تبیان، دستیار زندگی

چمنی متحرک در ایران

یکی از بی نظیرترین پدیده های ایران و جهان، چمن متحرک یا “چملی گول” است که در دل طبیعت های شهرستان تکاب واقع است و هنوز برای رفتاری که دارد هیچ دلیل قانع کننده ای پیدا نشده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
چملی گول

این چمن به صورت جزیره ‌ای متحرک با مساحت بیش از ۱۰۰ مترمربع بر روی برکه ای کوچک خودنمایی می‌کند، که با وزش باد و جریان هوا و یا تکان خاصی به جهات مختلف تغییر مسیر داده و حرکت می ‌کند و همین امر موجب منحصر به ‌فرد شدن این جاذبه طبیعی شده ‌است.

این چمن در ۱۵ کیلومتری شهر تاریخی تکاب در استان آذربایجان غربی ایران است. و در سر راه تکاب به یولقون‌ آغاج و نهایتا به تخت سلیمان می‌رسد می‌باشد.  کل مساحت برکه “چملی گول” به وسعت یک هکتار است و در دره ای عمیق قرار دارد و از نی هایی بزرگی که به هم چسبیده اند و ریشه آنها بدون ارتباط با زمین بر روی آب شناور مانده اند نیز تشکیل شده است. چمن متحرک تکاب در تمام فصول سال سبز است و همانند مراویدی در این منطقه به شمار می رود. این چمن شناور دارای پوشش گیاهی کاملا مطلوب و مناسبی است و حتی در فصل زمستان و سرمای هوا نیز چمن آن سبزی خود را از دست نمی ‌دهد.

این تکه چمن متحرک، به صورت یک نیم قوس کمانی پیرامون برکه حرکت می کند و هنگام حرکت جاذبه ی فوق العاده را ایجاد می نماید. از همین رو در آذربایجان غربی به عنوان یک جاذبه منحصر به فرد به شما می رود. عمق این برکه زیاد است و ماهی ها و مرغابی های وحشی در آن زندگی کنند تمامی این موارد عوامل مزیدی در زیبایی بیش از اندازه ای در این منطقه شده اند.
شاید علت ناشناخته ماندن این منطقه نبود جاده مناسب و همچنین عدم تبلیغات در این سال ها بوده است. با توجه به این که جزء نادرترین پدیده ها در دنیا به شمار می رود اما صدای کمی از آن در جهان است. علاوه بر چمن گول، جاذبه های دیگری در شهرستان تکاب وجود دارد از جمله قلعه اربابان، مسجد جامع تکاب، چمن متحرک و … که به درستی برای توسعه صنعت گردشگری و جذب توریست در داخل کشور معرفی نشده اند که بازتاب جهانی نیز داشته باشند.

مسئول نمایندگی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در خصوص این جاذبه منحصر به فرد گفته است: چمن متحرک تکاب که به نام های جزیره شناور، “چملی گول” نیز مشهور است جاذبه بی نظیر طبیعی از استان آذربایجان غربی است که تاکنون ناشناخته مانده و کمتر کسی درباره آن می داند. همچنین وی در خصوص ثبت این اثر منحصر به فرد گفت: در کنار کمبود امکانات رفاهی و بهداشتی و جاده دسترسی بسیار نامناسب سالانه تقریبا ۵۰۰۰ گردشگر داخلی و ۲۰۰ گردشگر خارجی از این اثر بازدید می کنند، اما این اثر هنوز ثبت ملی نشده است؛ بعلاوه به دلیل تاریخی نبودن این اثر اقدامی برای ثبت از سوی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان صورت نگرفته است، اما سالهای گذشته حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی اقدام به ثبت آن حتی در سطح جهانی کرد ولی این اقدام ناتمام رها شده است.
چملی گول

عوامل طبیعی موجب حرکت این چمن در دل برکه می شود
تاکنون دلیل مشخصی برای حرکت و شناور بودن این چمن شگفت انگیز در تکاب تشخیص داده نشده است، اما عده از کارشناسان باستان شناسی علت آن را منطبق و متناسب با حرکت وضعی زمین و عده‌ای دیگر ناشی از عوامل طبیعی و وزش باد می دانند. مسئول نمایندگی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در مورد حرکت این چمن گفته است: علت حرکت و شناور بودن این چمن شگفت انگیز اطلاعات دقیقی در دست نیست اما برخی کارشناسان علت آن را منطبق و متناسب با حرکت وضعی زمین و عده‌ای دیگر ناشی از عوامل طبیعی و وزش باد می‌دانند.

او به برخی از ویژگی ها این برکه اشاره کرد: عمق این برکه تقریبا زیاد است و براساس اندازه گیری هایی که انجام شده حدودا بین ۸ تا ۱۵ متر می باشد، وجود مرغابی‌های وحشی در اطراف این چمنزار جلوه و زیبایی خاصی پدید می‌آورد. این جاذبه طبیعی هرساله با آغاز فصل بهار میزبان بسیاری از اهالی تکاب، شهرهای جنوبی آذربایجان غربی و شهرستان‌های استانهای زنجان، کردستان و آذربایجان‌شرقی است. مسئول نمایندگی اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت: بر اساس نتایجی درباره این جاذبه طبیعی به دست آمده این منطقه متعلق به دوره ی سوم زمین شناسی است.

آدرس
استان آذربایجان غربی، ۱۵ کیلومتری شهر تکاب، روستای بدرلو

دسترسی به چملی گول
به منظور دسترسی به این چمن، دو راه برای شما وجود دارد. اول این که از جاده تکاب به بدرلو بروید، که بعد از روستای یلقون آغاج است، و راه دوم از سمت تخت سلیمان است که از جاده همپا به بدرلو می رود و از نرسیده به روستای قوشه بلاغ، به راه میانبر قوشه بلاغ به بدرلو وارد شده و بعد از طی چند کیلومتر به روستای ویر می رسد و چمن در این روستا قرار دارد.

منبع: مجله گردشگری الی گشت