تبیان، دستیار زندگی
امروز هشتم تیرماه 1386 هجری شمسی ، برابراست با 14 جمادی الثانی1428 قمری و 29 ژوئن 2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امروز در تاریخ (8 تیر )

امروزدرتاریخ(8 تیر )

امروز هشتم تیرماه 1386 هجری شمسی ، برابراست با 14 جمادی الثانی1428 قمری و 29 ژوئن   2007 میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:

**

انعقاد نخستین قرارداد مرزی در تاریخ بشر ، میان ایران و لیدی

2597 سال پیش در چنین روزی در سال 590 پیش از میلاد ، طبق آثار و اسناد به دست آمده ، میان دولت ایران (حكومت مادها به پایتختی همدان) و دولت لیدی (قسمتی از تركیه امروز) ، قرار داد تعیین مرز بسته شد كه نخستین قرارداد از این دست در تاریخ جهان به شمار می رود و نخستین فصل كتاب « تاریخ انعقاد پیمان های سیاسی » با آن آغاز شده است.

در این قرار داد كه چند روز پس از پایان جنگ طرفین و انجام مذاكرات منعقد شد ، مسیر رود Halys مرز دو كشور تعیین شد و مقرر گردید كه علامت گذاری شود و رفت و آمد میان دو كشور بر پایه ضابطه قرار گیرد. نوزده سال پیش از آن ، ارتش ایران امپراتوری «آشور» را كه به ارتكاب ظلم شهرت داشت و دو قرن بر خاورمیانه مسلط بود برای همیشه از میان برده بود و دیگر، نینوا مركز قدرت خاورمیانه نبود .

***

رحلت "امام محمد غزالی طوسی" فیلسوف و دانشمند شهیر مسلمان

923 سال پیش در چنین روزی در سال 505هجری قمری ، «امام محمد غزالی» از دانشمندان مشهور ایرانی در گذشت .

ابوحامد محمد غزالی در سال 450 قمری در روستای "طابران" طوس دیده به جهان گشود. وی پس از تحصیل مقدّمات، برای تكمیل تحصیلات و بهره‏وری از محضر استادان دیگر رهسپار جرجان(گرگان) شد. در بیست و سه سالگی از طوس به نیشابور عزیمت و از محضر استادش امام الحرمین جوینی كسب فیض نمود. در سی و چهار سالگی چنان اوج گرفت كه بر كرسی تدریس نظامیه بغداد، بزرگ‏ترین دانشگاه دورانش تكیه زد.

در مدرسه‏ی نظامیه‏ی بغداد، سیصد تن از افاضل وقت از درس او استفاده می‏كردند. و در اندك زمانی، علاوه بر آن مقام علمی بزرگ، در امور سیاسی نیز، نفوذ فوق العاده‏ای كسب نمود. غزالی پس از آگاهی از آرای فرقه‏های گوناگون دورانِ خود، طریقه‏ی صوفیه را برگزید. به تمام علایق دنیوی پشت پا زد و رهسپار دیار عشق و حقیقت و انزوا شد. امام محمد غزالی در سال 488 قمری به سبب بحران روحی و فكری شدید، تدریس را رها كرد و بغداد را به قصد حج ترك نمود. از آن پس عزلت را بر آن همه عزّت ظاهری ترجیح داد و قدم به دایره‏ی زهد و انقطاع از دنیا و تصوف گذاشت.

وی پس از بازگشت از حج در بیت‏المقدس مسكن گزید و در همین ایام كتاب "احیاءالعلوم‏الدین" را به رشته تحریر در آورد. از كتاب‏های دیگر ایشان می‏توان كیمیای سعادت، نصیحه الملوك، معیارالعلم و یاقوت التاویل فی تفسیر التنزیل در 40جلد را نام برد. هرچند تعداد تالیفات غزالی بیش از 60 عنوان می‏باشد. در مورد تالیفات او نقل شده که در میان متفکران اسلامی، هیچ یک به اندازه امام ابی حامد محمد الغزالی تألیف و تصنیف نکرده‌است. گویند تألیف‌هایش را شمار کردند و بر روزهای عمرش تقسیم نمودند، هر روز چهار جزوه شد و تردیدی در آن نیست که بسیاری از این آثار که اسامی بیشتر آنها در تاریخ نهضتهای فکری اسلامی از رودکی تا سهروردی آمده‌است، منسوب به اوست. این عارف و حكیم بزرگ سرانجام در 55 سالگی در زادگاهش وفات یافت و در همان‏جا مدفون گشت.

