تبیان، دستیار زندگی
که همیشه خود را شاگرد بداند. اشاره : جمشید مشایخی متولد سال 1313 پارچین ورامین است. وی از چهره های پرسابقه و سرشناس عرصه سینما، تلویزیون به ویژه عرصه هنرهای دراماتیک کشورمان می باشد.جمشید مشایخی تا به حال در 88 فیلم سینمایی،...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مصاحبه با آقای جمشید مشایخی

نخبه کسی است که همیشه خود را شاگرد بداند.

اشاره :

جمشید مشایخی متولد سال 1313 پارچین ورامین است. وی از چهره های پرسابقه و سرشناس عرصه سینما، تلویزیون به ویژه عرصه هنرهای دراماتیک کشورمان می باشد.جمشید مشایخی تا به حال در 88 فیلم سینمایی، 100 نمایشنامه تلویزیونی صحنه ای و 36 سریال تلویزیونی ایفای نقش نموده و در بیش از 7 جشنواره داخلی و بین المللی موفق به کسب عنوان بهترین بازیگر، شده است.

حضور موثر وی در عرصه های مختلف تئاتر، سینما و تلویزیون به ویژه تئاتر و سینمای سنتی تا به حال کاملاً قابل مشاهده و ملاحظه بوده است. به عنوان یکی از پیشکسوتان و نخبگان عرصه هنر، گفتگویی با ایشان انجام داده ایم که در ادامه ملاحظه خواهید کرد.


آقای مشایخی، در ابتدا بفرمائید که کار خود را از چه زمانی و در چه رشته ایی آغاز نمودید؟

آغاز کارم مرتبط با دوران کودکی ام می باشد، آن زمان رئیس مدرسه ابتدایی ما نمایشنامه ای را به صورت یک منازعه نوشت، تحت عنوان یک شتر و یک موتور که من نقش شتر را بازی می کردم ، هنگام پایان تحصیلات ابتدائی وقتی این برنامه اجرا شد، مورد توجه همه قرار گرفت و رئیس مدرسه نیز مرا تشویق کرد ، همین مساله باعث شد که وارد عرصه هنر شوم. بعد از انجام خدمت وظیفه، در سال 1336 اداره هنرهای دراماتیک که اکنون نامش اداره تئاتر است تاسیس شد که من در همان سال به استخدام این اداره در آمدم و رسماً کار خود را در وادی هنر تئاتر شروع نمودم.


بهترین کارهایتان در زمینه تئاتر، سینما و تلویزیون چه بوده است؟

در میان فیلم های سینمایی، فیلم های قیصر، سوته دلان، گاو، خشت آئینه، چشمه، کمال الملک، خانه ای روی آب، طلسم و طلوع  مورد پسند خودم و صاحبنظران قرار گرفت. در میان نمایشنامه های صحنه ای و تلویزیونی که بازی کردم، آندورا، آوار، مرده های بی کفن و دفن، شب برروی سنگ فرش خیس، ننه انسی و بهترین بابای دنیا مهمترین آنها بود و در میان سریال های تلویزیونی هم سلطان صاحبقران، قصه های مولوی، سریال پهلوانان نمی میرند و هزار دستان بهترین و جذاب ترین آنها بوده است .


پیشکسوتان چه تاثیری می توانند در بهبود وضعیت فعلی سینما داشته باشند؟

به نظر من پیشکسوتان عرصه هنر، با انتقال تجربیات خود به جوانان، می توانند تاثیر بسزایی در بهبود وضعیت سینما داشته باشند و شاید همین امر بتواند وضعیت سینما را به کلی تغییر دهد.


یک اثر هنری باید حائز چه شرایطی باشد؟

چهار نکته باید در یک اثر وجود داشته باشد که بتوان آن را هنری نامید، یکی قابل فهم بودن آن برای اکثریت از نظر شعور، دیگری امیدوار کننده بودن اثر، سوم اینکه طنز یا فلسفه جدیدی در آن اثر ارائه داده شود و چهارم اینکه مبتذل نباشد، ما به راحتی می توانیم این چهار نکته را در آثار هنرمندان بزرگ ایران زمین مشاهده نمائیم، مانند آثار: مولانا، فردوسی، حافظ، سعدی و ....


توصیه شما به جوانان علاقمند به فعالیت در عرصه هنر چیست؟

بنده وقتی در جوانی کار تئاتر را شروع کردم، فکر می کردم کار ما خیلی بالاتر از پیشکسوتان ماست ولی بعد از مدتی متوجه شدم که آنها یک دوران طولانی را طی کردند، سپس تصمیم گرفتم که به خود حرکتی داده و در جهت کسب تجربیات اساتیدم طی طریق نمایم. به نظر من باید یک رابطه مریدی و مرادی بین جوان و پیر وجود داشته باشد و این رابطه دائماً در حال تغییر و تحول است، آنجا که جوان، دانشی دارد، پیر مرید آن است و جایی که پای تجربه پیش آید، پیر مراد می شود ، این رابطه بسیار زیبا و معقولی است و اگر به ادبیات کهن کشورمان بنگریم در برخی از موارد این رابطه عرفانی را به راحتی می توانیم، دریابیم.


به نظر شما سینمای ایده ال چه شرایطی باید داشته باشد؟

سینمای ایده ال باید مبتنی بر واقعیت باشد، اما متاسفانه آنچه در سینمای امروز جهان مشاهده می کنیم ، فیلم هایی است بر مبنای خشونت، مبتذل و غیر انسانی و نامعقول.

نکته دیگر آنکه من همیشه آرزویم این بود که هر دو یا سه سال یکبار گنگره ای برپا شود و هنرمندان از رشته های مختلف در این کنگره شرکت نمایند و با هم بحث و تبادل نظر کنند و هنوز هم امیدوارم که برای بهبود وضعیت هنر به ویژه هنر هفتم این کار انجام شود.


نخبگان هنر، چگونه باید باشند؟

به عقیده من، نخبه کسی است که همیشه خود را شاگرد بداند اما این را باید بدانیم که هنوز در سینمای ما نخبه واقعی وجود ندارد و فقط بنده در عرصه جهانی، چارلی چاپلین را به عنوان نخبه می دانم ، امیدوارم روزی فرا رسد که در سینمای ایران نخبگان متعددی ایفای نقش نمایند و در جهت رشد و تعالی این هنر گام بردارند.


در پایان با تشکر از شما که در این گفتگو شرکت نمودید، لطفاً نظر خودتان را در رابطه با بخش نخبگان سایت تبیان بفرمائید؟

کار شما، کار نو و مفیدی برای جامعه است و اگر مورد توجه جوامع دیگر هم قرار گیرد، بهتر می شود. شما می توانید با تلاش در جهت شناساندن چهره های موفق عرصه های مختلف فرهنگی، سیاسی، هنری و ... گام های موثر و بلندی در راستای معرفی فرهنگ و هنر اسلامی و ایرانی به جوانان و مقابله با تهاجم فرهنگی و فرار جوانان از فعالیتهای مختلف فرهنگی بردارید. پس کار کنید، تلاش نمائید و امیدوارم که روزی خبر موفقیت کامل شما را به بنده بدهند.

nokhbegan@tebyan.net

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.