قرآن درمانی
قرآن، نسخه ای است كه حقیقت آن اقیانوسی بیكران و رسیدن به اعماق آن جز برای راسخون در علم و ائمه هدی (ع) میسر نیست. تاثیر شگرف این نعمت الهی در درمان دردها تا جایی است كه برخی از كشورها برای درمان بیماریهای روانی به آن روی آورده اند. مقاله حاضر كنكاشی است پیرامون تاثیر قرآن در درمان انواع بیماریها كه با هم آن را از نظر می گذرانیم.
سالها دل طلب جام جم از ما می كرد
آنچه خود داشت ز بیگانه تمنا می كرد
از ابتدای آفرینش، بشر در پی سایبانی برای رسیدن به آرامش می گردد. برای آدمی، كنجی كه در آن آرامش سیطره یافته باشد از سیطره بر عالم ناآرام خوشایندتر است. او همواره به دارویی برای شفای دردها و آلام روحی خویش محتاج است. این میل در زمانهای مختلف به طرق گوناگون مورد توجه قرار گرفته است، بگونه ای كه خاستگاه بسیاری از جریاناتی كه روان آدمی را مورد هدف قرار داده اند، وجود همین كشش باطنی در وی بوده است. جریاناتی كه گاه راه به ملكوت وجودی انسان دارند و عزت و آرامش حقیقی را برایش به ارمغان می آورند و گاه او را به حضیض حیرانی و ذلت می كشانند و بن بستهایی بی بازگشت را ثمره تلاشهای نامیمونش می نمایند.
قرآن درمانی در درمان افرادی كه ناتوانی های مختلفی از جمله عقب ماندگی ذهنی، تاخیریافتگی رشدی، معلولیت جسمی، بیماری روانی، ناآرامی های روحی و... دارند به طور معجزه آسایی موثر است
بی تردید در میان خیل كثیر جریانات معنوی ای كه ادعای انحصار ویژه شاهراه سعادت و آرامش را برای خود دارند آنهایی موثق ترند كه از عقبه و پیشینه روشنتر و مطمئن تری برخوردار بوده و پدیدآورندگانش، خود در منتهای آرامش و عزت باشند؛ بگونه ای كه هیچ عامل داخلی و خارجی ای نتواند موجب به وجود آمدن ذره ای ناآرامی، دشواری و ذلت در وجود آنها شود. كه این امر یعنی رسیدن به اوج آرامش، عزت و سعادت درجهان پیچیده و پر اسراری كه آگاهی از لایه های پیدا و پنهانش جز برای وجودی كه احاطه كامل بر تمامی ابعاد آن داشته باشد میسر نیست. همان وجودی كه تغییر در ذات و صفاتش محال بوده و از تمامی ابعاد مادی و معنوی دیروز، امروز و فردای موجودات آگاهی داشته و بر آنها مسلط و محیط است.
آری، از آنجا كه هر سازنده ای خود بیش از هر فرد دیگری به مختصات، ویژگی ها و نیازهای آنچه ساخته است آگاه است لذا یقیناً برنامه، نسخه و دستورالعمل هایی را هم كه به آفریده خویش تجویز و پیشنهاد می كند از تمامی نسخه های دیگر مفیدتر و موثرتر است. یگانه آفریدگار عالم و آدم، از آنجا كه از آفرینش خود هدفی والارا دنبال می كند لذا به جهت هرچه بهتر و كاملتر رسیدن به آن هدف عالی، مجموعه برنامه هایی را از طریق برگزیدگان و پیامبران خویش بر آفریده هایش عرضه كرده و نسخه نهایی و كمال یافته آنرا به عنوان آخرین كتاب انسان ساز و الهی به همراه آخرین رسول خویش حضرت محمد مصطفی (ص) به تمامی بشریت ارزانی داشته است تا با تاسی و پیروی از آن به نهایت كمال یافتگی، عزت و آرامش دست یابند.