***

در گذشت ملا احمد نراقی

243 سال پیش درچنین روزی در  سال  1185هجری قمری ، حاج ملا احمد نراقی ازدانشمندان بر جسته جهان تشیع دیده از جهان فروبست .

آیت الله ملا احمد نراقى در سال 1186  ه.ق در روستای  نراق از توابع کاشان به دنیا آمد .  پدرش حاج ملا مهدى بن ابو‏ذر از استادان علوم اسلامی در روز گار خویش بوده است . ملا احمد پس از فراگیری مقدمات علوم نزد پدر ، به سمت گسترش یافته های علمی  خود پرداخت و در این مسیر  از محضر بزرگانی چون علامه بحر العلوم ، شیخ جعفر کاشف الغطاء ، میرزا مهدى شهرستانى و وحید بهبهانى در در نجف اشرف و کربلای معلا بهره جست .او پس از دریافت  درجه اجتهاد به زادگاه خویش بازگشت و به تدریس و تربیت شاگردان بسیار همت گمارد .

ملااحمد نراقى، دانشمندى آگاه بود كه درباره تاریخ اسلام و جهان پیرامون خود، اطلاعات با ارزشى داشت. وى با مطالعه و كند و كاو در كتاب‏هاى تاریخى، گفت‏وگو با ادیبان و مورخان، سفرهاى گوناگون به اطراف ایران و مسافرت‏هاى زیارتى به مكه و كربلا، نشست و برخاست ‏با اربابان مذاهب یهود و زرتشت و ترسا و... در گنجینه خاطراتش نكته‏هاى تاریخى فراوانى انباشته بود. این آگاهى‏هاى ژرف و پر دامنه جغرافیایى و تاریخى و آشنایى با ادبیات فارسى و عربى و تركى  محفل‏هاى درسى و ادبى و تبلیغى او را گرم و پرجاذبه ساخته بود.

از او آثار بسیاری به جای مانده است که از میان آنها می توان به  مستند الشیعه فى احکام الشریعه، عوائد الایام، طاقدیس، عین الاصول، شرحى بر تجرید الاصول، معراج السعاده، اسرار الحج، اجتماع امر و نهى، اساس الاحکام، سیف الامه، مناهج الاصول، مفتاح الاحکام، خزائن و یک دیوان شعر فارسى اشاره کرد . آن  عالم ربانى سرانجام در چنین روزی در  سال 1244 ه.ق در شهر کاشان بر اثرابتلا به بیمارى وبا دارفانى را وداع گفت . پیکر پاکش را در نجف اشرف به خاک سپردند .

***

انتشار نظریه مالتوس ، درمورد جمعیت جهان

 مالتوس

209 سال پیش در چنین روزی در سال 1798 میلادی ، نظریه تکان دهنده مالتوس اقتصاددان و كشیش انگلیسی ، در باره جمعیت  منتشر شد .

او ضمن انتشار رساله ای تحت عنوان «مسأله جمعیت» اخطار كرد كه اگر افزایش نفوس جهان با تولید مواد غذایی و سایر مایحتاج زندگانی متناسب و هماهنگ نباشد، در آینده سعادت و رفاه بشر از او سلب خواهد شد و مردم مردگان متحركی بیش نخواهند بود و از زندگانی خود لذت نخواهند برد.

اصول عقاید مالتوس در باره  جمعیت در کتاب مشهور  وی با نام  «تحقیقی در باره اصل جمعیت و تاثیر آن در پیشرفت آینده جامعه » مطرح  شده است . این کتاب نخستین بار در سال 1798 منتشر شد . مالتوس در  کتاب خود به این نتیجه رسید که اگر موانعی در راه ازدیاد نفوس وجود نداشته باشد، جمعیت برمبنای تصاعد هندسی  افزایش می یابد.لذا پس از یک دوره جمعیت جهان به حد انفجار خواهد رسید . او می گوید بر اساس تحقیقات انجام شده و در عرض بیست و پنج سال جمعیت زمین دو برابر شده در حالیکه مقدار زمین همچنان ثابت می ماند .

وی جهان را به یك كفش فولادین و جمعیت آن را به یك كودك تشبیه كرد كه پای او به تدریج بزرگ  می شود ولی كفش نمی تواند متناسب با آن بزرگ شود و مسائل از همین جا آغاز می شود.

