تبیان، دستیار زندگی
برخی كارشناسان ارتباط‌های دوستانه اینترنتی بویژه دوستی‌های دختران و پسران در فضای چت كه بعضا ممكن است به ازدواج‌های اینترنتی نیز ختم شود را حركت با چراغ خاموش و بی‌سروصدای زندگی تعبیر كرده و ترجیح می‌دهند پیش از آن كه در داخل یا خارج از كشور، كسی را انتخا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پشت مانیتور ، عاشق نشوید!

جوان

برخی كارشناسان ارتباط‌ های دوستانه اینترنتی بویژه دوستی‌های دختران و پسران در فضای چت كه بعضا ممكن است به ازدواج‌های اینترنتی نیز ختم شود را حركت با چراغ خاموش و بی‌سروصدای زندگی تعبیر كرده و ترجیح می‌دهند پیش از آن كه در داخل یا خارج از كشور، كسی را انتخاب كنند ، او را در سكوت بشناسند؛ البته شكستن این سكوت، كار را بر جوان سخت می‌كند.

پسر یا دختری را تصور كنید كه دقیقا بر مبنای خیال از پشت 2‌مانیتور ، رشته‌های ارتباط با همدیگر را می‌تنند و با این كه چنین تنیدنی كار لذت‌بخشی برای آن دو است؛ اما متوجه نمی‌شوند این رشته‌ها آنقدر متراكم و حقیقی نیست كه تاب وزن واقعیت را داشته باشد. در واقع ذهن دختر یا پسر در لحظه چت ، تصویر ذهنی را با تصویر عینی اشتباه می‌گیرد. از سوی دیگر اعتیاد به این تصویر ذهنی ، حاصل از وقت‌گذرانی در دنیای مجازی ، فرد را از دنیای واقعی و دغدغه‌هایش از جمله كار، تحصیل، تفریح و مسوولیت‌های دیگر بازمی‌دارد. او مجبور است تا پاسی از شب، چشم‌هایش را به مانیتور بدوزد و صبح فردا را با احساس خستگی، خمودگی و ضعف آغاز كند. در سایت یاهو، هزاران نفر در اتاق‌های چت در حال جستجوی فرد مورد نظر برای گفتگو هستند. كاربران حاضر در این چت‌روم‌ها بیشتر نوجوانان و جوانان هستند كه گاه به دلیل برخیمحدودیت‌های خانوادگی از یك سو و كنجكاوی برای برقراری ارتباط با جنس مخالف ساعت‌ها در فضای مجازی برای یافتن فرد مورد نظر خود جستجو می‌كنند.

این روزها استدلال كاربرانی كه در فضای اتاق‌های چت به جستجوی دوست می‌گردند؛ حول محور آشنایی با دنیای تازه، كسب تجربه و ایجاد زمینه‌ای برای شناخت و آشنایی‌هایی بیشتر بین 2 جنس مخالف می‌چرخد: «می‌خواهم خودم انتخاب كنم؛ پس لطفا منو از خطر نترسون.»

بیا فرار كنیم

بررسی پرونده‌های ارجاع شده به اداره آگاهی بویژه در بخش پرونده‌های مربوط به فرار دختران از خانه بیانگر این است كه در بیشتر موارد، دخترانی كه به دلیل شرایط نامناسب خانوادگی، خانه را ترك كرده‌اند، پای پسری كه بیرون از محیط خانه در شهر دیگری انتظارشان را می‌كشیده تا با یكدیگر به شهر یا كشور دیگری فرار كرده و آنجا زندگی مشترك خود را تشكیل دهند ، در میان بوده است.

وعده‌های رنگارنگ و فریبنده‌ای كه در زندگی بسیاری از دختران یا حتی زنانی كه به این امید ، خانه را ترك می‌كنند ، در همان چند روز اولیه حضور در خیابان رنگ سراب به خود می‌گیرند و دختران جوان خیلی زود می‌فهمند كه تمام آن حرف‌ها و آرزوهای رنگارنگ و دلنشین كه از زبان مرد رویاهایشان می‌شنیدند ، فریبی بیش نبوده است.

افزایش نگران‌كننده جرایم اینترنتی

پیچیده‌تر شدن روابط اجتماعی و افزایش روزافزون وسایل ارتباط جمعی و كاربران این وسایل از جمله اینترنت موجب خارج شدن روابط افراد خانواده از حالت ساده ی چهره به چهره یا تلفنی و تغییر شكل آن در قالب شكل‌گیری روابط پیچیده‌تری به طور غیرمستقیم و از طریق اینترنت و چت طی سال‌های اخیر شده است و از آنجا كه در این گونه رابطه‌ها طرفین بدرستی نمی‌توانند هویت یكدیگر را شناسایی كنند، همین امر زمینه جرایم و سوءاستفاده‌های اینترنتی می‌شود.

