آب بشویید و در آبکش بگذارید تا خشک شوند، یا میتوانید با حولهای تمیز آنها را خشک نموده و در قفسه جاسازی کنید.
در مورد دیگر اتاقها، میز کار، کامپیوتر و ... باید به میزان کار با آنها، یا اینکه در کجا قرار گرفتهاند، توجه کرد. اگر در محیط پر رفت و آمد یا پر گرد و غباری قرار دارند، باید روزانه تمیز شوند، در غیر این صورت دو بار در هفته، تمیز کردن آنها لازم است.
اخیرا ژل های ضد باکتری، برای ضد عفونی کردن دستها وارد بازار شده اند. آیا استفاده از آنها را توصیه میکنید؟
صابون بهترین ضدعفونیکننده است. به ویژه در حال حاضر که آنفلوآنزا رایج شده و شیوع یافته است، بهتر است از صابون استفاده کنید.
در مورد ژلهای ضدباکتری باید به نام تجاری، برچسب وزارت بهداشت و نشان استاندارد آنها توجه کرد.
اینکه این ژل ها پروانه ساخت داشته باشند و برای کارخانه ی معتبری باشند، بسیار مهم است.
دکتر هوشنگ ساغری - متخصص بیماریهای عفونی
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران
* مطالب مرتبط:
هشدارهای خانگی درباره مواد شوینده
هنگام خانه تکانی مراقب سلامتی تان...
از پوست خود چگونه محافظت کنیم؟
بخش تغذیه و سلامت تبیان