او معتقد است جمعیت زمین به نسبت تصاعدی افزایش می یابد در حالیکه مواد غذایی با تصاعد عددی بالا می رود .  نظر مالتوس به طور خلاصه این است که نخست  از برقراری هر نوع آمیزش جنسی، خارج از روابط زناشوئی اجتناب شود. ثانیاً مرد اختیار همسر و تشکیل خانواده را به زمانی موکول کند که بتواند مسئولیتهای خانوادگی را به نحو مطلوب عهده دار گردد و اگر به چنین وضعی نرسد به کلی از تأهّّل صرف نظر کند.

***

قیام تاریخی پارسی ها برای سرنگون كردن شارل دهم

177 سال پیش درچنین روزی در سال 1830میلادی ، قیام تاریخی پارسی ها برای سرنگون كردن شارل دهم آخرین شاه خاندان بوربون با پیروزی به پایان رسید . وی از سلسله دوم بوربون بود و قصد برقراری مجدد استبداد را در فرانسه داشت . اما با انقلاب ژوئیه 1830میلادی مردم آزادیخواه و انقلابی پاریس او را سرنگون كردند و اونباچار استعفاء كرد ، و بوربون‏ها برای همیشه مقام سلطنت را از دست دادند .

***

تشكیل بنیاد نوبل جهت نحوه تقسیم و اعطاء جوایز نوبل

 نوبل

107 سال پیش در چنین روزی در سال 1900میلادی ،  پادشاه سوئد تأسیس بنیاد نوبل را اعلام نمود. جایزه نوبل كه مبلغ آن، یك میلیون دلار است، از سال 1905م به فیزیك‏دانان، شیمی‏دانان، پزشكان، نویسندگان برجسته و ادیبان و منادیان صلح در سراسر جهان اهداء شد و از كارهای علمی، ادبی و انسان‏دوستانه آنان، بدین وسیله تقدیر به عمل آمده است.

هرچند جوایز نوبل در طی یك‏صد سال گذشته، از بزرگان بسیاری تجلیل به عمل آورده و كارهای علمی و خدمات آنان به عالم بشریت را ستوده است ولی در برخی موارد، آلت دست سیاست‏مداران و گروه‏های فشار بین‏المللی قرارگرفته و اعتبار آن زیر سؤال رفته است. جایزه نوبل همچنان سالیانه توسط هیأت‏ها و كمیته‏های تخصصی اهدا می‏گردد.

آلفرد نوبل، شیمی‏دان و مخترع سوئدی – که نام این جایزه از اسم او برداشت شده است -  در 21 اكتبر 1833م به دنیا آمد. وی تحصیلات ابتدایى را در استكهلم و تعلیمات عالی را در سن‏پطِرِزْبورگ گذرانید و علاوه بر فراگیری رشته‏های زبان و شیمی توانست گواهینامه‏هایى در زبان سوئدی، روسی، انگلیسی، فرانسوی و آلمانی دریافت نماید. وی پس از سفری به كشورهای اروپایى، در سال 1863م به سوئد بازگشت و سال بعد از آن در پی آزمایش‏های مكرر موفق شد تا دینامیت را به عنوان مهیب‏ترین مواد منفجره اختراع نماید. این ماده انفجاری گرچه انقلاب بزرگی در كارهای امر كشف معادن، راه‏سازی و حفر تونل به وجود آورد ولی علی‏رغم میل نوبل، در راه تهیه سلاح‏های جنگی و كشتار و تخریب نیز به كار گرفته شد.

آلفرد نوبل

آلفرد نوبل علاوه بر آن در زمینه‏های گوناگون موفق به ثبت 355 امتیاز نامه از اختراعات و ابتكارات خود شد و با بهره‏برداری سریع از این اختراعات به ایجاد 90 كارخانه و شركت در 20 كشور جهان دست زد. كسب درآمدهای فراوان و گسترش سرمایه نوبل از یك طرف و بهره برداری از اختراع اصلی وی، دینامیت، در جنگ و خون‏ریزی باعث شد تا وی در وصیت نامه‏ای كه به تاریخ 27 نوامبر 1895م تدوین نمود سود ناشی از سرمایه‏گذاری دارایى‏هایش، به افراد و دانشمندان رشته‏های فیزیك، شیمی، پزشكی، ادبیات و صلح اختصاص دهد. این وصیت‏نامه پس از مرگ وی باز شد و پس از حل اختلافات ورّاث و نیز كشورهای محل سرمایه‏گذاریِ نوبل، سرانجام در 29ژوئن 1900م، پادشاه سوئد تأسیس بنیاد نوبل را اعلام نمود.

