یوزپلنگ اپل در برف آمد
اپل جمعه گذشته نسخه جدید سیستم عامل مك خودش را با عنوان Snow Leopard عرضه كرد. این سیستم عامل از طریق فروشگاههای اپل و برخی فروشگاههای بزرگ دیگر چون آمازون بهفروش میرسد.

اسنولئوپارد، هر چند كه اسمش خیلی جالب بهنظر نمیآید، اما اولین گربه از خانواده مك است كه نامی از نسخه پیشین خود را حمل میكند، و ویژگیهای خارقالعادهای به خود اضافه نكرده است. شاید به همین دلیل است كه اپل دیسك ارتقای 6/10 را تنها 29 دلار قیمت گذاشته است.
اما زیر پوست این نسخه جدید، ویژگیهایی نهفته است كه دانستن آنها، اهمیت ارتقا به لئوپارد برفی را بیشتر جلوه میدهد. لئوپارد برفی كاملا 64بیت است و بههمین ترتیب، نرمافزارها میتوانند از میزان زیادی رم استفاده كنند و وظایف سریعتر انجام میشود. «Finder» كاملا از نو نوشته شده است و دیگر كاربران ناراضی مك را كه از نسخه 0/10 منتظر تعویض آن بودند، هم خوشحال شدهاند.
Quicktime به نسخه بالاتر ارتقا یافته است و تقریبا در تمامی سطوح سیستم، امكان پخش وجود دارد. از همه مهمتر اینكه در نرمافزارهای Mail، iCal و Address Book، پشتیبانی از Echange مایكروسافت كامل شده است و دیگر میشود كامپیوترهای مك را در شبكههای اداری هم بهكار برد.
اگر كاربر نسخه لئوپارد باشید، وقتی وارد 6/10 میشوید، چیزهای زیادی توجه شما را بهخود جلب نمیكند، جز چند بهبود ظاهری كه آنقدر نیست كه واقعا چشمگیر باشد. اما، اپل یك قدم بسیار شجاعانه برداشته است: هدف این است كه روی سرعت، اطمینان و پایداری تمركز كرده باشند و اگر لئوپارد برفی چنین ویژگیهایی ندارد، پس 30 دلار نمیارزد كه هیچ، اصلا نمیارزد. اما آیا اپل میتواند این 30 دلار را بدست بیاورد؟ بهتر است ادامه این مطلب را بخوانیم.

نصب
جالب است كه نصب برنامه، یكی از معدود بخشهایی از لئوپارد برفی است كه كاملا با نسخه قبلی آن تفاوت دارد. مایكروسافت به نصاب ویندوز7 خود مینازد و اپل به نصاب جدیدش افتخار میكند، این نصاب در حالی كه خود را ارتقا میدهد، نرمافزارها و پلاگینهای ناهمخوان را در فولدری به نام Incompatible Software قرنطینه میكند و همه چیز را سریع ارتقا میدهد. كاری كه باید بكنید این است كه دیسك را بگذارید، نصاب را باز كنید، كلمهعبورتان را بزنید و بروید بهكارتان برسید.
رابط كاربری
در نسخههای قبلی ارتقای مك، همواره تغییرات زیاد رابط كاربری را شاهد بودیم، اما در لئوپارد برفی، خبری از اینها نیست. با این وجود چند اصلاح در سیستمهای گرافیكی ایجاد شده است و شاید بتوان بزرگترین تغییر گرافیكی را Dock Expose نامید. این ویژگی، میتواند لینكها را روی Dock سیستم بیندازد. با نگهداشتن لینك روی آیكن هر نرمافزار، پنجره آن نرمافزار باز میشود و میتوان در صورت تمایل، آن لینك را روی هر كدام از پنجرهها گذاشت. این ویژگی وقتی مفید است كه تصویری را به ایمیل پیوست كرد یا در برنامه Word بازش كرد.
هیچ گاه از ویژگی Stack در مك استفاده چندانی نشده است اما در 6/10، استفاده از آن بسیار منطقیتر بهنظر میرسد. كشیدن و انداختن فایل داخل آیكن پشته، دیگر مثل قدیمها پنجره پشته را باز نمیكند و بهجای آن یك پنجره Finder باز میكند. پشته سه حالت نمایشی مختلف دارد: Grid، List و حالت پیشفرض، كه با اضافه شدن Grid و List در نسخه جدید، كارایی آن را بسیار بالاتر برده است.

پیشفرض فایلها در فایندر
شاید بهترین ویژگی كه در فایندر اضافه شده است، پیشنمایشهای زندهای است كه در هر فایل وجود دارد، میتوانید بدون آنكه چیزی را باز كنید و یا حتی یك Space روی صفحه كلیدتان بزنید، ویدئوها و موسیقیها را ببینید یا گوش بدهید. ویژگی خوبی است، اما زمینرا تكان نمیدهد.
از ویژگیهای كوچك دیگری كه در مورد تغییرات رابط گرافیكی میتوان گفت، منوی شیشهای برای Dock، مرتبسازی پنجرهها بر اساس الفبا و قابلیت انتخاب متون PDF در حالت پیشنمایش است.
درست همانند فایندر، كوئیكتایم جدید تغییرات زیادی در بخش بهبودهای جزئی داشته است و برای اولین بار میشود كوئیكتایم را بدون آن رابط كاربری خاكستریاش دید. البته كوئیكتایم مجددا از نو نوشته شده است تا با قابلیتهای جدید سیستمهای اپل از جمله Core Video، Core Animation، و Core Audio سازگار باشد.
در مورد مرورگر وب سافاری این شركت، از آنجایی كه سافاری 4 در ماه ژوئن عرضه شده است، تنها تغییری كه كاربران قدیم میتوانند شاهد آن باشند، 64 بیتی شدن آن است.
سرعت موتور جاوااسكریپت آن بسیار بهبود یافتهاست و معماری جدید پلاگینها در این مرورگر از دیگر ویژگیهای سافاری لئوپارد برفی است. از طرف دیگر شاید مهمترین تغییر در لئوپارد برفی، تطبیق با Exchange مایكروسافت باشد. نرمافزارهای Mail، Address Book، و iCal همه با Exchange تطبیق دارند و نصب و اتصال این نرمافزارها به شبكه مایكروسافتی، بسیار ساده بهنظر میرسد.
لئوپارد برفی در بخش بازدهی CPU، كمی بهبود یافته است، اما روند كاهش سرعت گرافیكی را طی كرده است، از طرف دیگر، بازدهی OpenGL آن بهطرز عجیبی كم شده است. این آمار را نرمافزار XBench ارائه كرد و هنوز اطمینانی نیست كه مشكل از این نرمافزار است یا خیر. در حال حاضر و تا زمانی كه لئوپارد برفی زیر تیغ منتقدان فنی برود، همینها بهنظر میرسد ارزش 30 دلار ارتقا را داشته باشند. خصوصا اگر كاربران ویندوزی برای ویندوز ویستا به 7، 150 دلار باید خرج كنند.
برگرفته از کلیک
تنظیم برای تبیان: فاطمه مجدآبادی