این اظهارات بازپرس شعبه اول دادسرای ویژه فرودگاه‌های تهران در گفتگو با «جام‌جم» است كه با طرح نمونه‌هایی از چند پرونده متعدد در حوزه جرایم اینترنتی شامل قتل، فرار دختران از خانه و تجاوز به عنف معتقد است: به دلیل همین پیچیدگی‌هایی كه در مخفی بودن هویت كاربران اینترنت و بویژه در فضای چت‌روم‌ها وجود دارد، پرونده‌های موجود بیانگر این واقعیت است كه آمار جرایم و سوءاستفاده‌های اینترنتی طی سال‌های اخیر در حال افزایش است بویژه این كه زنان و دختران جوان آسیب‌پذیری بیشتری در این گونه رابطه‌ها دارند كه این امر نگران‌كننده است.

فرهنگ‌سازی به جای برخورد چكشی

برخوردهای چكشی مانند این كه به جوانان و نوجوانان اجازه استفاده از اینترنت را ندهیم، یا سایت‌های خاص اینترنتی را پاك كنیم نه تنها مشكلی را حل نمی‌كند بلكه با این كارها صرفا صورت مساله را پاك می‌كنیم و در مقابل عواقب و پیامدهای سویی را از این طریق متوجه جامعه می‌كنیم كه ممكن است اثرات جبران‌ناپذیر بیشتری را به جوانان تحمیل كند.

ضرورت فرهنگ‌سازی در میان نوجوانان و جوانان برای استفاده صحیح از اینترنت هم از سوی خانواده‌ها و هم توسط رسانه‌‌های جمعی و سایر نهادهای آموزشی در جامعه وجود دارد.

نمی‌توان استفاده از اینترنت و جستجو در فضای چت‌روم‌ها را برای دختران و پسران جوان و نوجوان محدود یا ممنوع كرد، اما حداقل می‌توان به این گروه از كاربران اینترنتی هشدار داد كه اگر وارد محیط چت می‌شوند نسبت به عواقب و سوء‌استفاده‌های احتمالی دوست‌های اینترنتی هوشیار باشند.

زنگ‌ها برای كه به صدا درمی‌آیند؟

یك پژوهشگر اجتماعی بیشترین كاربران اینترنت و جستجوگران در فضای چت را جوانان می‌داند و معتقد است این جوانان هم در نحوه استفاده صحیح از فناوری اینترنت و هم در زمینه برقراری ارتباط با جنس مخالف، آشنایی و ازدواج بی‌تجربه هستند، چرا كه آنها تنها با گفتگوهای كوتاه چند جلسه‌ای بسرعت دلبستگی پیدا كرده، عاشق می‌شوند و تصور می‌كنند طرف مقابل همانی است كه سال‌ها به دنبالش می‌گشته‌اند.

دكتر سیدهادی معتمدی، معتقد است كه این وضعیت بویژه در دختران جوان بیشتر شیوع دارد، چرا كه آنها به دلیل احساسات خاص زنانه و زودباوری كه نسبت به ابراز عشق جنس مخالف دارند در كوتاه‌ترین زمان احساسات خود را بر منطق غلبه داده و چنان مجذوب طرف مقابل خود در آن سوی چت می‌شوند كه حتی تصور این كه این ارتباط ممكن است ارتباطی از پیش برنامه‌ریزی شده برای بهره‌برداری‌های خاص باشد را به خود راه نمی‌دهند .

وی تصریح می كند ضروری است نحوه استفاده صحیح از فناوری اینترنت به عنوان واحدهای درسی در مدارس به نوجوانان و جوانان آموزش داده شود و از سوی دیگر باید توام با این قضیه برای نوجوانان و جوانان كاربران اینترنتی آگاه‌سازی انجام شود كه هم دختران و هم پسران از همان ابتدای آغاز چنین روابطی همواره هوشیار بوده و نسبت به كوچك‌ترین نشانه‌های احتمال عواقب سوء چنین ارتباطی حساس باشند و با هوشمندی و درایت صحیح در چنین ارتباط‌هایی سنجیده رفتار كنند.

منبع :جام جم آنلاین - باتغییر

تنظیم برای تبیان :داوودی

مقالات مرتبط :

علاقه مندان به چت بخوانند

ازدواج به سبک اینترنتی!!

خواستگاری در چت روم

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.