***

تولد آنتوان دو سنت اگزوپری

107 سال پیش در چنین روزی در سال 1900 میلادی ، آنتوان دو سنت اگزوپری نویسنده مشهور فرانسوی  به دنیا آمد .

اگزو پری ابتدا به ترجمه کتب ادبی روی آورد و در آغاز کار در  سال  1912 کتاب « ژول سزار»  را از زبان لاتین به فرانسه ترجمه کرد . او به  دلیل علاقمندی بسیار به پرواز آرزو داشت که خلبان شود و بیشتر اوقات به همین دلیل از  مدرسه فرار می کرد تا پرواز هواپیما ها را تماشا کند . وی  پس از طی تحصیلات مقدماتی وارد دانشکده نظام شد و توانست در سال 1922  پرواز کند .

وی در سال 1926 میلادی رمان خلبان را منتشر ساخت . همین رمان باعث افزایش محبوبیت او در میان عامه مردم شد . وی پس از آن در این حوزه به تحریر رمان های چندی همت گمارد که از میان آنها می توان به  « پیک جنوب»  و «پرواز شبانه» ، «خلبان جنگی » و« سرزمین آدم ها »  اشاره کرد .

اگزو پری  در سی و یکم  ژوئیه 1944 بر اثر یک سانحه هوایی در گذشت . شازده کوچولوی او مهمترین رمان اگزوپری است . وی در این رمان زیبا و شاعرانه وصف انسانی را پیش می کشد که در میان جامعه دگرگون و پیشرفته سردر گم است . شازده کوچولوی  ساده و بی غل و غش او با خروج از انزوا و حضور در  میان جامعه با اشکال مختلف زندگی و انسان های گوناگون روبرو می گردد . شازده کوچولوی اگزوپری نمونه یک انسان ساده و بی ریاست که روح پر از صداقت خود را در میان عامه به نمایش می گذارد .

***

قتل مبارز مشروطه‏خواه "حاج میرزا ابراهیم آقا تبریزی" در تهران

101 سال پیش در چنین روزی در سال 1287شمسی ،  مبارز مشروطه‏خواه "حاج میرزا ابراهیم آقا تبریزی" ، به قتل رسید .

حاج میرزا ابراهیم آقا تبریزی در حدود سال 1254 شمسی ، در تبریز به دنیا آمد و تحصیلات خود را در زادگاهش آغاز كرد. وی ظرف مدت كوتاهی، ادبیات عرب، فقه، اصول، كلام و درایه را به خوبی فرا گرفت و پس از آن كه از شانزده سالگی تدریس معانی و بیان و منطق را آغاز كرد، در شمار مدرسان تبریز واقع شد. میرزا ابراهیم، ناطقی زبردست و آشنا به مقتضیات جدید بود و بر اثر ایراد سخنرانی‏هایی با مطالب تازه، در بین مردم تبریز محبوبیت پیدا كرد. پس از صدور فرمان مشروطیت، اصناف تبریز او را به اتفاق آرا به نمایندگی خود برگزیدند. شیخ ابراهیم تبریزی در نخستین روزهای ورود به مجلس شورای ملی، چهره‏ای وطن‏خواه، مبارز، بی‏باك و طرفدار مشروطه از خود نشان داد و چندین نطق تند علیه محمدعلی شاه در مجلس ایراد كرد. وی در خارج از مجلس انجمن تندرویی با نام انجمن غیرت تشكیل داد و همه شب با سخنرانی‏های تند علیه مظالم حكومت قیام می‏نمود. او همچنین در مجلس برای تصویب متمم قانون اساسی، نطق‏های تندی ایراد كرد تا سرانجام آن را به تصویب رسانید. میرزا ابراهیم در روز بمباران مجلس توسط قزاقان، در مجلس بود تا این كه به همراه علما و وكلا به پارك امین الدوله پناه برد. نیروی قزاق وقتی از محل اختفا مشروطه‏خواهان و وكلای مجلس مطلع شد، پارك امین الدوله را محاصره نمود و سپس برای دستگیری آنان وارد باغ گردیدند. شیخ ابراهیم در این درگیری‏ها هدف چند گلوله قرار گرفت و چند روز بعد كشته شد. وی به هنگام مرگ، سی و سه سال داشت.