قرآن، دوای دردها
قرآن، نسخه ای كه حقیقت آن، اقیانوسی است بیكران كه رسیدن به اعماقش جز برای ائمه هدی علیهم السلام میسر نیست و غیر از معصومین كسی را توان دست یابی به كنه و ذات این كتاب آسمانی و آیاتش نمی باشد.
آنچنان شفا و آرامشی در نهاد این تحفه آسمانی نهفته است كه آفریننده اش خود درباره آن چنین می گوید:
«و ما آنچه از قرآن فرستادیم، شفاء و رحمت برای اهل ایمان است» (الاسراء 82)
قرآن برای مراتب تكامل بشر روشهای خاصی دارد. آنان كه بر سر سفره علم و هدایت ائمه معصومین علیهم السلام، این حاملان قرآن قرار می گیرند می توانند این روشهای خاص قرآن را در زندگی خود پیاده كنند و روح و روان و جسم و جان خود را با قرآن سیراب نمایند.
امیرالمومنین (ع) می فرمایند: «درمان تمام دردها در قرآن وجود دارد، قسم به آن كسی كه پیامبر را برانگیخت و خاندانش را گرامی داشت درمان سوختن، غرق شدن، دزد، گریختن حیوانی از صاحبش، یا گمشده ای ، یابنده فراری، همه و همه درمانش در قرآن است، از آن بپرسید تا از قرآن جواب دهم.»
همچنین پیامبر (ص) فرمودند: هر كس درمانش را از قرآن كریم نگیرد خداوند او را شفا نمی دهد. و فرمودند كه هر كس با اعتقاد كامل، سوره حمد را بر مرده بخواند هر آینده زنده خواهد شد.
امام باقر علیه السلام نیز می فرمایند: فی القرآن شفاء من كل داء (درمان هر دردی در قرآن كریم وجود دارد.)
تاثیر معجزه آسای صوت قرآن
اگر چه از نزول این كتاب هدایت و انسان ساز و داروی آرامبخش آسمانی، بیش از هزار و چهارصد سال می گذرد اما آدمی همچنان به ابعاد گسترده و اعجاز تاثیرگذاری آن در مسائل مختلف پی نبرده و هر از گاهی به كشفیاتی در یكی از عرصه های علمی و... به وسیله قرآن دست می یابد. شاید بتوان گفت پی بردن به خاصیت آرامبخشی و درمان گری در زمینه های گوناگون، یكی از مهمترین كشف های كسانی است كه شاید حتی به این كتاب آسمانی باور دینی نداشته باشند.
تاثیر شگرف این نعمت الهی در درمان دردها تا جایی است كه برخی از كشورها و مجامع دنیا برای درمان بیماری های روحی و جسمی بیماران به دعا و قرآن روی آورده اند. بگونه ای كه هم اینك به لحاظ علمی نیز ثابت شده است كه شنیدن صوت قرآن كریم، می تواند تنش های روانی را در انسان كاهش دهد.
بر اساس تحقیقات صورت گرفته در آمریكا ثابت شده است، گوش كردن به صوت ترتیل قرآن كریم، تغییرات فیزیولوژیكی در سیستم عصبی انسان ایجاد می كند و تنش های شدید روحی را كاهش می دهد.
تاثیر آرام بخش شنیدن قرآن كریم در افراد عصبی و پرتنش به حدی است كه 97 درصد این مشكلات كاهش می -یابد. جالب تر آنكه این نتایج مثبت در حالی به دست آمده است كه بسیاری از این افراد حتی با زبان عربی آشنا نبوده و متوجه مفهوم آیات نمی شدند.
در همین راستا، پایگاه اینترنتی «میدل ایست آن لاین» هم گزارش داد، كسانی كه تسلط به زبان عربی ندارند نیز با شنیدن آیات قرآن به آرامش می رسند و این به علت تاثیر فیزیولوژیكی آن بر سیستم عصبی آنهاست.
