تبیان، دستیار زندگی
در این بخش با طریقه ی یافتن صور فلکی آسمان ایران آشنا می شویم.
بازدید : 64985
زمان تقریبی مطالعه : 3 دقیقه

1- آشنایی با صُوَرفلکی

صورت فلکی شیر
تصویر 1

رصد آسمان کار بسیار آسانی است. همه ی آنچه شما نیاز دارید یک جفت چشم و یک آسمان تاریک است. در شهرها، چراغهای خیابان، آسمان را روشن می کنند و نمی گذارند که ستارگان کم نور آسمان دیده شوند. ولی بیشتر ستارگان پرنور آسمان حتی در شهرها نیز قابل رؤیت هستند.

معمولاً سخت ترین کار، تشخیص یک ستاره یا صورت فلکی برای اولین بار است.

صور فلکی الگوهایی خیالی هستند که از کنار هم قرار گرفتن تعدادی از ستارگان در آسمان ساخته می شوند. صور فلکی معمولاً به نام اشیاء، حیوانات و موجودات افسانه ای خوانده می شوند. بعضی صورفلکی شبیه آن نامی که برایشان گذاشته اند هستند، ولی بقیه ممکن است هیچ شباهتی به نام خود نداشته باشند. مثلا صورت فلکی اسد، واقعا شبیه یک شیر است، ولی جَدی (=بُزماهی) شباهتی به این حیوان افسانه ای ندارد: تصاویر 1و 2

صورت فلکی جَدی
تصویر 2

برای شروع آشنایی با صور فلکی بیایید با مشهورترین الگوی آسمانی یعنی دب اکبر آغاز کنیم. بسیاری از ما شکل این صورت فلکی را می شناسیم. در واقع آن 7 ستاره ی پرنور دب اکبر، در آسمانِ تمامی نقاط ایران دیده می شوند. در فصل پاییز البته در نقاط جنوبی ایران، این صورت فلکی در زیر افق شمالی می رود و به سختی قابل رؤیت است. تصاویر 3 و 4 دو نما از این صورت فلکی را نشان می دهد.

دب اکبر
تصویر 3
دب اکبر
تصویر 4

صورت فلکی دب اصغر، از دب اکبر کم نورتر و کوچکتر است. ولی در شکل ظاهری شبیه دب اکبر است. در تصویر 5 موقعیت و شباهت این دو صور فلکی دیده می شود.

دب اکبر و اصغر
تصویر 5

برای اینکه ببینید آیا می توانید دب اکبر را در آسمان بیابید، به تصویر شماره 6 دقت کنید، آیا می توانید دب اکبر را از میان ستارگان تشخیص دهید؟

دب اکبر
تصویر 6

تعداد زیادی صورت فلکی در آسمان وجود دارند، که همگی در تمدنها و روزگاران مختلفی از دوران باستان (سومر و بابل)ساخته شده اند. البته بعضی از این صور فلکی مربوط به دوران متأخرتر می شوند. مثلاً صورفلکی آسمان جنوبی مربوط به سفرهای قرون اخیر به سرزمینهای نیمکره ی جنوبی زمین می شود. در واقع بعضی از صورفلکی در آسمان نیمکره ی شمالی دیده نمی شود، و باید از نیمکره ی جنوبی به آنها نگریست.

در میان صورفلکی مختلف آسمان شب، تعدادی از آنها به عنوان بروج یا صورفلکی دایرة البروجی شناخته می شوند. این صورفلکی خاص در واقع مسیر حرکت ظاهری خورشید و ماه و سیارات را در میان ستارگان نشان می دهند. و همین باعث شهرت بیشتر این صور فلکی شده است.

وقتی می گوییم که خورشید یا ماه در صورت فلکی خاصی قرار دارد به این معنی است که: ماه و خورشید در مسیر دید این صور فلکی قرار می گیرند. فرض کنید که شما در حال نگریستن به یک کوه بلند هستید، و در همین هنگام یک مداد را در مسیر دید خود قرار می دهید. از نگاه شما به نظر می رسد که این مداد در مسیر دید آن کوه قرار گرفته است. سیارات و ماه و خورشید نیز به همین شکل در مسیر دید صور فلکی دایره البروجی قرار می گیرند. تصویر شماره 7

خورشید در صورفلکی
تصویر 7

79 نظر - 2 پاسخ
UserName
عدد زیر را وارد کنید
کد تایید
نظرات کاربران ( انتشاریافته:81 ,در حال بررسی :0 )
ناشناسناشناس‎1395/12/22‎-‎15:18

خیلی خوب بود مخصوصا واسه علاقه مندان

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
ناشناسناشناس‎1395/08/25‎-‎11:26

جالب بود برای دانش اموزان بحث در خور فهمی که استفاده کردند

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
رالیا رالیا ‎1395/03/30‎-‎15:41

عالی بود ممنون درضمن کمی تصاویرشو بیشتر وهمین طور مطالباشو بیشتر کنید که ما ازش استفاده کنیم و دانشمونو کمی بیشتر کنیم ممنون متشکرم

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
بیتا بیتا ‎1394/12/17‎-‎21:25

منظومه شمسی 9 تا سیاره نیست. 10 تاست. لطفا درباره سیاره جدید هم بنویسید. اسمش HD 106906 b هستش.

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
ناشناسناشناس‎1394/05/12‎-‎22:27

ایکاش مطالب بیشتر ارایه میشد.

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
ناشناسناشناس‎1394/01/17‎-‎15:18

بد نبود

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
ناشناسناشناس‎1393/01/19‎-‎11:24

به هر شکل گفتید اینها همه ساختگیه هرکسی میتونه چیزی تصور کنه ولی نگفتین استفادش چیه فقط گفتین افسانه است

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
لادن لادن ‎1393/01/12‎-‎22:12

خیلی خوب بود برای یک مبتدی

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
زهرا زهرا ‎1392/10/30‎-‎20:40

خوب اما کم......

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
omid omid ‎1392/10/28‎-‎22:04

خوب بود استفاده کردم

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
بیشتر