***

آغاز جنگ دوم بالكان بین كشورهای اروپایی در بالكان

94 سال پیش در چنین روزی در سال 1913 میلادی ، جنگ دوم بالكان بین كشورهای اروپایی در بالكان ، آغاز شد .

در سال 1912م در جنگ اول بالكان، بلغارستان، صربستان، یونان و مونته نگرو كه جزو قلمرو عثمانی بودند، علیه این امپراتوری شورش كردند و به علت ضعف عثمانی‏ها، موفق به كسب استقلال شدند. به این ترتیب، حدود هشتاد درصد از متصرفات عثمانی در اروپا از كنترل این امپراتوری خارج گردید. اما فاتحین جنگ اول بالكان نتوانستند در مورد تقسیم سرزمین‏های به دست آمده، به توافق برسند و به همین دلیل، در 29 ژوئن 1913م جنگ دوم بالكان نیز آغاز شد.

در این جنگ، بلغارستان با مجموعه كشورهای صربستان، یونان، مونته نگرو، رومانی و عثمانی وارد جنگ شد و چون خود را تنها دید، پیشنهاد صلح داد. سرانجام پیمان صلح منعقد شد و بر اساس قرارداد صلحِ بخارست، بلغارستان، قسمت‏هایی از سرزمین‏های عثمانی را كه تصرف كرده بود به صربستان، رومانی، یونان و مونته‏نگرو واگذار كرد. جنگ‏های بالكان در واقع زمینه‏ساز جنگ جهانی اول بود كه از سال 1914 آغاز شد.

***

شهادت "محمد كچویی" رئیس زندان اوین به دست منافقین

26 سال پیش در چنین روزی در سال 1360 شمسی ، محمد كچویی رئیس زندان اوین ، به دست منافقین کوردل به شهادذت رسید .

شهید محمد كچویی در سال 1329 شمسی ، در یك خانواده روستایی دیده به جهان گشود. او پس از طی سنین كودكی و جوانی با نزدیك شدن وقایع 15 خرداد وارد مبارزات سیاسی - مذهبی شد. شهید كچویی با عضویت در هیأت‏های مؤتلفه اسلامی به فعالیت‏ها و مبارزات خویش ادامه داد تا اینكه در سال 50 و51تحت تعقیب ساواك قرار گرفت. او پس از بازداشت، محكوم به زندان شد و پس از آزادی دوباره به علت مبارزات علیه رژیم مجدداً در سال 53 دستگیر و به حبس ابد محكوم شد.

شهید كچویی در جریان اوج‏گیری انقلاب اسلامی، از زندان آزاد شد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، اداره زندان اوین را به عهده گرفت. سرانجام این مبارز انقلابی در 8 تیر 1360 توسط یكی از منافقین به شهادت رسید و به لقاءاللَّه دست یافت.

***

بمباران شیمیایی سردشت و روزمبارزه با سلاحهای شمیایی و میکروبی

بمباران شیمیایی سردشت

20 سال پیش در چنین روزی در سال 1366 شمسی ، ارتش رژیم بعث عراق که خود را از رویارویی با رزمندگان اسلام ناتوان می دید و تصور می‏كرد با حملات شیمیایی می‏تواند خواسته‏های خود را بر ملت ایران تحمیل نماید، اقدام به بمباران شیمیایی منطقه سردشت کرد که طی آن شماری از هموطنانمان به در جه رفیع شهادت نایل آمدند .

