افطاری و توصیه های غذایی
افطاری و صدقه دادن
امام محمد باقر(علیه السلام) به یکی از یارانش به نام سدیر فرمود: آی سدیر! آیا میدانی چه شبهایی است این شبها؟ سدیر گفت: بلی فدایت گردم این شبها شبهای ماه رمضان است. مگر این شبها چگونه است؟ امام (علیه السلام) فرمودند: آیا قدرت داری هر شب از این شبها ده بنده از فرزندان اسماعیل (علیه السلام) را آزاد کنی؟ سدیر عرض کرد: پدر و مادرم به فدایت، ثروتم کفاف* نمیدهد، پس امام پیوسته تعداد بندهها را کم کرد، تا رسید به یکی در تمام این ماه، سدیر گفت: قدرت ندارم، پس امام (علیهالسلام) به او فرمود: آیا قدرت نداری هر شب یک مسلمان روزهداری را افطار دهی؟ سدیر عرض کرد: بلی تا ده نفر را هم میتوانم افطاری بدهم، پس امام به او فرمود: با افطاری دادن ده روزه دار ثواب آزاد کردن ده بنده از اولاد اسماعیل (علیه السلام) به تو عطا میشود.
* کفاف: به اندازه نبودن
توصیههای غذایی برای روزهداران
اگر چه برای روزهداران واقعی فواید روزه و آثاری که بر جسم آنها دارد هدف اصلی نیست، اما به هر حال در روایات بر این نکته تاکید شده است که گذشته از آثار معنوی، روزه ماه رمضان در سلامت جسمی روزهداران هم موثر است. اما نباید فراموش کرد که تنها در شرایطی میتوان انتظار داشت که روزهدار سلامت را نیز به دست آورد که اصولی را رعایت کند.
رعایت توصیههای زیر میتواند به یک روزهداری سالم کمک کند.
- غذای افطار باید سبک و پر کالری بوده و سریع هضم شود مثل: خرما، شلهزرد، مقدار کمی شیر و چای کمرنگ.
- موقع افطار مایعات زیادی مصرف نکنید.
- در زمان افطار و سحر از خوردن غذاهای پرچرب خودداری کنید.
- از پرخوری در هنگام سحر پرهیز کنید.
- بیدار نشدن برای سحر کاملاً اشتباه است و در طولانی مدت سبب ضعف و بیحالی روزهداران خواهد شد.
- در سحر از مواد غذایی پروتئین دار (تخممرغ، حبوبات، لبنیات و گوشت) استفاده کنید و به جای نوشیدن آب زیاد، میوههای آبدار بخورید.
- رژیم غذایی سحر بهتر است شامل مواد غذایی متنوع باشد این نکته برای نوجوانان اهمیت بیشتری دارد و باید از مواد غذایی قندی، پروتئیندار و پر انرژی استفاده کنید.
- از مصرف نمک زیادی خودداری کنید.
- بعد از خوردن سحری حتیالامکان نخوابید.
تهیه:م.خرازی
تنظیم:بخش کودک و نوجوان
**************************************