تبیان، دستیار زندگی
پل میرزا رسول در غرب شهرستان میاندوآب و در سه کیلومتری جاده میاندوآب به مهاباد، بر روی رودخانه سیمینه رود ساخته شده است...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

معرفی پل های استان آذربایجان غربی (1)

پل میرزا رسول

پل میرزا رسول

پل میرزا رسول در غرب شهرستان میاندوآب و در سه کیلومتری جاده میاندوآب به مهاباد، بر روی رودخانه سیمینه رود ساخته شده است. این پل ظاهراً توسط "میرزا رسول" در اوایل دوره قاجار ساخته شد. جهت پل شرقی- غربی، طول آن هشتاد متر و عرض آن 60/4 متر و ارتفاع آن از بستر پل در چشمه وسطی 70/7 متر است.

این پل دارای پنج دهانه با قوس های جناغی است. این قوس ها با آجر و ملاط ساروج ساخته شده است. پایه آن از قلوه سنگ و سنگ های تراشیده سفید آهکی شکل گرفته است.

پل پنج چشمه

پل پنج چشمه

این پل در سه کیلومتری شرق ماکو،  بر روی رودخانه "زنگمار" ساخته شده است. پل پنج چشمه از سنگ های تراشیده شده به رنگ های سیاه و سفید که زیبایی خاصی به معماری پل داده، ساخته شده است. این پل شمالی- جنوبی به منظور کوتاه کردن راه زوار کلیسای طاطائوس یا قره کلیسا احداث شد.

طول پل چهل و سه متر، عرض آن 20/3 متر و ارتفاع آن 50/5 متر است. این پل دارای چهار چشمه است. احتمالاً در زمان احداث دارای پنج چشمه بود.

دکتر "ولفرام کلایس" در سال 1986 م ضمن اشاره مختصر به این پل، آن را مربوط به قرن هجدهم م می داند که توسط ارامنه ساخته شده است.

این پل دارای سه پایه است: قسمت هایی از این پایه ها را صخره طبیعی تشکیل می دهد و بقیه قسمت های آن از سنگ های تراشیده سفید رنگ با ملاط آهک تشکیل شده است. این پل در جهت مخالف آب رودخانه، دارای آب شکن های مثلثی شکل است. سطح گذرگاه پل از دهانه بزرگ – به دلیل آن که در انتهای پل واقع شده است – دارای شیب تند به طرف شمال و شیبی ملایم به طرف جنوب است.

پل قلعه جوق

این پل در جنوب شهرستان ماکو، مجاور قریه "قلعه جوق" و بر روی رودخانه زنگمار ساخته شده و از آثار دوره صفوی است. پل قلعه جوق ده متر طول، چهار و نیم متر عرض و نه متر ارتفاع دارد. پل دارای یک دهانه بزرگ، یک دهانه کوچک و موقعیت شرقی – غربی است. مصالح به کار رفته در آن از سنگ های سفید و سیاه تراشیده و نتراشیده، قلوه سنگ با ملاط گچ و آهک است. پل قلعه جوق یک پایه به اندازه 2×50/4 متر دارد. مصالح این پایه با سنگ های سیاه تراشیده و قلوه سنگ با ملاط است. این پایه در قسمت بالای پل یعنی در جهت مخالف آب رودخانه، دارای آب شکن نیم دایره ای شکلی به قطر 10/2 متر و ارتفاع سه متر است که به شکل مخروط با سنگ های لاشه و سنگ های تراشیده شده ساخته شده است.

منبع: میراث فرهنگی استان آذربایجان غربی

تهیه و تنظیم: زهره پری نوش

مطالب مرتبط

معرفی پل های استان تهران

معرفی پل های استان گیلان

معرفی پل های استان یزد

معرفی پل های استان فارس

معرفی پل های استان کرمانشاه

معرفی پل های استان کردستان