همچنین در یك تحقیق صورت گرفته درباره اثر صوتها بر روی موجودات، معلوم شده است كه اصوات، تاثیر مستقیمی بر سلولها و بافتها دارند،بنحوی كه در میزان زیبایی شكل آنها نقش آفرینی می نمایند. بطور مثال نتایج حاصل از قرارگرفتن مولكولهای آب در برابر آهنگهای پاپ و كلاسیك و همچنین صوت قرآن، نشان داد كه آن دسته از مولكولهایی كه در برابر صوت قرآن قرار داشتند از شكل و چینش زیباتری برخوردار شده اند. حال این سوال مطرح می شود: در حالی كه حدود هفتاد درصد حجم بدن آدمی از آب تشكیل شده است، تاثیر صوت قرآن بر میزان زیبایی و نحوه شكل گیری آن تا چه اندازه خواهد بود؟
مفهوم قرآن درمانی
قرآن درمانی عبارتست از كاربرد قرآن در تامین، حفظ و بهبود سلامت جسمانی و روانی؛ در واقع قرآن درمانی كاربرد منظم قرآن است به طوری كه «قرآن درمانگر» مستقیما در یك محیط درمانی با استفاده از قرآن- صوت، مفاهیم و...، آن- تغییرات، مدنظر را در عواطف و رفتار و... «درمانجو» ایجاد می كند.
بطور خلاصه در قرآن درمانی با استفاده از قرآن به افرادی كه دارای مشكلات گوناگون هستند به منظور دستیابی به بهداشت روانی و جسمی، كمك می شود.
قرآن درمانی در درمان افرادی كه ناتوانی های مختلفی از جمله عقب ماندگی ذهنی، تاخیریافتگی رشدی، معلولیت جسمی، بیماری روانی، ناآرامی های روحی و... دارند به طور معجزه آسایی موثر است.
«قرآن درمانگر»، اهداف و مقاصد را براساس نیازهای خاص «درمانجو» دنبال می كند. شیوه های مختلفی برای پیشبرد این اهداف وجود دارد. برای مثال، خواندن قرآن با شیوه قرائت مجلسی می تواند به افراد مبتلابه بیماری آلزایمر كمك كند تا حافظه درازمدتشان را به كار اندازند؛ همچنین همخوانی قرآن با همسالان یا درمانگر می تواند مهارتهای میان فردی را افزایش دهد و كاركردهای اجتماعی را بهبود بخشد. از همه مهمتر اینكه افراد احساساتشان را در روشی مطمئن و آرامش بخش بوسیله قرائت، گوش كردن، درك مفاهیم و... قرآن بیان می كند و از تاثیرات شگرف آن بهره مند می شوند.
بطور خلاصه در قرآن درمانی با استفاده از قرآن به افرادی كه دارای مشكلات گوناگون هستند به منظور دستیابی به بهداشت روانی و جسمی، كمك می شود.
البته قرآن درمانی فقط در خدمت افرادی كه دارای انواع مختلف ناتوانی ها هستند به كار برده نمی شود، بلكه درشرایط مختلف پزشكی نیز سودمند است؛ از جمله كاهش فشار روانی یا درد، زایمان، توانبخشی بیماران سكته ای و مبتلایان به بیماری پایانه (بیماری هایی كه علاج ناپذیرند و مرگبار هستند مانند ایدز و...) البته مسئله عمده ای كه در اینجا برای درمانگر مطرح است كاهش درد و تحمل آن در شیوه درمان و یا كمك به بیمار برای دستیابی به كاركردهای بهینه است.
قرآن درمانی در حال رشد فزاینده ای در كشورهای مختلف جهان و بویژه درسالهای اخیر است و همواره بر این امر تاكید گردیده است كه اساساً قرآن در درمان اشخاص مبتلابه وضعیت های مختلف پزشكی كارایی بسیاری دارد.
( "چیستی قرآن درمانی" را در شماره آتی بخوانید)
منبع: کیهان
تنظیم برای تبیان: شکوری