در تاریخ 7 و 8 تیرماه 1366، هواپیماهای بمب‏افكن عراقی با بمب‏های شیمیایی به چهار نقطه پر ازدحام و متراكم جمعیتی شهر سردشت حمله كردند و زن و كودك و خُرد و كلانِ مردم بی‏گناه آن شهر و اطراف آن را آماج گازهای كشنده و دهشتناك شیمیایی قرار دادند. بمباران شیمیایی شهر مرزی سردشت فجیع‏ترین و وحشتناك‏ترین تهاجم شیمیایی بود كه آثار و پی‏آمدهای منفی زیادی به بار آورد. جمهوری اسلامی ایران، این تهاجم را غیر انسانی اعلام كرد و شهر سردشت را نخستین شهر قربانی جنگ افزارهای شیمیایی در جهان بعد از بمباران هسته‏ای هیروشیما نامید. حمله شیمیایی هواپیماهای متجاوز رژیم بعث عراق به شهر سردشت در غرب ایران، به شهادت 110 نفر و مجروح شدن پنج هزار تن انجامید. با كمال تاسف، هنوز هم تعدادی از مردم مقاوم و شریف شهرستان سردشت با آثار و پی‏آمدهای این بمباران دست به گریبان هستند و در رنج و درد به سر می‏برند. به رغم ارتكاب این جنایت هولناك، مجامع جهانی هیچ اقدامی در جلوگیری از ادامه تجاوز به عمل نیاوردند، حتی آن رژیم خونخوار را هم ملامت نكردند و چون گذشته بی‏اعتنا از كنار این حادثه گذشتند.

رژیم بعث عراق در همین سال با انفجار چندین بمب شیمیایی در منطقه کردنشین کشور خود ، از جمله  حلبچه،  فاجعه ای انسانی را در این کشور رقم زد. در این فاجعه دست کم پنج هزار نفر از مردم کرد کشته و بیش از هفت هزار نفر مجروح شدند. این اقدامات وحشیانه در حالی صورت می گرفت که عراق پیشتر پروتکل 1925 ژنو راجع به منع استفاده از سلاحهای سمی، خفه کننده و ترکیبات میکروبی امضا کرده بود. امضا کنندگان این پروتکل تاکید کرده بودند: «استعمال گازهای خفه کننده و مسموم یا امثال آنها و همچنین هر قسم مایعات و مواد یا عملیات شبیه به آن حقا مورد تنفر افکار دنیای متمدن است. همچنین دول متعهد تقبل می کنند ممنوعیت استفاده از گازهای خفه کننده و مسوم شبیه آن را به موجب این اعلامیه به رسمیت شناخته و همچنین تعهد می نمایند که ممنوعیت مزبور را شامل وسایل جنگ میکروبی نیز دانسته و خود را ملزم به رعایت مدلول مراتب فوق بدانند . » . صدام در این حملات معمولا از سه نوع گاز خردل ، گازهای اعصاب ( تابون ، سارین یا سومان ) و سیانوژن علیه مردم بی دفاع استفاده می کرد .

به همین مناسبت همه ساله چنین روزی به عنوان روزمبارزه با سلاحهای شمیایی و میکروبی گرامی داشته می شود .

***

درگذشت  اروینگ والس ، نویسنده امریکایی

17 سال پیش در چنین روزی در سال 1990 میلادی ، « اروینگ والس » نویسنده آمریكایی كه داستانهایش بیش از 270 میلیون خواننده داشته است ، در گذشت.

از این نویسنده 16 داستان ، 17 تالیف غیر داستانی و چندین نمایشنامه برجای مانده است. داستانهای « والس » در پی نوعی تحقیق و بررسی نوشته شده اند و به همین سبب بر دل می نشینند . داستانهای معروف او عبارتند از : گزارش چپمن ، جایزه ، 3 آژیر ، انسان ، توطئه ، واژه ، پاشگاه خنده و .... وی كه ساكن شهر شیكاگو بود پیش از این كه وارد كار داستان نویسی و تالیف شود خبرنگار ورزشی روزنامه های ایالت ویسكانسین بود.

اروینگ در خاطراتش نوشته است كه كار نویسندگی را با كتابی رساله مانند آغاز كرد ، ولی ناشران آن زمان به بهانه این كه هزینه چاپ و توزیعش را در نخواهد آورد حاضر به چاپ آن نشدند ، مگر این كه در قسمتی از هزینه چاپ با آنان شریك می شدم كه من این پول را نداشتم .

ضمن مذاكره با ناشران متوجه شدم كه «داستان» را بدون درنگ چاپ می كنند زیرا كه نیاز به كاغذ اعلا ء ، جلد مقوایی و تزیین ندارد و در قطع كوچك چاپ می شود . بنابراین ؛ به نوشتن داستان روی آوردم تا پس از كسب شهرت و پول به نوشتن كتابهای غیر داستانی بپردازم .

چند داستان پر فروش آن زمان را خواندم و روش دیگری برای نگارش بكار بردم و پیروز شدم و داستانهای من تا به امروز ( تاریخ نگارش خاطرات ) 270 میلیون نسخه چاپ شده اند و دیگر ، ناشران برای چاپ كتابهای غیر داستانی من غر و لند نمی كنند. بسیاری از داستانهای اروینگ به صورت فیلم سینمایی در آمده است.

***

انحلال شورای همیاری اقتصادی بلوك شرق در پی فروپاشی شوروی

16 سال پیش در چنین روزی در سال 1991 میلادی ، در پی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ، شورای همیاری اقتصادی بلوك شرق ، منحل شد .

شورای همیاری اقتصادی كشورهای بلوك شرق موسوم به كومْكون در سال 1949م با هدف یكپارچه كردن اقتصاد كشورهای بلوك شرق، تحت رهبری شوروی تأسیس شده بود. كومكون در دوران فعالیت خود، در رقابت با بازار مشترك اروپا موفقیت چشم‏گیری نداشت و بیشتر به صورت یك دفتر برنامه‏ریزی برای اقتصاد كشورهای كمونیستی عمل می‏كرد. كشورهای عضو كومكون، لهستان، رومانی، مجارستان، چكسلواكی، بلغارستان، ویتنام، كوبا، مغولستان و شوروی بودند. این شورا سرانجام با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، بیست و نهم ژوئن 1991م در جریان گردهمایی نمایندگان كشورهای عضو این شورا در بوداپست، انحلال خود را اعلام كرد. اعضای كومكون به هنگام اعلام انحلال آن با امضای پروتكلی به اعتبار كلیه اسناد آن خاتمه دادند.

***

ترور "محمد بوضیاف" رئیس شورای حكومتی الجزایر

15 سال پیش در چنین روزی در سال 1992 میلادی ، محمد بوضیاف  رئیس شورای حكومتی الجزایر، توسط محافظش ترور شد و به قتل رسید .

محمد بوضیاف، سیاست‏مدار الجزایری و چهارمین رئیس جمهور بعد از استقلال این كشور، در 23 ژوئن 1919م در شهر مسیله الجزایر به دنیا آمد. او از سنین جوانی به شبكه‏های مخفی مبارزه علیه استعمار فرانسه پیوست و در دهه 1940، مراحل رشد و ترقی را در حزب الشعب الجزایر كه یك تشكیلات زیرزمینی ضد فرانسه بود، طی كرد. بوضیاف كه در جنگ‏های استقلال از سازمان دهندگان نهضت ضد فرانسوی مردم الجزایر بود، پس از پیروزی انقلاب در سال 1962م با همكاری احمدبن بلا، حكومت سوسیالیستی دموكراتیك الجزایر را پایه‏ریزی كرد. با وقوع كودتای هواری بومِدیَن علیه ریاست جمهوری احمد بن بلا، بوضیاف در سال 1965 از كشور گریخت و در دولت بومدین، به طور غیابی محكوم به اعدام شد.

بوضیاف در نهایت پس از 27 سال دوری از وطن به الجزایر بازگشت و پس از استعفای شاذْلی بن جدید در سال 1992م به ریاست شورای حكومتی رسید. بوضیاف نیز مانند اكثر رهبران بعد از استقلال الجزایر، سرسختانه با افكار اسلامی مردم مخالفت می‏كرد. انتصاب وی به ریاست شورای حكومت الجزایر در ژانویه 1992م زمانی صورت گرفت كه این كشور در پی استعفای شاذلی بن جدید و قدرت گرفتن نظامیان، دچار موجی از تشنج و ناامنی شده بود. بوضیاف پس از تصدی ریاست شورای حكومت، تشكیلات بنیادگرایان اسلامی را كه در انتخابات پارلمانی پیروز شده بودند، منحل كرد و آراء حدود 400 شهر و آبادی را كه اسلام‏گرایان در آنها به پیروزی رسیده بودند باطل نمود. این امر دامنه اختلافات بین دولت و اسلام‏گرایان را هر چه بیشتر گسترش داد و زد و خوردهای خیابانی را شدت بخشید. بوضیاف در نهایت پس از كمتر از شش ماه حكومت، در 29 ژوئن 1992م توسط یكی از محافظین خود در 73 سالگی ترور شد و به قتل رسید.

***

منابع:

1- مهر

2- روزنامک

3- صداوسیما

4- مبلغ

5- سایت عرفان شمس

6- ویکی پدیا